◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Presiunile asupra jurnaliștilor, „dovadă a reprimării presei din Myanmar”

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a cerut autorităților din Myanmar să elibereze imediat toți jurnaliștii care au fost închiși pentru exercitarea profesiei.
Condamnarea severă a jurnalistului american Danny Fenster este emblematică pentru o situație mai amplă a jurnaliștilor din țară, care s-au confruntat cu o represiune constantă, în urma loviturii de stat militare. „Jurnaliştii au fost atacaţi de la 1 februarie, conducerea militară încercând în mod clar să-şi suprime încercările de a relata despre încălcările grave ale drepturilor omului comise în Myanmar, precum şi despre amploarea opoziţiei faţă de regim. Myanmarul a revenit rapid la un mediu de control al informațiilor, cenzură și propagandă văzut în trecutul regimurilor militare”, afirmă Bachelet.
De la preluarea militară, cel puţin 126 de jurnalişti, oficiali media sau editori au fost reţinuţi în Myanmar, a declarat şeful ONU pentru drepturile omului, dintre care 47 sunt încă în detenție, 20 fiind acuzați de infracțiuni legate de activitatea lor ca jurnaliști.
Oficialul ONU a adăugat că unui număr de nouă instituții de presă li s-au retras licențele, în timp ce alte 20 au fost nevoite să-și suspende operațiunile. Zeci de jurnalişti s-ar fi ascuns din cauza mandatelor de arestare în vigoare.
Un redactor de la publicația Frontier Myanmar a fost condamnat la 11 ani de închisoare de către un tribunal militar din Yangon, cel mai mare oraș al țării, pentru încălcarea legilor privind vizele, asociere ilegală cu un grup ilegal și disidență împotriva armatei. Sentința a fost descrisă de Bachelet drept „proces inechitabil”. Redactorul se confruntă în continuare cu un al doilea process, cu acuzații de înaltă trădare și încălcări ale legii antiterorism a țării.
Bachelet atrage atenția că atacurile împotriva jurnaliștilor cresc și mai mult vulnerabilitatea unor secțiuni uriașe ale societății, care se bazează pe informații precise și independente. „Odată cu represiunile asupra jurnaliştilor, oprirea internetului, restricţiile privind accesul gratuit la online şi alte surse de date, oamenii sunt privaţi de informaţii cruciale. Îndemn autoritățile militare să elibereze imediat toți jurnaliștii reținuți în legătură cu activitatea lor”, conchide oficialul ONU. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *