◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.02.2024

„În căutarea timpului pierdut”… UE pregătește finanțări uriașe pentru proiecte în Africa

Uniunea Europeană încearcă să recupereze timpul în relația cu statele africane, unde Rusia și China au acaparat tot mai multe proiecte majore și au o influență în creștere. Blocul comunitar lucrează la un pachet de finanțare în valoare de 20 de miliarde de euro pentru a sprijini rețelele de transport africane, dar și proiecte în domeniul energiei, al tehnologiei digitale, al educației și al sănătății, pentru a contracara influența Chinei pe continent, scrie Bloomberg.

Statele membre nu s-au angajat încă să finanțeze planurile de infrastructură, dar planul include coridoare strategice, cabluri submarine internaționale, noi interconetări energetice și investiții în surse regenerabile în Senegal, Coasta de Fildeș, Egipt, Maroc și Kenya. Investițiile sunt menite să susțină noul parteneriat pe care UE și Africa doresc să îl pecetluiască la apropiatul summit, de la Bruxelles. Lista UE include aproximativ 60 de proiecte menite să relanseze relația, după luni de tensiuni legate de aprovizionarea cu vaccinuri și de brevete, precum și de restricțiile de călătorie menite să stopeze pandemia Covid-19.

Liderii africani au acordat prioritate drumurilor, căilor ferate și podurilor. Însă unele guverne ale UE se confruntă cu constrângeri bugetare naționale care fac dificile promisiunile unor finanțări semnificative înaintea reuniunii, în timp ce altele, inclusiv Germania, rămân sceptice în ceea ce privește disponibilitatea unora dintre propuneri, susțin oficiali europeni citați de EURACTIV.

Cea mai mare parte a fondurilor din planul UE ar urma să meargă către Global Gateway, inițiativa Europei de a rivaliza cu planul masiv de investiții al Chinei pe continent. Blocul comunitar încearcă să mobilizeze 150 de miliarde de euro până în 2027 din diverse surse.

Între timp, Beijingul a promis împrumuturi de aproximativ 60 miliarde de dolari pe o perioadă de trei ani, pentru finanțarea de drumuri și poduri în Africa. Însă planul chinezesc Belt and Road a fost controversat încă de la început, din cauza corupției și a provocărilor legate de sustenabilitatea datoriei cu care se confruntă guvernele gazdă.

UE în schimb a ales proiecte axate pe domenii comerciale cheie, selectate de națiunile africane în funcție de nivelul de pregătire, de impactul potențial și de posibilitatea de a atrage bani din partea statelor membre și fonduri private, a declarat un oficial UE. Lista include coridorul Dakar-Abidjan, din Africa de Vest, zona Libreville-Kribi-Douala-N’Djamena, care leagă Gabon, Camerun și Ciad, precum și zona dintre Mombasa și Kisangani din Kenya și Republica Democratică Congo. Europa va propune, de asemenea, construirea unui cablu submarin internațional de fibră optică pentru a conecta UE cu Africa de-a lungul coastei atlantice.

UE va oferi, de asemenea, o nouă cooperare în domeniul securității. Ca parte a unui efort mai cuprinzător de sprijinire a forțelor armate africane, țările europene ar urma să livreze echipamente militare în lunile următoare, potrivit proiectului de text.

Totodată, țările UE vor mobiliza 4,4 miliarde de euro pentru a lupta împotriva traficanților de persoane, pentru a impune returnările voluntare și forțate de migranți și pentru a consolida gestionarea frontierelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *