◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.07.2024

AIE: maxim istoric al consumului de cărbune la nivel mondial

Utilizarea a cărbunelui pentru producția de energie la nivel mondial a atins un nivel record în 2023, deoarece cererea din economiile emergente și în curs de dezvoltare a fost foarte mare, a anunțat pe 15 decembrie 2023 Agenția Internațională pentru Energie (IEA) (https://cursdeguvernare.ro/consumul-carbune-va-atinge-maxim-istoric-2023.html): cererea de cărbune a crescut cu 1,4% în 2023, depășind 8,5 miliarde de tone pentru prima dată, deoarece consumul în India a crescut cu 8% și în China – cu 5% din cauza cererii crescute de energie electrică și a producției slabe în hidrocentrale. În Uniunea Europeană și Statele Unite, consumul de cărbune a scăzut cu 20% în 2023, se arată în raportul AIE.

Utilizarea cărbunelui nu este de așteptat să scadă până în 2026, când extinderea capacității de producție din energii regenerabile ar trebui să contribuie la o utilizare mai scăzută cu 2,3% a consumului de cărbune față de nivelul din 2023, chiar și în absența sau a unor reglementări mai slabe pentru energie regenerabilă. Consumul global de cărbune va rămâne cu mult peste 8 miliarde de tone în 2026, se arată în raport. Pentru a atinge obiectivele stabilite în Acordul de la Paris, utilizarea cărbunelui ar trebui să scadă semnificativ mai repede, a adăugat AIE.

China reprezintă mai mult de jumătate din expansiunea globală a producției din surse regenerabile în următorii trei ani, ceea ce face ca cererea de cărbune să scadă până în 2026, a spus AIE. Jumătate din consumul mondial de cărbune aparține Chinei, așa că perspectivele pentru producția de cărbune vor fi afectate semnificativ în următorii ani de ritmul de dezvoltare a producției de energie curată, condițiile meteo și schimbările structurale din economia chineză, se arată în raport.

În 2023, China, India și Asia de Sud-Est au reprezentat trei sferturi din consumul global de cărbune, în creștere cu 25% față de 1990. Consumul din Asia de Sud-Est a depășit SUA și UE în 2023, se mai arată în raportul AIE. Până în 2026, India și Asia de Sud-Est sunt singurele regiuni în care consumul de cărbune este de așteptat să crească semnificativ, se arată în raport.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *