◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Mihai Eminescu a poposit și la Umbrărești

Sub patronajul Asociației cultural – filantropice „Ion T. Ion”, în ziua de 15 ianuarie a.c., la orele după-amiezii, a avut loc un eveniment de suflet, de o mare sensibilitate, închinat împlinirii a 173 de ani de la nașterea marelui poet – nepereche Mihai Eminescu. Adunarea culturală s-a deschis cu o mică slujbă de pomenire a marelui simbol național oficiată de părintele Ioniță Gheorghe de la parohia Umbrărești  I Vale. Fiul satului și cetățean de onoare al Comunei, părintele Rusu Tudoriță, a prezentat o cuvântare festivă de înaltă clasă, despre persoana și opera marelui om de cultură plecat în eternitate.

Grupul de cateteză al parohiei Umbrărești  I Vale, constituit din 55 de membri, băieți și fete, a adus o contribuție deosebită pentru reușita culturală a zilei eminesciene.

Pe fundal de chitară s-au recitat poeziile „Pe lângă plopii fărăr soț”, „Lacul”,  „Revedere”,  „La mijloc de codru”, „Venin și farmec”.  Tinere talente consecrate pe plan muzical, precum Antonia Ursu, Alexandra Zaharia, Alexandra Gavrilă, Cristina Lavinia Tonu au încântat publicul iubitor de Eminescu cu „Sara pe deal” și cu partituri din palmaresul soților basarabeni Teodorovici, „Cât trăim pe-acest pământ”.

De la București a venit doamna Felicia Popescu, care a interpretat la chitară „Sonet II”, versuri Mihai Eminescu, muzica – interpreta însăși, „Dor de Eminescu”, versuri Adrian Păunescu, muzica Alexandru Zărnescu, „Plopii fără soț”, versuri Adrian Păunescu, muzica Emilia Onciu, „Diana”, versuri Mihai Eminescu, muzica Nicu Șandru.

În ultima parte a manifestării s-au încins câteva hore tradiționale acompaniate de tineri interpreți ai grupului misionar de cateteză. În concluzie, o adevărată terapie pentru minte și inimă prin cultură.

Pentru publicul cititor informăm faptul că grupul  misionar de tineri al parohiei Umbrărești I Vale s-a înființat la praznicul Nașterii Domnului  în 2020, inițial fiind un nucleu din câteva fete care urmau cursurile de canto la clasa domnului profesor Claudiu Vișan din cadrul Casei de Cultură a municipiului Tecuci.

Pe parcurs, grupul s-a lărgit grație activităților liturgice, culturale și filantropice organizate de parohie. În prima fază, membrii se întâlneau de două pe lună, iar în prezent se întrunește o dată pe săptămână.

Grupul de cateteză are un repertoriu muzical variat. La Paști, la Crăciun, la hram (8 noiembrie ), la 15 august este solicitat cu precădere pentru misiune, conform nevoilor enoriașilor.

Tinerii vin la biserică din plăcere,  colindă, vizitează pe bătrâni, știu să planteze arbori și  flori, să ecologizeze albiile râurilor Bârlad și Siret, care traversează comuna, sunt împărțiți pe plan cultural și religios cu parohiile Tudor Vladimirescu și Nămoloasa și Vameș, merg în tabere de vară organizate în județ și în pelerinaje.

În ultimii 33 de ani, așezarea ștefaniană Umbrărești a reușit să se înscrie pe harta culturală a județului Galați și a țării împrăștiind numeroase cărți de vizită, la propriu și la figurat.

 

 

 preot Ionel Rusu / UZPR Galați

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *