◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

GAZETARI DE ALTĂDATĂ DIN ȚINUTUL ORĂȘTIEI / IOAN MOȚA

 Născut în anul 1968 la Nojag,județul Hunedoara, Ioan Moța a absolvit gimnaziul la Deva, urmând apoi Teologia la Sibiu. Între anii 1899-194o a fost preot la Orăștie, unde în perioada 1936-1943 s-a construit, prin strădania și contribuția sa, impunătoarea Catedrală Ortodoxă.
 În paralel cu activitatea de preot, Ioan Moța s-a impus ca un intelectual și patriot de marcă. În anul 1902 s-a numărat printre cei care au făcut să apară în ”orașul Paliei” publicația LIBERTATEA, pe care ulterior a condus-o în calitate de redactor, director și proprietar. Pe frontispiciul acesteia scria : ”foaie politică, socială și economică”. A fost una dintre dele mai longevive publicații din acea perioadă, care a apărut între anii 1902-1940.
 ”Libertatea” a fost remarcată de Ilarie Chendi, care considera că aceasta are ”o contribuție fundamentală în promovarea activismului”. Gazeta s-a impus de la un an la altul, fiind tot mai căutată și mai citită nu doar în Ardeal, unde apăra drepturile românilor, ci și peste munți.
 În 1916 guvernul de atunci l-a trimis pe Ioan Moța în Statele Unite, pentru a susține peste ocean cauza unirii românilor. Stabilit în Cleveland, a redactat și acolo ”Libertatea”. Revenind în România Mare, după război, s-a întors la Orăștie, fiind protopop al urbei, dar și director al publicației la care ținea atât de mult.
De reținut că ”Libertatea” a avut și câteva suplimente, dintre care cele mai importante au fost ”Foaia interesantă”, ”Tovărășia” și ”Bobârnaci”.
Ioan Moța a decedat în anul 1940, fiind înmormântat în cimitirul ortodox al orașului atât de drag sufletului său.
                                                        Ioan Vasiu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *