◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.04.2024

„Şcoala normală” craioveană… un reper al învăţământului românesc

Ziaristul și profesorul craiovean Ionuț-Adrian Pătularu a lansat, sâmbătă, 14 decembrie 2019, la „Sala oglinzilor” de la Muzeul de Artă din Craiova, lucrarea Școala normală craioveană… un reper în învățământul românesc, apărută la Editura Mitropolia Olteniei. Lucrarea este rezultatul unei îndelungate și serioase cercetări asupra apariției și evoluției școlii care trebuia să-i formeze pe învățători, oamenii care, de-a lungul timpului, au educat și format, la rândul lor, generații după generații, în special în lumea satului românesc.

 Manifestarea s-a bucurat de un interes deosebit din partea istoricilor craioveni, a cadrelor didactice și elevilor de la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan” din Craiova (cum se numește acum vechea școală normală), precum și din partea unor alte cadre didactice, oameni de cultură și intelectuali din Craiova.

Profesorul Ionuț-Adrian Pătularu (cunoscut craiovenilor și ca realizator a unor serii de interviuri cu personalități culturale la televiziuni locale) a fost profesor mai mulți ani la colegiul menționat, iar în perioada 2012-2016 a condus destinele acestei școli, realizând o serie de lucruri deosebite, între care un muzeu etnografic și o microfermă vegetală și animală, ambele cu deosebite rosturi în instruirea elevilor. Actualmente profesorul Ionuț-Adrian Pătularu este directorul Seminarului teologic ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, pentru că domnia sa, după Facultatea de litere a urmat și cursurile Facultății de teologie, a susținut un doctorat în domeniu și a căpătat demnitatea de arhidiacon.

Cartea se structurează pe patru capitole principale, pe un important număr de pagini dedicat anexelor documentare, precum și pe un bogat material fotografic.

Primul capitol al lucrării prezintă evoluția istorică a școlii, de la înființarea din 1870 (de către Gheorghe Chițu, primul primar ales al orașului Craiova și primul președinte al Baroului de avocați din localitate) până în zilele noastre. Un al doilea capitol este dedicat rolului pe care învățătorii l-au avut în evenimente importante din istoria națională, precum Răscoala de la 1907, Războiul pentru Întregirea Neamului și lupta anticomunistă de la jumătatea secolului trecut, soldată cu numeroase arestări și ani de detenție. Un capitol separat este dedicat „magiștirilor“, adică doi dintre profesorii care au determinat mari schimbări calitative în învățământul pedagogic craiovean, respectiv Ștefan Velovan și Ion Popescu Teiușanu. Cel de al patrulea capitol este o radiografiere a evoluției școlii în perioada de după 1989, când, ca și pe aproape toți cei 150 de ani de activitate, nu au lipsit nici anii de zbucium și pericole pentru structura și calitatea învățământului pedagogic, dar nici succesele remarcabile, care fac din această unitate școlară una de elită în zonă și în țară. Acestor capitole „de autor”, ca să le numim așa, li se adaugă mărturii ale unor personalități care au lucrat ori învățat în școală, tabele și statistici edificatoare, fotografii.

Lansarea de carte a fost un prilej pentru a demonstra importanța temei abordate și prietenia față de autorul lucrării, prin prezența unui public numeros și prin dorința multor persoane de a se exprima asupra cărții. Astfel nu mai puțin de 18 vorbitori au subliniat continuitatea preocupărilor pentru relevarea istoriei unui important eșantion al învățământului craiovean (tema a fost abordată în încă două lucrări, în 1970 și 1996) și seriozitatea muncii de cercetare a profesorului Ionuț Pătularu pentru a descoperi noi aspecte, a întregi unele dintre informațiile cunoscute și a aduce istoria instituției „la zi”. Între vorbitori s-au aflat istorici de prestigiu precum profesorii universitari doctori Dinică Ciobotea (care semnează și prefața cărții), Vladimir Iliescu (coordonator al lucrării de doctorat a domnului Pătularu) și Bianca Predescu (cunoscut specialist în domeniul dreptului), conferențiarii universitari doctori Constanțiu Dinulescu și Ștefan Vlăduțescu, cercetătorii dr. Tudor Nedelcea și dr. Toma Rădulescu, foști directori instituției (Ovidiu Bărbulescu, Rodica Voiculescu, Panait Popescu și Leontina Călugăru), profesori, foști și actuali de elevi.

Desfășurarea manifestării a fost moderată de scriitorul și ziaristul Mircea Pospai, președintele Filialei „Tudor Arghezi” Dolj a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Au adus un plus de semnificații și emoție aparte Corul „CALAȚIO”, al Facultății de Teologie și Seminarului teologic, precum și soprana Ana Nuță, studentul la actorie Răzvan Rusan și interpreta de muzică folk Georgiana Manea – toți foști elevi ai Colegiului Pedagogic.

Rodica Păvălan

Filiala UZPR „Tudor Arghezi” Dolj

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *