◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune reprezintă interesele posturilor publice de radio şi TV pe lângă instituţiile europene

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune – pe scurt, EBU – a fost înființată la 12 februarie 1950, din inițiativa a 23 de organizații din domeniul audiovizual din Europa și zona Mediteranei. Este considerată succesoarea primei asociaţii a radiodifuzorilor din lume – International Broadcasting Union, care a fost înfiinţată în anul 1925.

Sediul administrativ central al organizației se află la Geneva, în Elveția, unde se găseşte şi centrul de control al Eurovision, fiind guvernată de legile elveţiene şi de propriile reglementări statutare. EBU are, de asemenea, centre de coordonare pentru producţii TV la New York, Washington şi Moscova, precum şi un birou la Bruxelles, care reprezintă interesele posturilor publice de radio şi TV pe lângă instituţiile europene. În pofida numelui pe care îl poartă, organizația nu este subordonată Uniunii Europene.

După evoluţiile politice din Estul Europei din 1990, EBU a fuzionat, în anul 1993, cu International Radio and Television Organization, organism care a reprezentat până la acel moment interesele posturilor radio şi TV din această regiune.

Apartenenţa la EBU are trei forme: ca membru activ, ca membru asociat şi ca participant agreat. Pentru a adera la organizaţie, un aplicant trebuie să fie înregistrat într-o ţară membră a International Telecommunications Union (ITU).

Calitatea de membru activ poate fi deţinută de organizaţii sau grupuri din zona europeană de radio şi televiziune (conform clasificării ITU) sau din afara acestei zone, dar de ţări membre ale Consiliului Europei. În esenţă, un membru activ are obligaţia de a transmite programe variate şi echilibrate pentru toate categoriile de populaţie.

În prezent EBU are în total 107 organizaţii membre, 73 de membri plini din 56 de ţări din Europa, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, dar şi 34 de membri asociaţi din alte 22 de ţări.

Organismele membre ale EBU produc conţinut în 162 de limbi, pentru o audienţă potenţială de 1,05 miliarde de oameni. Membrii EBU operează nu mai puţin de 467 de staţii TV şi 721 de posturi de radio, precum şi 1.144 de entităţi online.

În principiu, calitatea de membru activ poate fi deţinută de un serviciu public de radio sau TV sau de o instituţie radio-TV privată, dar cu misiune publică.

Calitatea de membru activ al EBU implică şi achitarea unei cotizaţii anuale, care ţine cont de statutul financiar al fiecărui membru, iar aderarea la organizaţie implică, de asemenea, o taxă de admitere.

Ca membri asociaţi ai Uniunii întâlnim posturi de radio sau TV din Australia, Canada, Japonia, Mexic, Brazilia, India sau Hong Kong, dar şi din SUA – ABC, CBS, ori NBC, toţi cu relevanţă deosebită în activitatea EBU.

Structurile de guvernanţă ale EBU permit implicarea activă a fiecărui membru activ pentru a furniza un input valoros asupra managementului organizaţiei.

Adunarea Generală este organismul suprem care guvernează EBU, pentru a pune în practică strategia şi obiectivele Uniunii şi se reuneşte de două ori pe an.

Comitetul Executiv al EBU, alcătuit din 11 membri, este responsabil de asigurarea implementării strategiei şi politicilor aşa cum sunt ele stabilite de Adunarea Generală. Acest organism se reuneşte, în medie, de circa şapte ori anual.

Comitetul este condus de preşedintele EBU, Delphine Ernotte Cunci, director executiv al France Télévisions, iar vicepreşedinte al EBU este directorul general al Televiziunii Cehe, Petr Dvořák, ambii cu un mandat de doi ani, început la 1 ianuarie 2021.

Director general al EBU este în prezent Noel Curran (Irlanda), fost producător executiv a numeroase emisiuni de televiziune în direct, printre care ediţia din 1997 a concursului Eurovision.

La nivel global, EBU colaborează îndeapropae cu organizaţii similare de pe alte continente.

În anul 1958 a început programul provizoriu de schimb de ştiri prin intermediul EBU, acesta fiind implementat definitiv în anul 1961. După mai bine de 30 de ani, serviciul „News Exchange” a fost suplimentat prin introducerea, la 1 ianuarie 1993, a Euronews – un canal TV în mai multe limbi, care a emis din Lyon, Franţa, pentru început, în engleză, franceză, germană, italiană şi spaniolă. Euronews nu este altceva decât un post TV care reflectă evenimente locale din perspectivă europeană.

O altă activitate majoră reflectată de EBU prin intermediul Eurovision este cea a transmisiilor sportive, mai ales cele de la evenimente majore, precum Jocurile Olimpice sau Campionate Mondiale de Fotbal. EBU negociază drepturi colective de transmisie pentru membrii săi, iar atunci când acestea nu sunt posibile, sau nu sunt în sfera din interes a majorităţii membrilor, facilitează negocierea individuală a acestor drepturi.

Colaborarea în domeniul emisiunilor şi programelor de radio acoperă domenii precum muzică, ştiri, sport, programe pentru tineret, sau programe pentru staţiile regionale.

Reţeaua de sateliţi Euroradio transmite, în medie, peste 2.000 de concerte, peste 400 de evenimente sportive şi peste 120 de alte evenimente majore în fiecare an.

În anul 1998, EBU a lansat primul canal radio inter-broadcasteri – Euoclassic Notturno – dedicat în exclusivitate muzicii clasice.

Una dintre cele mai importante activități din portofoliul EBU este concursul muzical „Eurovision Song Contest”, organizat şi transmis anual, prin intermediul platformei Eurovision, începând din anul 1956.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *