◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro09.05.2024

Europa își adâncește dependența de China pe drumul spre tranziția verde

Europa a fost lider în producția de panouri solare, dar și-a pierdut poziția în fața Chinei în urmă cu mai bine de zece ani. UE devine din ce în ce mai dependentă de China în încercarea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a trece la tehnologii verzi, a avertizat șeful UE pentru climă, Wopke Hoekstra: „ Devenim din ce în ce mai dependenți de China în încercarea noastră de a deveni mai ecologici, ceea ce este problematic. Suntem din ce în ce mai roșii în timp ce devenim mai… verzi”.

Pe de altă parte, potrivit Euractiv, producătorii europeni de panouri solare au avertizat că sunt „pregătiți să închidă liniile de producție”, cu excepția cazului în care UE ia măsuri de urgență pentru a salva sectorul. Stocurile s-au tot acumulat în ultimii ani, din cauza afluxului de panouri solare ieftine importate din China, iar producătorii europeni se confruntă acum cu un surplus care a scăzut cererea pentru produsele lor. Dacă nu este posibilă cumpărarea acestora, reprezentanții industriei au îndemnat Comisia Europeană să ia în considerare măsuri de „salvgardare”, cum ar fi tarifele și cotele de import. Dar Comisia a avertizat împotriva acestui lucru, declarând că restricțiile la import ar putea împiedica obiectivul UE de a crește capacitatea de generare solară la 600 gigawați până în 2030, față de 263 GW în prezent.

Producția de panouri solare nu este singurul sector afectat de importurile din China – UE se confruntă, de asemenea, cu o concurență sporită din partea Chinei pentru turbinele eoliene și vehiculele electrice, care sunt produse în masă, ieftin, și apoi exportate în Europa. În loc să importe, Hoekstra a spus că Europa ar trebui să preia conducerea atunci când vine vorba de producția de tehnologie curată. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *