◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Italia. Fenomene și procese greu de controlat

Natalitatea în scădere puternică

Guvernul Gerogiei Meloni pregătește noi măsuri pentru creșterea natalității, după ce numărul nou-născuților a atins în 2022 un nou minim istoric (https://cursdeguvernare.ro/italia-pregateste-masuri-cresterea-natalitatii.html, postat pe 10 aprilie 2023): potrivit datelor Institutului Național de Statistică (ISTAT), la 1 ianuarie 2023, în țară existau 58 de milioane de rezidenți italieni, cu 3% mai puțini față de 2022; în 2021, tendința de diminuare a populației a fost atribuită în principal pandemiei de Covid-19. În 2022, Italia a înregistrat 713.00 decese, față de numărul scăzut al nașterilor (393.000), evoluții ce nu au mai fost compensate de migrație. Persoanele de peste 65 de ani reprezintă 24,1% din totalul populației (comparativ cu 19,2 % în România), iar numărul cetățenilor străini era în 2023 de 5 milioane (+3,9% față de 2022).

Migranții au reședința preponderent în nordul Italiei, de aceea regiunea înregistrează o scădere mai mică a populației, în comparație cu sudul Italiei, unde  diminuarea este deosebit de pronunțată – de minus 6,3%: pentru prima dată de la unificarea Italiei la jumătatea secolului al XIX-la, nașterile în 2022 au scăzut sub pragul de 400.000, la 393.000. Aceste cifre sunt explicate parțial de faptul că multe cupluri nu doresc să aibă copii sau se limitează la un copil, dar și îmbătrânirii populației feminine de vârstă fertilă.

 

Pensia socială

Pensia de asistență socială este o prestație financiară din partea statului italian care este acordată persoanelor care nu au suficiente resurse financiare pentru asigurarea costurilor de subzistență (https://www.rotalianul.com/pensia-sociala-in-italia-valoarea-in-2023-si-conditiile-de-indeplinit-20, postat pe 20 aprilie 2023): pensia socială este, prin urmare, o pensie minimă social garantată care acoperă nevoile de bază ale persoanei.

În cazul cetățenilor străini, inclusiv români, pentru a avea dreptul la pensia socială, persoana trebuie să fi locuit în Italia timp de cel puțin 10 ani. În 2023, cuantumul maxim al pensiei sociale din Italia este de aproximativ 503 euro pe lună (se primește Timp de 12 luni, plus a 13-a pensie de la sfârșit de an).

Pentru a avea dreptul la pensia socială, beneficiarii trebuie să întrunească următoarele condiții: a) să aibă minim 67 de ani; b) să aibă venituri reduse, sub limita prevăzută de lege. Limita de venit care nu trebuie depășită pentru anul 2023 este de 6.542 euro pe an pentru persoanele necăsătorite și de 13.085 euro pentru căsătoriți; c) să aibă rezidența efectivă, stabilă și continuă de cel puțin 10 ani pe teritoriul Italiei.

Pentru a solicita pensia socială, persoana trebuie să se adreseze biroului local al INPS (Institutul Național de Asigurări Sociale din Italia) și să depună o cerere. Este important să se completeze cererea cu toate informațiile necesare și să se furnizeze toate documentele relevante.

Persoanele care primesc pensia socială trebuie să declare veniturile lor și să informeze INPS dacă situația lor financiară s-a îmbunătățit. Venitul de declarat este cel din anul în care se face cererea. Deoarece, totuși, nu este posibil să se declare în avans care va fi venitul pentru anul respectiv, solicitantul de prestație poate declara venitul din anul precedent ca prezumtiv. În anul următor, INPS va ajusta suma plătită în raport cu suma datorată.

De asemenea, este important de menționat că pensia socială poate fi supusă unor controale periodice pentru a verifica dacă persoana îndeplinește în continuare criteriile de eligibilitate. Pensia socială nu poate fi transferată în străinătate; dacă beneficiarul părăsește Italia și se stabilește în altă țară, pierde dreptul la pensie socială.

 

Seceta istorică

Nordul Italiei s-a confruntat în anul 2022 cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani (Italia: Cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani – Știri meteo (meteoradar.ro): râul Pad a atins un nivel minim istoric, iar multe zone se confruntă cu lipsa apei și cu posibilitatea pierderii recoltelor. Nivelul fluviului italian Pad este deosebit de scăzut, din cauza mai multor luni deficitare pluviometric și a consumului ridicat de apă de către populație și agricultură; administrația hidrologică locală vorbește chiar despre cea mai puternică secetă din ultimii 70 de ani: ca urmare a debitelor scăzute în bazinele hidrografice, producția de energie hidroelectrică a fost oprită.

Există deja unele blocaje în aprovizionarea cu apă în nordul Italiei, deoarece, pe lângă râul Pad, și afluenții săi au debite foarte scăzute. Nivelul lacurilor Maggiore și Como este, de asemenea, excepțional de scăzut. În cazul în care seceta nu va fi atenuată, măsurile restrictive, precum raționalizarea apei și irigarea limitată a câmpurilor, ar putea amenința și mai mult agricultura. Potrivit federațiilor agricole, aproximativ o treime din producția agricolă națională este în pericol…

Vremea din timpul iernii 2022-2023 a ridicat îngrijorarea că Italia s-ar putea confrunta, din nou, cu o nouă secetă. Veneția s-a confruntat cu un nivel al apei neobișnuit de scăzut, care a făcut imposibilă navigarea gondolelor și a ambulanțelor de apă pe unele din faimoasele sale canale.

 

Starea națională de urgență

Pe 11 aprilie 2023, Guvernul Italiei a declarat stare națională de urgență Timp de șase luni pentru a face față creșterii fluxului de migranți care sosesc pe țărmurile sale sudice (https://cursdeguvernare.ro/italia-declara-stare-urgenta-fluxuri-mari-migranti-ce-sosesc.html, postat pe 12 aprilie 2023): în acest scop a fost aprobată și o finanțare inițială de cinci milioane de euro – „Să fie clar, nu noi rezolvăm problema, soluţia poate depinde doar de o intervenţie responsabilă din partea Uniunii Europene”, a declarat Nello Musumeci, ministrul Protecţiei Civile. Guvernul Meloni, la fel ca mai mulți predecesori, a făcut presiuni pentru mai multă solidaritate din partea statelor membre UE, care nu își respectă angajamentele de a accepta parte din solicitanții de azil ajunși în Italia și care speră să ajungă în nordul Europei.

În primele trei luni din 2023, cca 31.000 de migranți au fost salvați de ambarcațiuni militare italiene sau de nave caritabile, sau ajuns singuri pe țărmurile din sudul țării, potrivit cifrelor Ministerului de Interne italian. Numărul este de aproape patru ori mai mare decât al celor sosiți în aceeași perioadă din anii 2021 și 2022 (8.000 persoane); fluxurile s-au intensificat, iar trendul s-a accentuat, spune administrația din sudul Italiei. Numai într-o songură zi – 10 aprilie 2023 – Paza de Coastă a condus operaţiuni de salvare care au implicat două ambarcaţiuni ce transportau în total 1.200 de persoane, iar grupurile de caritate s-au alăturat, de asemenea, eforturilor de a salva vieţi pe mare. Pe 12 aprilie 2023 dimineața, o navă cu aproximativ 700 de migranți aștepta să intre în portul Catania, un oraş important din estul Siciliei. Bărcile pazei de coastă italiene escortau nava de pescuit aflată în dificultate spre țărm, când o avarie a forțat-o să necesite remorcarea. Paza de coastă a transferat aproximativ 100 de pasageri, însă operațiunea a fost oprită din cauza mării din ce în ce mai agitate. Restul migranților au rămas la bord până când nava va putea ajunge în port.

Într-o singură zi, la Lampedusa, o insulă mică din sudul Siciliei, au acostat 26 de bărci:  adăpostul de pe insulă, unde sunt înregistrate persoanele sosite, are o capacitate de cel mult 400 de persoane, dar în prima decadă din aprilie 2023, numărul imigranților găzduiți aici a ajuns la 3.000. Pentru transferul lor pe continent sau în Sicilia, administrația a fost nevoită să închirieze mai multe feriboturi comerciale. Pe 11 aprilie 2023, cca 1.600 de migranți se mai aflau la Lampedusa, iar autoritățile sperau ca vremea să se îmbunătățească, astfel încât până seara aproximativ 400 să poată fi transportați în afara insulei. Cei mai mulți dintre migranții sosiți în 2023 sunt din Coasta de Fildeș, Guineea, Pakistan, Egipt, Tunisia și Bangladesh, potrivit bilanțului ministrului de Interne.

În mod obișnuit, bărcile folosite de traficanții care încasează sume uriașe pentru transportul migranților în condiții periculoase au ca punct de pornire vestul Libiei; în primele trei luni din 2023, multe dintre călătorii au început din estul Libiei sau chiar din Tunisia. O altă rută pleacă din Turcia, cu scopul de a ajunge în Calabria sau Puglia, în capătul sudic al Italiei continentale…

 

Violența împotriva femeilor

Pe 25 noiembrie 2022, Poliția italiană a publicat un raport pentru a marca Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor (vezi site-ul Peste 100 de femei au fost ucise în Italia în 2022: Aproape jumătate dintre ele fiind omorâte de partener sau de fostul partener – Stiri pe surse – Cele mai noi stiri, postat pe 25 noiembrie 2022): documentul prezintă și detalii despre agresiunile care au dus la moartea a 95 de femei între 1 ianuarie și 7 noiembrie 2022. Printre victime se numără Carol, în vârstă de 27 de ani, care a fost ucisă de fostul ei iubit cu un ciocan. Ulterior criminalul a aruncat corpul dezmembrat de pe o stâncă. Pe listă mai sunt Elisabetta, în vârstă de 40 de ani, care a murit după ce a fost „înjunghiată de zeci de ori” de soțul ei și Silvana, în vârstă de 74 de ani, al cărei soț a ucis-o în bătaie cu un băț. Cu acest prilej, Premierul italian Giorgia Meloni a declarat că guvernul său s-a angajat să combată violența de gen: „Suntem datori față de numeroasele victim”, a spus ea într-o declarație postată pe Facebook.

În Italia, 31,5% dintre femei au suferit o formă de violență fizică sau sexuală, iar 5,4% au fost victime ale unor forme grave de violență sexuală, cum ar fi violul, potrivit Institutului Italian de Statistică (ISTAT).

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu, UZPR

(Foto: Wikipedia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *