◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Craiova sub semnul spiritului eminescian

Ziua de 15 ianuarie a făcut ca orașul Craiova să se încarce de spiritul poeziei și de gândul cinstirii marelui poet național Mihai Eminescu, cu prilejul împlinirii a 170 ani de la trecerea în eternitate a poetului.

Participare și interes pentru Atelierul jurnalistic

Principalele instituții de cultură și instituțiile de învățământ – de la universitate și colegii renumite, până la școli gimnaziale și grădinițe – au organizat diverse evenimente, unele mai interesante decât altele. Notăm câteva dintre ele, cu gândul că se află între cele reprezentative și cu scuze pentru că spațiul editorial nu îngăduie o prezentare exhaustivă.

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, instituție care ne-a obișnuit ca aproape în fiecare zi să găzduiască evenimente culturale, a ales, de data aceasta, să organizeze o expoziție cu cărți ale poetului apărute de-a lungul timpului, aducând din depozitele sale, în fața publicului, aproape 200 de volume. Evenimentul a fost dublat de vernisajul expoziției de „Artă plastică eminesciană”, la care au colaborat artiștii plastici Ana Maria Cristofir, Albert Dobrin, Lidia Gașpar,  Florin Grădinaru, Liana Ionescu,  Gabriela Rădulescu,  Nela Marinela Sălcianu,  Ileana Claudia Scarlat,  Cosmin Stoian, Dan Scurtu , Panait Bogdan și Sorin Goanță – din grupul artiștilor plastici  Art Amicis –, iar prezentarea lucrărilor a fost făcută de remarcabile personalități culturale, precum profesorii Nicolae Marinescu, Ovidiu Bărbulescu și Elmira Sebat

Elevi de la Liceul de Artă „Marin Sorescu”, de la Colegiul Național „Carol I”, precum și studenți de la Departamentul de arte al Facultății de litere au asigurat momente muzicale omagiale remarcabile, cu participarea pianistei Ivona Stănculeasa.

*

La Teatrul Național din Craiova a avut loc spectacolul de poezie intitulat „Imperiul despotic al iubirii noastre”, cu participarea actorilor Iulia Colan și Cătălin Vieru, acompaniați de muzicianul și violoncelistul Mircea Suchici. Selecția asigurată de secretarul literar al teatrului, poetul Nicolae Coande, a cuprins unele dintre cele mai reprezentative poezii și fragmente din corespondența purtată de poet cu Veronica Micle.

*

Atelier jurnalistic susținut de Mircea Pospai, la Liceul Carol I, din Craiova

Colegiul Național Carol I, prima școală a orașului și a doua de nivel mediu din Țara Românească, după Colegiul „Sfântul Sava” din București, a organizat o zi a atelierelor școlare, sub semnul cinstirii marelui poet. La acestea și-au adus contribuția și unii dintre membrii marcanți ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, precum cunoscutul jurnalist de știință Alexandru Mironov, care a evocat pagini glorioase din trecutul acestui liceu și racordarea sa la cultura națională și Mircea Pospai, președintele Filialei Dolj a UZPR, care a coordonat atelierul de jurnalism.

*

Evocare Eminescu la Seminarul Teologic Craiova

La Seminarul Teologic „Sfântul Grigore Decapolitul” a fost organizat un colocviu cu tema „Poetul la 170 de ani”, în colaborare cu Mitropolia Olteniei, Universitatea din Craiova, Academia internațională „Mihai Eminescu” și filialele Craiova ale Uniunii Scriitorilor și Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Au prezentat comunicări: prof. univ. dr. Ion Deaconescu (Unul erau toate și totul era una), prof. Constantin Barbu (Mihai Eminescu și cultura universală), conf. univ. dr. Ioan Lascu (Mihai Eminescu mit și geniu național), prof. dr. Mircea Pospai (Jurnalistica din Craiova în perioada lui Mihai Eminescu), dr. Marius Turaiche (Mihai Eminescu, purtătorul virtuților naționale) și arhid. prof. dr. Ionuț Adrian Pătularu (Eminescu și universul religios).

Corul seminarului, condus de asist. univ. dr. Victor Șapcă, a interpretat emoționante cântece pe versuri eminesciene.

 Rodica Păvălan

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *