◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Băncile, scutite (din nou) de regulile UE

Băncile vor fi scutite de regulile UE care obligă companiile să nu importe produse legate de defrișări – în ciuda rapoartelor care arată că acestea investesc în companii care contribuie la această practică.

Defrișarea, care provoacă daune ireversibile biodiversității, reduce capacitatea pădurii de a absorbi carbon și presează comunitățile indigene să-și părăsească locuințele. Echivalentul suprafeței totale a Portugaliei este distrus în fiecare an.

Recent, parlamentarii și miniștrii UE au convenit să interzică importul de produse legate de defrișări, precum cacao și cauciuc, dar instituțiile financiare care ajută la finanțarea unor astfel de practici (așa cum au arătat asociațile de mediu din Franța, arătând cu degetul spre entități bancare) nu au motive de îngrijorare; au statut special.

„În termeni concreți, dacă acest regulament este respectat, mâine nu vor mai exista produse de defrișare pe rafturile supermarketurilor europene”, susține Greenpeace Franța, într-un comunicat de presă. Deși acordul a fost numit pompos „istoric”, băncile nu vor fi afectate de noua reglementare timp de cel puțin doi ani de la intrarea sa în vigoare. Instituțiile bancare vor putea continua libere să investească în defrișări, cum ar fi BNP Paribas, care a investit nu mai puțin de 456 de milioane de euro în defrișarea Amazonului, după cum a relevat o investigație efectuată de Disclos, potrivit EURACTIV.

Patru bănci franceze, inclusiv BNP Paribas, sunt suspectate că au finanțat cu 743 milioane de euro întreprinderile agricole braziliene care se presupune că se implicau în „spălarea vitelor” – cumpărarea de boi crescuți în zonele defrișate, care sunt interzise creșterii vitelor, și apoi amestecarea acestor exemplare cu animale de la ferme legitime.

Într-un caz similar, asociația pentru justiția climatică Notre affaire à tous a depus o notificare oficială împotriva BNP Paribas.

Cu toate acestea, Hugo Mickeler, avocat și cercetător specializat în transformarea durabilă, a declarat pentru presa online Novethic că este „puțin probabil ca instanțele să primească o plângere în urma unei notificării de acest tip, având în vedere rolul indirect al băncii în defrișarea pădurilor”.

Jérémie Suissa, delegat general al Notre affaire à tous, a declarat pentru EURACTIV Franța că va fi o chestiune pentru judecători, deși el și asociația sa susțin că proiectele forestiere au nevoie de finanțare, care provine în mare parte de la bănci, pentru a fi realizate.

Demn de menționat este faptul că Franța, deși este unul dintre primele state membre care a forțat companiile să demonstreze că iau măsuri pentru a preveni și a evita daunele asupra drepturilor omului și mediului cauzate de activitățile comerciale încă din 2017, se numără printre statele care au susținut… menținerea unui statut special pentru instituțiile financiare în negocierile pentru noua lege a UE.

Este a doua oară în mai puțin de o lună când sectorul bancar și financiar scapă de regulile, recent negociate. „Întârzierea este o adevărată diversiune, o manevră clasică”, punctează Suissa. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *