◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Forumul Economic Delphi a abordat rolul agențiilor de presă în combaterea dezinformării

Rolul semnificativ pe care agenţiile de presă îl joacă în diseminarea ştirilor obiective într-o epocă în care fenomenele de dezinformare sunt în continuă creştere a fost subiectul dezbaterii moderate de preşedintele şi directorul general al Athens-Macedonian News Agency (ANA-MPA), Aimilios Perdikaris, în cadrul celui de-al 9-lea Forum Economic de la Delphi, cea mai influentă conferinţă anuală organizată în oraşul istoric din Grecia, relatează AGERPRES.

Perdikaris a avut, de asemenea, iniţiativa de a organiza o discuţie pe tema „Combaterea dezinformării într-o lume multipolară – Strategii, instrumente şi provocări”, în colaborare cu Forumul Delphi, relatează ANA-MPA. „Trăim vremuri cu multe provocări nu doar pentru mass-media, ci şi pentru întreaga societate”, a subliniat secretarul general al Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), Alexandru Ion Giboi, arătând că jurnalismul a căpătat un rol cu atât mai important în zilele noastre cu cât există o mulţime de informaţii nefiltrate. El a subliniat, de asemenea, necesitatea ca agenţiile de presă să primească sprijin financiar şi să li se asigure independenţa, întrucât acestea constituie o sursă esenţială de informaţii obiective pentru societate.

Giboi a făcut o referire specială la alfabetizarea în mass-media, subliniind necesitatea absolută a acesteia şi faptul că jurnaliştii ar trebui să se instruiască în mod constant, un punct de vedere cu care a fost de acord şi Perdikaris.

Claudia Nicolae, director general al Agerpres, a subliniat că agenţiile de presă sunt entităţile care furnizează societăţii cele mai obiective informaţii şi reprezintă piatra de temelie a producţiei jurnalistice.

Referindu-se la paradigmele mitologiei greceşti, Kirill Vălcev, directorul general al agenţiei bulgare de presă BTA, a declarat că în epoca modernă jurnaliştii sunt chemaţi să fie gardieni obiectivi ai sursei de informare, subliniind rolul agenţiilor de presă în această direcţie.

Skender Krasniqi, fondatorul agenţiei de ştiri KosovaPress, a fost de acord cu rolul agenţiilor de presă ca furnizori de informaţii obiective pentru public. „Ca agenţii de presă, noi producem ştiri fiabile. Comunicăm cu cetăţenii prin intermediul unor informaţii obiective, iar una dintre responsabilităţile noastre este să vedem cum putem combate dezinformarea, deoarece este aproape imposibil să o eliminăm complet, din cauza ritmului rapid al dezvoltării tehnologice”, a spus el.

Lija Musa, director adjunct al agenţiei federale de presă din Bosnia şi Herţegovina, s-a referit la peisajul informaţional complex din ţara sa, în special în ceea ce priveşte reţelele de socializare, care nu au nevoie de nicio înregistrare sau licenţă, ceea ce face mult mai uşoară răspândirea dezinformării.

Yannick Pasquet, şeful biroului AFP din Grecia, a subliniat necesitatea „de a verifica toate ştirile şi de a fi foarte atenţi la ceea ce publicăm în fiecare zi”. Pasquet a subliniat că verificarea faptelor este o prioritate pentru agenţia franceză de presă, motiv pentru care a dezvoltat o reţea largă de jurnalişti din întreaga lume, dedicată acestei sarcini.

La cea de-a noua ediţie a Forumului Economic Delphi au fost invitaţi cei mai influenţi decidenţi politici, academicieni, cercetători şi experţi în relaţii internaţionale, diplomaţie şi politică din comunitatea internaţională. Reuniunea s-a intitulat „Marea tranziţie” şi s-a concentrat pe tranziţiile cu multiple faţete prin care trece lumea noastră astăzi.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *