◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Bulgaria creează o structură care să combată trolii și dezinformarea online

Bulgaria va crea o instituție specială care va monitoriza și analiza tendințele de răspândire de știri false pe rețelele sociale și online din partea unor entități care se pretind a fi agenții de știri, a anunțat ministrul Guvernanței electronice, Bozhidar Bojanov. Noul organism nu va monitoriza cetățenii, pentru că scopul său nu este crearea unui aparat represiv. „Dezinformarea țintită împotriva consumatorilor care nu bănuiesc nimic reprezintă un risc sistemic pentru societatea noastră și sunt necesare contramăsuri adecvate. Aceste măsuri trebuie să fie bine direcționate, din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru libertatea de exprimare”, a spus Bojanov.
De la începutul războiului din Ucraina, Ministerul a contactat Meta, pentru a aborda dezinformarea, deoarece rețeaua de socializare Facebook este cea mai utilizată în Bulgaria. Potrivit unor studii recente, bulgarii sunt printre cei mai vulnerabili cetățeni ai UE la știrile false.
Inițiativa „Coaliția bulgară împotriva dezinformării” este susținută de Comisia Europeană.
„Suntem ghidați de un principiu de bază – nici guvernul, nici nicio companie mare nu ar trebui să decidă ce este adevărat și ce nu și să blocheze conținutul. Nu ar trebui să creăm mecanisme pentru un astfel de comportament, deoarece poate fi folosit foarte ușor în direcția greșită”, a comentat Bojanov.
Pe de altă parte, autoritățile bulgare sunt conștiente de faptul că Kremlinul, direct și indirect, finanțează dezinformarea, întreține „fabrici” de troli și distribuie acest tip de conținut în mod coordonat pe rețelele de socializare, a mai spus ministrul. Acești „troli” sunt adesea oameni care lucrează de acasă și creează profiluri false cu care împărtășesc „știri” în grupuri și pagini, precum și comentarii la articolele de presă.
În prezent, Bulgaria nu are nicio structură de stat care să protejeze populația de amenințări hibride și dezinformare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *