◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Mișcarea fizică ar salva sănătatea europenilor și… opt miliarde de euro din bugetul colectiv al UE

OMS/Europa  prezentat recent o nouă bază de date dedicată activității fizice în Uniunea Europeană (UE) și politicilor care au fost implementate pentru a promova un stil de viață activ, sănătos. Cele mai recente date arată că o treime dintre europeni nu sunt suficient de activi. Inactivitatea fizică este un factor de risc major pentru multe boli netransmisibile, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare, diabetul și cancerul.

Dacă toată lumea din UE ar realiza cele 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, așa cum este recomandat de OMS, s-ar putea reduce semnificativ numărul de boli din regiune, ar putea reduce costurile asistenței medicale și ar putea salva din bugetele UE aproximativ opt miliarde de euro în fiecare an, în mod colectiv. „Dacă fiecare dintre noi ar alege să devină mai activ individual, ar fi minunat. Dar oamenii merită un mediu în care activitatea fizică care îmbunătățește sănătatea este o parte integrantă a vieții de zi cu zi. Acest lucru poate fi creat doar dacă factorii de decizie, profesioniștii din domeniul sănătății și comunitățile iau măsuri unite și dezvoltă politici eficiente”, a declarat Kremlin Wickramasinghe, consilier regional OMS/Europa, Nutriție, Activitate Fizică și Obezitate.

 

Doi indicatori aproape ignorați

OMS/Europa a creat o nouă bază de date în portalul său european de informații privind sănătatea, care arată ce politici recomandate de OMS au fost implementate în UE. În general, există 23 de indicatori de politică pentru țări în baza de date, variind de la politici de promovare a activității fizice pentru grupurile sociale vulnerabile, prin campanii de conștientizare, până la finanțare.

Conform bazei de date OMS, doi indicatori UE se disting prin ratele scăzute de realizare. Programul Cluburi sportive pentru sănătate a fost implementat în șase state, iar Ghidul european pentru îmbunătățirea infrastructurii pentru activitatea fizică în timpul liber a fost implementat doar în cinci țări. „Mai puține țări au îndeplinit acești indicatori, deoarece evaluează utilizarea unor orientări foarte specifice dezvoltate pentru proiecte finanțate de Comisia Europeană”, explică Stephen Whiting, ofițer la Oficiul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Netransmisibile al OMS, potrivit who.int.

„Există încă mult loc de îmbunătățire pentru a ne asigura că oamenii – nu numai din UE, ci din întreaga Regiune Europeană a OMS – pot fi activi fizic în fiecare zi, pe tot parcursul vieții. Țările pot ajuta prin sprijinirea activității fizice în grupurile sociale vulnerabile, prin crearea mai multor oportunități de călătorie activă sau prin utilizarea designului urban pentru a crea mai multe spații pentru distracție și joacă”, punctează Whiting. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *