◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Sărbătoarea Deltei la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează, în perioada 16-19 noiembrie, o serie de ateliere interactive, în cadrul evenimentului Sărbătoarea Deltei la Muzeul ASTRA.

Este vorba despre un atelier de tâmplărie a bărcilor și a instrumentarului pescăresc lipovenesc și ucrainean, un atelier de călăfătuire, un atelier de realizare a unei replici de lotcă, dar și ateliere gastronomice, cu bucătărie tradițională lipovenească în prim-plan. De asemenea, joi, 18 noiembrie, ora 11:00, va fi vernisată expoziția ,,Magazia pescărească”, prin prezentarea recuzitei și a instrumentarului piscicol și agricol specific din Delta Dunării, odată cu reorganizarea magaziei de scule piscicole și a grajdului tradițional lipovenesc din Gospodăria Mahmudia.

Toate aceste inițiative vor fi organziate în perimetrul Cherhanalei și Gospodăriei de pescar lipovean din Mahmdudia, județul Tulcea, monumente expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Atelierele vor fi susținute de meșteri din Delta Dunării și se vor desfășura zilinic, în intervalul orar 11:00-15:00.

Meşterii din Delta Dunării vor contribui, alături de muzeografi, la reorganizarea instrumentelor, a obiectelor de inventar și a recuzitei cu specific pescăresc, agricol și de gospodărie. Setcile, vintirele, năvoadele, ramele, ghionderele, ispolurile, ancorele, lăzile de pește, naboicile, clucsele, cobâlelem colierele de asini – sunt doar câteva piese din instrumentarul care va fi expus aici în permanență. Totodată, magazia de scule piscicole va deveni un spaţiu-depozit care poate fi vizitat, în care fiecare obiect va spune istoria pescuitului la lipoveni. ,,Publicul este invitat să participe activ la aceste evenimente, să-și însușească practici de bază și să interacţioneze cu oamenii Deltei, mai ales că se va ilustra povestea pescuitului de odinioară cu toate secretele lui. Sărbătoarea Deltei este un program derulat de Muzeul ASTRA din anul 2015 și are ca scop valorificarea patrimoniului arhaic din pitoreasca zonă a Deltei Dunării. În acest scop au fost derulate mai multe cercetări de teren în zona Deltei, continuând astfel pe cele începute în anii 70 de Muzeul Tehnicii Populare”, spune Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *