◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Seminarul de Medicină
și Teologie, internațional, online, ediția XXIII
– 16 aprilie 2024

Ca în fiecare an, de 23 de ediții, adică din anul 2001, lumea medicală și comunități creștine, oameni de știință și de artă, așteaptă cu interes și cu bucurie întâlnirea de idei, pe marginea unei teme de actualitate, atât în țară, cât și în străinătate, care să fie prezentată, dezbătută și discutată în cadrul acestui Seminar de tradiție, pornit de la Bistrița, în organizarea prof. dr. Mircea Gelu Buta.

Anul acesta, tema propusă în cadrul Seminarului este „TEOLOGIE ȘI TEHNOLOGIE, PROVOCĂRI ALE POSTMODERNITĂȚII”, în continuarea bunei tradiții de adaptare a discursului științific la subiecte actuale, ce ocupă și preocupă domenii de activitate, dintre care medicina și teologia par să fie primele și cele mai extinse în rândul societății. Dacă ne întoarcem doar cu trei ediții, ne facem o imagine despre abordări din cadrul  Seminarului, pentru probleme de actualitate, privite și analizate din perspectiva medicului și a teologului: „Bioetica de frontieră, libertatea firescului și firescul mărturisirii” (2023), „Adevărul creștin în practica medicală” ( 2022 ), „Terapii medicale și spirituale la începutul mileniului III” ( 2021 ) … și exemplele pot continua.

Motto-ul evenimentului recent este cu inspirație ales din textul biblic, din Matei, care ne îndeamnă la răbdare și la cumpătare, la grija față de cele sufletești, pentru că de restul are cine să se ocupe: „Așadar, nu vă îngrijorați spunând „Ce vom mânca? sau Ce vom bea? sau Cu ce ne vom îmbrăca?, deoarece pe toate acestea păgânii le caută; că știe Tatăl vostru Cel ceresc că aveți nevoie de toate acestea; ci căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea vi se vor adăuga.” Este un punct de plecare încărcat de sens(-uri ), din care, cu siguranță, vor porni nenumărate luări de cuvânt, atitudini, convingeri, ce merită audiate și ascultate. Cu atât mai mult cu cât vin din partea unor oameni recunoscuți, avizați și apropiați ai Seminarului care, ani la rând, a fost identificat cu Bistrița și cu prof. dr. Mircea Gelu Buta.

În organizarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, a Facultății de Teologie Ortodoxă UBB, Cluj-Napoca, a Asociației Medicale Române, Filiala Bistrița- Năsăud, a Centrului de Bioetică UBB, Cluj-Napoca, a Societății Române de Bioetică, a Societății Române de Istoria Medicinii și a Societății Naționale de Inginerie Medicală și Tehnologie Biologică, ediția a XXIII-a a Seminarului Internațional de Medicină și Teologie debutează marți, 16 aprilie, ora 9.00, on-line (pentru Program, http://ot.ubbcluj.ro ), cu prezentările și saluturile, rostite de Andrei Andreicuț, Daniel David și Mircea Gelu Buta, după care urmează întâlnirile pe secțiuni, pe săli, cu moderatori stabiliți, conform planificărilor riguroase.

Din Comitetul de Organizare al Seminarului fac parte Î.P.S. Andrei Andreicuț ( președinte onorific ), Teofil Tia ( președinte ), Beatrice Gabriela Ioan ( vicepreședinte ), Mircea Gelu Buta ( secretar ) și membri renumiți pentru contribuția lor în cercetare, atât medicală, cât și teologică, din Cluj- Napoca, Iași, București, Sibiu, Târgu- Mureș.

Cum anii trec atât de repede, nu ne dăm seama de transformările care se produc în toate domeniile de activitate, decât la un studiu mai atent, cu atenție efectuat și cu o capacitate mărită de receptare și interpretare a realității. Și, atunci, suntem mai întâi luați prin surprindere, dar apoi convinși de faptul pe care îl remarcă Mircea Gelu Buta în textul de început, din Program, intitulat „Cum a fost salvată Bioetica?”: „Deși pare la fel, medicina diferă astăzi față de ce se întâmpla în urmă cu o jumătate de secol” ( adică, în secolul trecut, deja ). Rostul Seminarului de Medicină și Teologie este, poate, și de a opri o clipă timpul în loc, pentru a lăsa gândurile și preocupările, tainele și ideile să se afirme, ele fiind eternele provocări, nu doar ale postmodernității. (E.M.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *