◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.07.2024

COP28 Dubai. Acordul decisiv părivind fondul pentru pierderi și daune

Delegații reuniți pe 30 noiembrie 2023 la Dubai au hotărât crearea unui fond care să ajute la compensarea țărilor vulnerabile, care se luptă să facă față pierderilor și daunelor cauzate de schimbările climatice (https://news.un.org/fr/story/2023/11/1141117): „Știrile de astăzi despre fondul pentru pierderi și daune fac ca să avem un început puternic pentru această conferință climatică ONU. Toate guvernele și negociatorii trebuie să folosească acest impuls pentru a obține rezultate ambițioase aici, în Dubai”, a declarat șeful ONU pentru Climă, Simon Stiell, la conferința de presă la care a fost făcut anunțul.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a salutat decizia de operaționalizare a noului Fond pentru pierderi și daune, un „instrument esențial pentru asigurarea justiției climatice”: „Facem apel la lideri să aducă contribuții generoase și să înceapă bine Fondul și Conferința privind schimbările climatice”, a spus acesta. Fondul este o cerere de lungă durată din partea țărilor în curs de dezvoltare, care se află în prima linie a schimbărilor climatice și se confruntă cu costul devastării cauzate de fenomenele meteorologice extreme din ce în ce mai mari, cum ar fi seceta, inundațiile și creșterea temperaturii apelor.

După câțiva ani de negocieri intense la reuniunile anuale ale ONU privind schimbările climatice, țările dezvoltate și-au exprimat sprijinul pentru necesitatea creării fondului, în 2022, la COP27 desfășurată la Sharm el-Sheikh (Egipt): Sultan al-Jaber, președintele conferinței climatice COP28, a anunțat că țara sa, Emiratele Arabe Unite, oferă 100 de milioane de dolari pentru fond, iar Germania a promis, de asemenea, o contribuție de 100 de milioane de dolari la fond. Au mai anunțat contribuțiile la fond, Statele Unite și Japonia.

COP28, de la Conferința părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC), s-a desfășurat în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023, în campusul întins al Expo Dubai, decorat corespunzător, situat la periferia Dubaiului; la COP28 au participat peste 70.000 de delegați, negociatori și alte persoane, care s-au reunit pentru a modela un viitor mai bun pentru planetă.

 

„Acțiune îndrăzneață acum”

Vorbind la deschiderea conferinței, secretarul executiv al UNFCCC, Simon Stiell, a emis un avertisment că lumea face „pași mici” în fața unei crize planetare terifiante care necesită acțiuni îndrăznețe ACUM: „Facem pași mici și mult prea încet pentru a dezvolta cele mai bune răspunsuri la impactul climatic complex cu care ne confruntăm”, a spus el delegaților adunați pentru COP28.

Avertismentul șefului ONU pentru schimbările climatice a venit la doar câteva ore după ce Organizația Meteorologică a ONU, cunoscută sub numele de OMM, a lansat un raport intermediar în care spunea că în 2023, recordurile climatice însoțite de condiții meteorologice extreme au lăsat pe Terra urme de devastare și disperare.

În discursul său, șeful ONU pentru Climă, Simon Stiell, a evidențiat provocările. „Acesta a fost cel mai cald an cunoscut vreodată de omenire, au fost doborâte atât de multe recorduri terifiante, plătim cu viețile și mijloacele de trai ale oamenilor. Știința ne spune că mai avem aproximativ șase ani până să epuizăm capacitatea planetei de a face față emisiilor noastre de gaze cu efect de seră, înainte de a depăși limita de 1,5 grade Celsius”, a avertizat el, referindu-se la unul dintre obiectivele cheie ale istoricul Acord de la Paris privind clima, adoptat în 2015.

În mod îngrijorător, un flux constant de rapoarte publicate în perioada premergătoare COP28 arată că lumea este departe de a îndeplini obiectivele climatice, iar în lipsa unei acțiuni ambițioase, ne îndreptăm spre o creștere a temperaturii cu 3 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol. În acest context, dl Stiell a cerut țărilor să furnizeze noi contribuții determinante la nivel național sau planuri naționale de acțiune privind schimbările climatice, în care fiecare angajament luat începând din 2025 – privind finanțarea, adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice – să fie în concordanță cu media maximă admisă în plus, de 1,5 grade Celsius la temperatra medie înregistrată pe Terra.

 

Progres spre obiectivele stabilite în Acordul de la Paris

COP28 Dubai a marcat punctul culminant al unui proces cunoscut sub numele de „Global Stocktake” – o evaluare a progresului realizat până acum în implementarea prevederilor cheie ale Acordului de la Paris, și-anume reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, consolidarea rezistenței la schimbările climatice și mobilizarea sprijinului financiar pentru țările vulnerabile. .

Ca atare, secretarul executiv al UNFCCC (UN Climate) a declarat că delegațiile la COP28 s-au confruntat cu două opțiuni: prima ar fi să constatăm lipsa de progres, să ajustăm cele mai bune practici actuale „și să ne încurajăm să facem mai mult” în perioada următoare. Sau conferința să decidă ca noi toți cei de pe planetă să finanțăm adecvat această tranziție, inclusiv răspunsul la pierderi și daune și să ne angajăm pentru folosirea noilor sisteme energetice. Simon Stiell a avertizat: „Dacă nu reușim să semnalăm declinul final al erei combustibililor fosili așa cum o cunoaștem, salutăm propriul nostru declin final. Și alegem să plătim cu viața oamenilor. Dacă această tranziție nu este corectă, nu vom face tranziția de loc”…

Simon Stiell a mai subliniat, de asemenea, importanța pe care o acordă asigurării că promisiunile climatice sunt respectate: „Da, este cel mai mare COP de până acum – dar participarea la un COP nu bifează climatul anului. Ecusoanele din jurul gâtului vă fac responsabil pentru implementarea acțiunii climatice aici și acasă”, a adăugat el. „Îndemn UNFCCC să urmeze toate anunțurile făcute și inițiativele lansate.

Adresându-se la sesiunea plenară de deschidere, Sultan al-Jaber, președintele COP28, a declarat: „Simțim, ca și dumneavoastră, urgența eforturilor pe care le avem de făcut și înțelegem că lumea se află la o răscruce de drumuri. Știința ne confirmă că a sosit momentul să găsim un drum nou, suficient de larg pentru noi toți”.

 

 Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *