◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Verticali pentru România. Luptători la marginea prăpastiei (II)

Claudia Popdan s-a născut în data de 11 martie 1936, în localitatea Cobâlea, din  Basarabia, familia suferind din greu înstrăinarea refugiului în România din perioada anilor 1944-1945, locuind pe rând în Giurgiu, Sinaia, Arad și Satu Mare. Studiile și le-a început la „Școala Pedagogică de Fete” din Satu Mare pe care a absolvit-o în anul 1954,  în anul 1960 fiind admisă la Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Secția Canto, pe care a absolvit-o în anul 1965; pentru ca șapte ani mai târziu să finalizeze cursurile post universitare la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”din București.

Din anul 1966, timp de opt ani, doamna Claudia Popdan a lucrat ca profesor de canto la Școala Populară de Artă din Satu Mare și secretar muzical la Filarmonica „DINU LIPATTI”, din localitate, pentru ca în perioada 1974-1978 să conducă ca Director  Liceul de Muzică și Artă Plastică din municipiul reședință de județ, rămânând după aceea ca până la pensionare să formeze voci și destine artistice ca  Profesor de Canto la Școala Populară de Artă și Liceul de Artă din Satu Mare.

Activitate artistică

Doamna profesor Claudia Popdan a avut participări la concerte de arii din opere și operete împreună  cu Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, susținând recitaluri de lieduri în țară, la: Cluj Napoca, Baia Mare, Satu Mare, dar și în Wolfenbűttel – Germania, fiind acompaniată de corepetitori cunoscuți, ca Weisz Ferdinand, Ronay Ștefan, Brejan Gabriela, Budean Mihaly Iudith; având de asemenea numeroase participări la Televiziunea Română, Radio Cluj și Radio București.

Pentru toată această activitate, i-au fost oferite distincții ca: Medalia “Meritul cultural” clasa a III-a, a Ministerului Culturii; „Diploma de excelență” a Ministerului Culturii, pentru întreaga activitate în anul 2009; „Premiul Cultural al Consiliului Județean Satu Mare” în anul 2011, având concomitent și o bogată activitate publicistică, concretizată prin cronici săptămânale de concert ale Filarmonicii sătmărene în ziarul local“ Cronica sătmăreană”.

Trecut, prezent, viitor în muzica corală din Județul Satu Mare

Vineri, 12 mai, începând cu ora 10.00, Inspectoratul Școlar Județean, împreună cu Liceul de Arte ”AUREL POPP” și cu Nord Vest TV Satu Mare, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor  Profesioniști din România, au organizat  la Școala Gimnazială ”RÁKÓCZI FERENZ” din Satu Mare prima ediție a Festivalului Concurs de Muzică Corală „CLAUDIA POPDAN”, pentru coruri școlare gimnaziale și liceale.

Au fost prezente coruri de liceu și de gimnaziu din Județul Satu Mare, iar elevii au evoluat la categoriile: cor liceal-gimnazial; cor muzică tradițională; cor muzică din repertoriul copiilor; cor cu acompaniament/fără acompaniament; musical; muzică și literatură; muzică și mișcare, juriul fiind format din:

Brăduț Popdan

Fiul doamnei Profesor Claudia Popdan, domnul Brăduț Popdan este absolvent al Facultății de Drept al Universității Romano-Americane, fiind Șef Secție Relații cu Publicul Grad II, la Muzeul Județean din Satu Mare. Autor al Broșurii ”Creația tradițională – creația contemporană – ghidul meșterilor populari și creatorilor contemporani”, fiind unul dintre truditorii vrednici ai muzeului sătmărean, străduindu-se ca toți vizitatorii care calcă pragul secțiilor muzeului să se simtă cât mai bine, primind cele mai competente informații.

Profesor Roxana Marieta Keresztes

Absolventă  a Liceului „Sigismund Toduta”, Cluj Napoca – Sectia Canto principal + pian – Promoția 1996 și a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”, Cluj Napoca – Secția  – Canto, Promoția 2004, doamna profesoară Keresztes a studiat canto de la varsta de 12 ani, timp de 4 ani cu doamna Claudia Popdan. A făcut parte din corul ”Gaudeamus” condus de doamna Popdan, participând la turnee de vară împreună cu Academia Bach din Stuttgard-Germania în perioada 2001 – 2003.

În prezent, doamna profesoară se ocupă de pregătirea elevilor pentru admiterea la nivelul primar, gimnazial, liceal și academic; predă Canto, Pian și Muzică de Cameră în cadrul Liceului de Arte „Aurel Popp”, dar și Canto Muzică Ușoară la Școala de Arte Satu Mare, elevii pregătiți de domnia sa obținând locurile I, II, III la concursuri pentru copii.

Profesor Ion Florea

Născut în anul 1975 la Oravița, județul Caraș Severin, provine dintr-o familie cu o îndelungată tradiție muzicală. A studiat trompeta de la vârsta de 7 ani și a absolvit Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timișoara, în anul 1994. Ca licențiat al  Universității din Oradea-Facultatea de Muzică, secția Pedagogia Artei – modul Trompetă, domnia sa deține funcția de profesor la liceul de Arte „Aurel Popp” Satu Mare, pe catedrele de: Teorie, Solfegiu, Dicteu,  Instrument- Trompetă și Ansamblu Orchestral. A organizat o serie de Concerte și audiții atât cu orchestra școlii, cât și cu elevii instrumentiști, care au adus numeroase premii.

Pr. Prof. Dr. Andrei Baboșan

Profesor titular la Catedra de Educație Muzicală de la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare și la Liceul Teoretic „Petru Rareș ” din Târgu Lăpuș, fiind și Inspector Școlar pentru Arte în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.

Cadru didactic asociat la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad – filiala Baia Mare,  și Doctor în Muzică Bisericească cu lucrarea ”Cultura muzicală bisericească din Țara Lăpușului. Tradiție și continuitate”, părintele Baboșan este fondatorul Corului „Symboll” al Liceului Teoretic ”Petru Rareș” din Târgu Lăpuș – 2007; din 2012 este dirijorul Corului ”Angelli” al Semianrului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, alături de care a avut reprezentații la nivel local, județean și național;  fondator al Corului ”Duplum Cantus – 2020” , alături de care a avut diferite reprezentații, imprimând piese pe care le-a lansat în mediul virtual (canalul de youtube) în timpul pandemiei și autor a peste 15 studii și articole publicate în reviste de specialitate. A participat de asemenea și la diferite cursuri de formare de tip masterclass în dirijat cor, cursuri suținute de prof. univ. Dr. Dan Mihai Goia – Cluj Napoca 2018, Anna Ungureanu – Baia Mare 2021, Grigorios Sthatis – Cluj Napoca 2014, etc.

Să cânte copiii, ca să tacă armele … să fie LUMINĂ …

… și a fost prima ediție a unui Festival de Coruri dedicat celor mici, dar și profesorilor, care nu prea sunt băgați în seamă de ”lumea noastră cea de toate zilele”, pentru simplul motiv că ”nu par importanți” … pentru că nu țipă … ci cântă. Dar atunci … acum și totdeauna, acești mari ”dăscălași” și-au pus sufletul la dispoziția copiilor și au încântat publicul prezent în sala de festivități a Școlii Gimnaziale ”RÁKÓCZI FERENZ” din Satu Mare, unde au evoluat coruri de elevi elevi de la:

Școala Gimnazială Tășnad – dirijor prof. Pasca Corina;

corurile unite de la Școlile Gimnaziale Poiana Codrului și Valea Vinului – dirijor prof. Maria Chira;

Liceul Teoretic Carei – dirijor prof. Vlad Pașca;

corurile unite de la Școala Gimnazială Halmeu și Școala Gimnazială Micula  – dirijor  prof.  Smecicaș Oana;

Școala Gimnazială „Mircea Eliade” – dirijor prof. Valeriu Ioan;

Liceul de Arte Aurel Popp – gimnaziu, dirijor Mészáros Gergely;

Liceul de Arte Aurel Popp – liceu, dirijor Mészáros Gergely;

Colegiul Național „Mihai Eminescu” – dirijor prof.  Anamaria Ardelean;

Liceul Teoretic Negrești Oaș – dirijor prof. Luciana Denghel;

Colegiul Național „Kölcsey Ferenc”- dirijor prof. Nevezi Dobosi Csilla;

Școala Gimnazială „Avram Iancu” – dirijor prof. Renata Inovan;

Școala Gimnazială „Bălcescu Petőfi”, dirijor prof. Renata Inovan;

Concluzii la final de drum

Festivalul-concurs „Claudia Popdan” aflat la prima ediție, a reunit 12 coruri și  sute de elevi. În ultimii ani, vocile copiilor au amuțit, muzica s-a transformat într-un zgomot infernal al unor evenimente mondiale dezastruoase. Ideea mea s-a născut din convingerea că, chiar dacă am vorbi în limbi omenești și îngerești, dar nu vom cânta, totul va fi pierdut.  Glasurile sutelor de copii au cucerit universul într-un mod pașnic. Muzica noastră a celebrat, a zdrobit ideologii și zei falși. A devenit un puternic manifest al vieții și bucuriei triumfătoare.”

Că vrem, că nu vrem, măcar odată-n viață ne simțim copii în fața unor astfel de modele umane și în mod sigur, fiecare dintre noi am avut șansa ca măcar odată-n viață să fi fost mângâiați de o altă „DOAMNĂ PROFESOARĂ CLAUDIA POPDAN” … să fim îndrumați pe drumurile vieții de dascăli cu suflete de părinți, ca și dascălii mai sus amintiți.

Dacă-i respectăm cât mai sunt în viață … dacă ne amintim de ei cu drag după plecarea lor întru cele de SUS, ne putem considera fericiți. Dacă nu … haideți să ne oprim din fugă și din ignoranță. Nu de alta, dar … așa cum ne spune marele Nicolae Iorga dincolo de timpuri … CINE UITĂ, NU MERITĂ!

             

Valeriu Ioan

(gazetanord-vest.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *