◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro09.05.2024

Raport Mozilla. Roboții de chat romantic sunt concepuți pentru a extrage informații personale de la utilizatori

Cele 11 platforme romantice care stau sub semnul inteligenței artificiale (AI) „au eșuat lamentabil în a proteja în mod adecvat confidențialitatea, securitatea și siguranța utilizatorilor”, potrivit organizației non-profit Mozilla, care rulează Firefox. Aplicațiile romantice au inclus Replica AI, Chai și EVA AI Chat Bot & Soulmate, care împreună cu celelalte opt aplicații reprezintă mai mult de 100 de milioane de descărcări numai pe Google Play Store.

Raportul Mozilla a constatat că toate aplicațiile, cu excepția uneia, EVA, pot vinde sau partaja datele personale prin trackere, care sunt fragmente de cod care adună informații despre dispozitivul sau datele personale ale utilizatorilor. Aceste trackere au fost partajate cu terțe părți, cum ar fi Facebook, adesea în scopuri publicitare. S-a descoperit că aplicațiile aveau o medie de 2.663 de trackere pe minut. Mozilla a mai descoperit că mai mult de jumătate din cele 11 aplicații nu permit ștergerea datelor, 73% dintre aplicații nu au publicat nicio informație despre modul în care gestionează vulnerabilitățile de securitate și aproximativ jumătate din cele 11 companii permit parole slabe.

 

Datele pot fi scurse, piratate, vândute, partajate…

Într-un e-mail către Euronews, un purtător de cuvânt al Replika afirmă: „Replika nu a vândut niciodată date despre utilizatori și nici nu a susținut publicitate. Singura utilizare a datelor utilizatorului este îmbunătățirea conversațiilor”. „Ne aflăm în Vestul Sălbatic al relațiilor cu AI. Creșterea aplicațiilor explodează și cantitatea de informații personale de care au nevoie acești roboți pentru a construi relații de dragoste, prietenii și interacțiuni sexy este enormă. Dar avem puține informații despre modul în care funcționează aceste modele de relație cu inteligență artificială. Datele extrase pot fi apoi scurse, piratate, vândute, partajate, folosite pentru a antrena modele AI și multe altele. Acești roboți de chat de relații AI pot colecta o mulțime de informații foarte personale și sunt concepuți pentru a scoate astfel de informații personale de la utilizatori”, susține Jen Caltrider, directorul grupului Mozilla.

În 2023, un belgian s-a sinucis după ce a „discutat” cu chatbot-ul AI Chai, care i-a transmis mesajul că soția și copiii săi au murit.

Studiul Mozilla a mai arătat și discrepanțele dintre sloganuri și angajamente: Romantic AI afirmă pe site-ul său că „este aici pentru a-ți menține sănătatea mintală”, iar la politica de confidențialitate arată că „Romantiс AI nu este nici furnizor de asistență medicală sau de servicii medicale și nici nu furnizează îngrijiri medicale, servicii de sănătate mintală sau alte servicii profesionale”… (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *