◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Organizațiile de jurnaliști din Ohio cer eliberarea jurnalistului Derek Myers, arestat „pentru că și-a făcut meseria”

Societatea Jurnaliştilor Profesionişti (SPJ) din Ohio condamnă ferm arestarea redactorului şef al Guardian Scioto Valley, Derek Myers, şi confiscarea echipamentului acestuia. SPJ este dezamăgită de oficialii din comitatul Pike, Ohio, pentru nerespectarea libertății presei și încălcarea nu numai a Primului Amendament, precum și a legii statale și federale.

Myers, un membru al SPJ, a fost acuzat de interceptare telefonică pe 31 octombrie, după ce canalul său a postat o înregistrare audio dintr-un proces de crimă. Acuzațiile vin direct împotriva legii scut din Ohio și a Legii federale de protecție a confidențialității, care protejează strângerea de știri și materialele jurnalistice, după cum a menționat Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor. „Când drepturile unui jurnalist conform Primului Amendament sunt suprimate, toți jurnaliștii sunt afectați. SPJ îl sprijină pe Derek Myers în eforturile sale de a căuta adevărul și de a-l raporta, un principiu călăuzitor în Codul de etică al Societății”, a declarat Claire Regan, președintele național al SPJ.

În timpul procesului de crimă local, posturilor de știri li s-a permis să transmită procedurile, așa că Guardian a transmis în direct o mare parte a acestuia. Când unui martor i s-a acordat opțiunea de a „renunța” la înregistrarea mărturiei sale, Myers și alte instituții media au contestat ordinul, dar o instanță de apel a lăsat-o în vigoare.

Chiar și cu ordinul de neînregistrare în vigoare, Guardian a primit o înregistrare audio „de la o sursă a tribunalului care este autorizată să aibă telefonul mobil în cameră”. Publicația a postat înregistrarea online. Deși Myers susține că nici el, nici personalul Guardian nu a înregistrat audio din mărturia martorului, el a fost totuși arestat și acuzat de interceptare telefonică. Laptopul i-a fost confiscat în aceeași zi, iar telefonul i-a fost luat a doua zi când a intrat în tribunal.

Cu toate acestea, Curtea Supremă a precizat că Primul Amendament protejează drepturile jurnaliștilor de a publica materiale pe care altcineva le-a obținut ilegal, chiar dacă știe că sursa a încălcat legea. Potrivit spj.org, este datoria unui jurnalist să țină publicul informat și Myers a făcut exact asta publicând informații care i-au fost furnizate de o sursă confidențială și de încredere. Myers nu ar trebui să fie acuzat pentru că și-a făcut meseria de jurnalist. În plus, nerespectarea legii de către oficialii din Pike este încă un alt motiv pentru care ar trebui să fie retrase toate acuzațiile împotriva lui Myers.

SPJ se alătură CPJ, Comitetului Reporterilor pentru Libertatea Presei și Fundației pentru Drepturile Individuale în Educație în sprijinul lui Myers. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *