◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Scriitorul Nicolae Suciu, membru UZPR, la 70 de ani, a fost distiuns cu Premiul OPERA OMNIA al revistei „Vatra veche”

În tumultul vieții sale, Nicolae Suciu a fost mereu în mijlocul frământărilor și căutărilor culturale și, din când în când, și-a îngăduit evadări spre limanul creației, încercând să-și asigure și hrană spirituală pentru un drum lung. Drum care a ajuns în rotundul unei vârste venerabile și care i-a îngăduit să-și recupereze din acel timp pe care nu l-a alocat scrisului. A se vedea și distanța de la debutul în presă (1975), la debutul în volum (2011). De aici și dorința sa de a da un ritm alert creației, într-o competiție cu sine însuși.

Într-un deceniu a reușit să adune în raftul de bibliotecă o operă respectabilă (cât alții într-o viață!), una care atestă multiplele sale disponibilități creatoare, în teritoriile prozei, teatrului, dar care a valorificat și calitățile de rafinat și profund interpret, analist al cărților confraților contemporani și ale unor autori canonici.

Intrând mai târziu în viața literară, Nicolae Suciu a ales condiția alergătorului singuratic de cursă lungă, detașat de tentațiile înregimentărilor literare de circumstanță.

Bonom și cu simțul măsurii, n-a asaltat instanțele critice la modă, ci și-a lăsat cărțile nu în voia sorții, ci la dispoziția unor scriitori apropiați, care țin de afinitățile sale elective.

Așa s-a născut această carte, „Întoarcerea din urmă”, un gest fără orgolii sau aroganțe, ci unul de bun simț, care nu face decât să pună în ecuație o receptare critică, pentru a da seamă despre valoarea unei opere, indiscutabil de distincție și rezistență.

Cartea asigură și salvarea de risipire până la pierdere a comentariilor critice lăsate/abandonate/risipite în hățișul unei prese literare ea însăși în nesiguranța statutului său oscilant, între varianta tipărită și cea electronică. Nicolae Suciu dă astfel mai puțin de lucru posterității care va avea între preocupările ei și recuperarea unor opere și a unor autori cu care veacul, dacă nu a fost nedrept, a fost cel puțin indiferent.

Arhitectura cărții urmează (de la debutul cu proză scurtă din 2011, Ziguratul iubirii, la cel mai recent roman, Didactica nova, din 2021) succesiunea genurilor preferate și în cadrul acestora ordinea aparițiilor editoriale.

Cei care i-au citit cu responsabilitate și prietenie moral asumată cărțile lui Nicolae Suciu aproape se constituie într-un grup compact, chiar dacă cu autori de vârste diferite și situați în orizonturi (inclusiv geografice) de largă extindere.

Între ei se distinge Lőrinczi Francisc-Mihai, care realizează un demers critic asimilabil monografului, cu parcurgerea aproape în integralitate a operei lui Nicolae Suciu.

Ion Brad, Valentin Marica, Monica Grosu, Lucia Szombati, Ștefan Melancu, Ligia Csiki, Valeria Bilț, Andreea Sămărtinean, .Ioan Marcoș, Răzvan Ducan, .Nicolae Băciuț, Mircea Petean, Maria Vaida, Ștefan Borbely, Zenovie Cârlugea, Darie Ducan, Mihai Ardelean, Ioan Popa, Ion Mărginean sunt cei care intră în agenda bibliografiei critice a lui Nicolae Suciu, unii chiar cu 3-4 comentarii critice.

Între aceștia, eu am fost nu doar lectorul și „judecătorul” câtorva dintre cărțile lui Nicolae Suciu, ci și, în unele cazuri, editorul acestora. Însă, dacă nu am fost editorul cel mai frecventat de Nicolae Suciu, pot spune că marea majoritate a comentariilor critice la cărțile acestuia au fost găzduite de revista Vatra veche, care și-a oferit paginile sale și pentru texte care apoi le-am regăsit în volumele tipărite ale autorului.

E nu doar un semn de apreciere a noastră, ci și de solidaritate cu un autor care s-a dovedit un temerar pe care nu l-a îngenuncheat nici timpul, nici vremurile și și-a urmat cu credință și speranță chemarea.

Era păcat să lase să se irosească talanții care i-au fost dați.

NICOLAE BĂCIUȚ

*

Nicolae Suciu este prozator, eseist, dramaturg. A absolvit Facultatea de Filologie, Universitatea București, activând ca profesor de limba și literatura română la Liceul „Timotei Cipariu” Dumbrăveni, jud. Sibiu. A debutat publicistic în 1975, în revista Tribuna din Cluj-Napoca și editorial în 2011.

A colaborat/colaborează la numeroase reviste literare din țară și străinătate și a apărut într-un număr considerabil de antologii.

Volume de autor: Ziguratul iubirii, proză scurtă, 2011, Avatarii valetului de pică, roman, 2012, Obsesia arhetipului, eseu, 2012, Fascinantul corn de vânătoare, roman, 2013, De-a teatrul sau imaginează-ți că trăiești, teatru, 2015, Sindromul de exaltare în sud-estul noiii Europe (Vol I, II, III) 2016, 2017, 2020, Povestind vei dobândi, proză scurtă, 2018, O lume cu raita-n sus (teatru), 2017, Un selfie pentru U.E., proză scurtă, 2019, De la Pănade la Zăpadia și înapoi, cronici și eseuri, 2019, Poezia lui Lucian Blaga- viziune metafizică și structurare simbolică, cronici și eseuri literare, cu o postfață de Zenovie Cârlugea, 2020, Didactica nova, roman, cu o postfață de Ștefan Borbely, 2021.

Despre opera sa au scris printre alții: Ion Brad, Nicolae Băciuț, Zenovie Cârlugea, Ștefan Borbely, Valentin Marica, Mircea Petean, Răzvan Ducan, Monica Grosu, Lorinczi Francisc Mihai, Ștefan Melancu, Ioan Marcoș, Ionel Popa, Ligia Csiki, Valeria Bilț ș.a.

La Concursul Lucian Blaga- laudă semințelor și în veci tuturor de la Sebeș- Alba, ediția 2020, a obținut Premiul II (secțiunea eseu). De asemenea, la Festivalul-Concurs Internaţional de poezie, proză şi grafică „Nicolae Dabija – Tăcerea răstignită”,ediția I (2021) a obținut premiul II (secțiunea proză).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *