◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.02.2024

Dialoguri culturale internaţionale – Sezonul Franţa-România (noiembrie 2018 – aprilie 2019)

Sezonul Franţa-România este un ciclu de manifestări culturale şi de cunoaştere reciprocă între cele două ţări. Aceste Sezoane se fac, de 33 de ani, la iniţiativa Franţei.

În Sezonul Franţa-România sunt peste 300 de evenimente pe durata a opt luni. Sezonul va începe pe 27 noiembrie 2018, în Franţa, în prezenţa celor doi preşedinţi, Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis, şi va ţine până în 14 aprilie. Apoi, între aprilie şi iulie, Sezonul se mută în România.

Dorinţa Sezonului este ca fapte cât mai diverse, din cultura şi civilizaţia din România, să fie văzute şi urmărite în Franţa, nu doar la Paris, şi elemente convingătoare şi atractive din cultura franceză să pătrundă pe piaţa românească, nu doar în Bucureşti şi în oraşe universitare, ci şi în comunităţi locale. Prin acest schimb de artă românească şi franceză, se creează un dialog româno-francez extrem de prolific, aşa cum a fost şi în trecut.

Franţa a fost o susţinătoare a României atât la Unirea Principatelor din 1859, în timpul Primului Război Mondial, dar şi în întunecata perioadă comunistă, când disidenţa română (Paul Goma, Dorin Tudoran, Virgil Tănase, Dumitru Ţepeneag, Doina Cornea, Dan Petrescu, Mircea Dinescu) şi respectarea drepturilor omului au fost susţinute de la Paris de importanţi intelectuali români (Monica Lovinescu, Mihnea Berindei, Sanda Stolojan) şi de presa franceză.

”Sezonul va fi orientat spre viitor reprezentând un spațiu extins al exprimării și vizibilității pentru creatori contemporani ai generației emergente din cele două țări. În același timp, este imposibil să nu ținem seama de un trecut atât de bogat în relații culturale și istorice. De aceea, Sezonul este și ocazia de a construi un dialog între patrimoniu și contemporaneitate bazat pe o moștenire comună și pe un viitor ce urmează a fi construit împreună”, spun inițiatorii.

Din partea României, instituţia care coordonează întregul Sezon este Ministerul de Externe, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, ICR, Ministerul Apărării. Pe 16 noiembrie, la Paris, în prezenţa presei franceze şi române, a diplomaţilor şi a publicului, se lansează siteul şi pagina de Facebook, prezentîndu-se principalele elemente ale primei săptămâni din Sezon, când România culturală se exprimă în Franţa.

Sursa: https://www.observatorcultural.ro/articol/atractivitatea-sezonului-franta-romania/

leviathan.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *