◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Companiile de resurse umane față în față cu provocările inteligenței artificiale

Inteligența artificială (AI) revoluționează modul în care lucrează oamenii, iar liderii companiilor de resurse umane trebuie să fie pregătiți pentru schimbările pe care le aduce. Un nou studiu realizat de IBM evidențiază impactul AI asupra diferitelor aspecte ale muncii și oferă informații despre ceea ce liderii de resurse umane pot face pentru a se adapta.

Studiul dezvăluie că AI remodelează rolurile postului și cerințele de competențe. Multe sarcini de rutină pot fi acum automatizate, permițând angajaților să se concentreze pe munca de valoare mai mare, care necesită creativitate și gândire critică. Liderii de resurse umane ar trebui să identifice aceste nevoi de competențe în schimbare și să investească în programe de îmbunătățire și recalificare, pentru a se asigura că forța de muncă rămâne competitivă.

AI schimbă, de asemenea, modul în care organizațiile găsesc, atrag și rețin talentele. Liderii de resurse umane ar trebui să utilizeze instrumentele bazate pe inteligență artificială pentru a eficientiza procesele de recrutare și pentru a îmbunătăți potrivirea candidaților. Ei ar trebui să înțeleagă, de asemenea, considerentele etice ale inteligenței artificiale în managementul talentelor, asigurând corectitudinea și evitând părtinirea.

Experiența angajaților este un alt domeniu foarte afectat de AI. Potrivit fagenwasanni.com, liderii de resurse umane ar trebui să adopte chatbot-uri și asistenți virtuali bazați pe inteligență artificială pentru a oferi suport personalizat angajaților, a îmbunătăți comunicarea și a spori productivitatea. Ei ar trebui să ia în considerare, de asemenea, impactul AI asupra echilibrului dintre viața profesională și viața privată a angajaților, luând măsuri pentru a aborda potențialele provocări.

Studiul subliniază importanța liderilor de resurse umane în ghidarea utilizării etice și responsabile a inteligenței artificiale la locul de muncă. Ei ar trebui să dezvolte politici și linii directoare care să abordeze confidențialitatea, securitatea, transparența și responsabilitatea în aplicațiile AI. Colaborarea cu echipele interfuncționale, inclusiv departamentele IT și juridice, este crucială pentru a asigura implementarea și guvernanța eficientă a tehnologiilor AI. (redacția UZPR)

Foto: Gordon Johnson/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *