◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Arabia Saudită. Priorități
de nivel mondial

Intrarea în BRICS

La jumătatea lunii ianuarie 2024, Faisal Alibrahim, ministrul Economiei din Arabia Saudite, a confirmat că regatul se află încă într-un proces de luare a deciziilor privind aderarea la BRICS (https://www.stiripesurse.ro/arabia-saudita-schimba-total-jocul-se-formeaza-coalitia-care-poate-domina-intreaga-lume_3204179.html): „Regatul face parte din mai multe platforme multilaterale şi instituţii multilaterale şi ori de câte ori regatul este invitat într-una dintre ele, trece printr-un proces care este un proces în mai multe etape şi la sfârşitul acestuia se ia o decizie. Voi comenta la sfârşitul acestui proces”.

Riadul îşi cântăreşte opţiunile pe fondul tensiunilor geopolitice crescânde între SUA, China şi Rusia, iar apropierea regatului Arabiei Saudite de Beijing a provocat îngrijorare la Washington. În ciuda legăturilor sale puternice cu SUA, Arabia Saudită şi-a urmat din ce în ce mai mult propriul drum, ca urmare a îngrijorării că Washingtonul este mai puţin angajat faţă de securitatea Golfului decât în trecut. „Deşi aderarea oficială la grup este avantajoasă pentru economia Regatului, acesta trebuie să ia în considerare cu atenţie implicaţiile politice pe care le poate avea asupra relaţiilor sale cu alte puteri majore. Regatul îşi propune să menţină o distanţă egală faţă de toate puterile majore şi, în prezent, nu doreşte să trimită nici un semnal care ar putea fi interpretat greşit de vreo parte”, a declarat Hesham Alghannam, directorul general al Centrului de Cercetare în Securitate de la Universitatea Naif Arabă pentru Ştiinţe de Securitate. În urma declaraţiei lui Hesham Alghannam, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „integrarea Arabiei Saudite în blocul BRIC este o activitate foarte important, care continuă”. Televiziunea de stat saudită a relatat la începutul lunii ianuarie 2024 că regatul s-a alăturat blocului, pentru a elimina ulterior informaţia din conturile sale de socializare.

 

Orașul Neom

Chiar dacă pare a fi desprins dintr-un roman SF și, conform specialiștilor, ar necesita peste 300 de ani pentru a fi finalizat, acest oraș o investiție estimată la cca 500 de miliarde de dolari (A început construcția celui mai nebunesc proiect din istoria lumii: Neom, orașul viitorului cu taxiuri zburătoare (stiripesurse.ro), postat pe 11 septembrie 2023: numele „Neom” este un amestec între cuvântul grecesc „neos” care înseamnă „nou” și „mustaqbal”, care în arabă înseamnă „viitor”. Potrivit experților, dacă acest proiect va fi dus la capăt, ar putea deveni cea mai mare investiție de acest fel realizată vreodată în Istoria lumii.

Televiziunile din întreaga lume au prezentat la începutul lunii septembrie 2023, primele imagini cu șantierul orașului NEOM, pe care Arabia Saudită îl construiește în deșert: în imagini se văd o mulțime de camioane și excavatoare, iar imaginile din satelit arată că deja linia orașului, care acum se prezintă ca un zid, taie deșertul, creând conturul viitorului mega-oraș. Potrivit experților, Burj Al Arab a avut nevoie de 8 ani de construcție, dar orașul Neom poate avea pentru început 30 sau 100 de astfel de clădiri sau chiar mai mici… Construit pe secțiuni, în funcție de cerere, Neom ar avea nevoie de peste 100 de ani pentru primul modul al orașului-zid care va traversa deșertul.

NEOM va fi primul oraș din lume alimentat cu energie 100% regenerabilă: oraşul se va baza pe ferme eoliene, energie solară şi tehnologie de ultimă oră, care transformă apa în oxigen şi hidrogen pentru combustibil. Conform proiectului, Neom va fi construit în regiunea Tabuk, în partea nord-vestică a regatului, aproape de granița cu Iordania și Egipt, până la Marea Roșie. Neom va fi amenajat pe o suprafață de 26.500 kmp, adică de 265 de ori mai mare decât orașul Iași.

Orașul va avea o deschidere la mare de circa 470 km, cu plaje și recife de corali și, în același timp, cu munți aflați în apropiere, înalți de cca 2.500 metri. Acesta ar urma să fie declarat „zonă liberă”, conform presei internaționale, urmând a fi stabilite legi diferite față de restul țării. Orașul va fi construit în baza principiilor de „smart city”. Planurile de construcție includ taxiuri cu drone zburătoare, un parc de distracţii în stil Jurassic Park, cu dinozauri robot şi cea mai mare densitate de restaurante cu stele Michelin din lume.

Prima etapă a proiectului vizează crearea zonei liniare din oraș intitulată „The Line” – un oraș întins pe 170 km și care ar urma să adăpostească peste un milion de oameni, care nu vor putea utiliza mașini pentru a circula ci, numia taxiuri. Şcolile, restaurantele, magazinele şi alte destinaţii ar fi toate la o plimbare de cinci minute şi „nici o călătorie nu va fi mai lungă de 20 de minute”. Acum se lucrează la realizarea celor trei straturi liniare ale oraşului: o regiune de suprafaţă pentru pietoni, plus două straturi subterane pentru transport şi infrastructură.

Arabia Saudită a anuțat că va investi între 100 şi 200 de miliarde de dolari în The Line, care se estimează că va genera 380.000 de noi locuri de muncă şi va creşte PIB-ul Arabiei Saudite cu aproximativ 48 de miliarde de dolari până în 2030.

 

Saudi Aramco domină clasamentul mondial al profitabilității

Cea mai profitabilă companie din lume în 2023 rămâne compania petrolieră de stat din Arabia Saudită, Saudi Aramco, conform clasamentului realizat de Forbes:  între primele opt cele mai profitabile companii din ultimul an se regăsesc acum trei giganți energetici (în afară de Aramco mai figurând ExxonMobil și Shell), față de unul singur în 2019.             

Saudi Aramco fusese deja desemnată cea mai profitabilă companie din lume înainte de listarea sa la bursă la finele anului 2019. Anterior, Apple era cotată drept cea mai profitabilă, dar a fost retrogradată în 2019 pe locul 3 de către fondul de investiții Berkshire Hathaway, care a urcat pe locul secund. Apple și Microsoft au revenit pe locurile 2 și 3 pentru că au beneficiat de pe urma muncii de acasă și a utilizării intense a rețelelor de socializare în timpul pandemiei de Covid, păstrându-și pozițiile și în 2022.

 

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *