◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.09.2024

Revista SUD, număr aniversar – 25 de ani

În data de 5 octombrie 1996 a apărut primul număr al revistei Sud. De atunci și până astăzi au trecut 25 de ani, în care generațiile și-au intersectat dorința neîntreruptă de a scrie, de a veni mereu cu acel autre chose în articole, mai atrăgător, mai incisiv, mai actual. Astfel, contabilizând un sfert de veac de existență printre reviste de top, care se prezintă, chiar se laudă cu acea clipă inițială în care s-au născut din inițiativa unor veritabili clasici ai literaturii române, Iosif Vulcan și revista Familia, Ioan Nădejde și Vasile G. Morțun și revista Contemporanul, Titu Maiorescu și Convorbiri literare, Dumitru Tomescu și revista sa Scrisul românesc sau Ioan Slavici și revista Tribuna. Așadar, reviste care au fost încă din timpuri astăzi prăfuite, căzute în uitare, dar care au continuat sau au fost reînviate în numele unei continuități demne de numele celor care le-au dat naștere.

Da, au trecut 25 de ani cu inițiative tematice din perspectiva conținutului, cu termene limită de predare a materialelor, cu propuneri de noi colaboratori, cu întârzieri în predarea materialelor, cu schimbări neașteptate de conținut din cauze obiective care țin de actualitatea evenimentelor, într-un cuvânt 25 de ani de promovare a textelor literare, cronicilor variate, a comentariilor critice și a articolelor de analiză a artelor. Sau, cum am putea spune în patru cuvinte, cu o modestie moderată, s-a reușit realizarea unui frumos  jurnalism cultural. 

Și în acest număr aniversar veți putea citi articole deosebite semnate de colaboratorii noștri statornici care simt că au ceva inedit de spus și în paginile revistei noastre: Lumea legilor frumoase de Nicolae Dan Fruntelată (pag 3), Cum se naște un râu de Titus Vîjeu (pag 4-5), O poezie uitată a lui Dimitrie Karnabatt, material semnat de Nicolae Scurtu (pag 10), Meșterul Manole în orizontul mitic al creației poetice folclorice, articol de Ioana-Ruxandra Fruntelată (pag 12), Iluziile și dimineața de Alexandru Cazacu (pag 18), O carte despre cărți de Victoria Milescu (pag 21), Cărțile SUD-ului la Muzeul Național al Literaturii Române (pag 26) sau Documente inedite referitoare la familia Bolintineanu (II) de Vasile Grigorescu (pag 28-29). 

Poezia este prezentă prin versurile poeților: Victor Mircea Albu (pag 6), Maria Tudor (pag 19), Caragea Ionuţ (pag 19), Pham Viet Dao (pag 23), Nicolae Nistor (pag 24), Marian Vișescu (pag 24), dar și poeții Constantin Mosor și Vlad Anghelescu (Vlada Adalva), ambii prezenți în rubrica Virtual care conține texte selectate dintre cele publicate pe pagina de Facebook a revistei “Sud”.

Și, așa cum am mai spus-o chiar în paginile acestui recent număr al SUD-ului, după 25 de ani de activitate literar-culturală, revista SUD este obligată să pledeze pentru continuitate. Așa cum spunea Protos. Hrisostom Ciuciu în 2017 cu ocazia colocviului despre „Continuitate în cultura română și europeană”, „responsabilitatea decurge întotdeauna din împlinirea nădejdilor”. Iar revista Sud, prin membrii ei și ai asociației ACTIB știu că mai au destule de împlinit.

 

Gabriel Dragnea / UZPR

Un comentariu pentru “Revista SUD, număr aniversar – 25 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *