◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

De astăzi, 15 noiembrie, am intrat în Postul Nașterii Domnului

De astăzi, luni, 15 noiembrie, am intrat în Postul Naşterii Domnului, perioadă care va dura inclusiv până pe 24 decembrie, când sărbătorim Ajunul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Cele 40 de zile închipuie vremea când patriarhii şi drepţii Vechiului Testament aşteptau venirea lui Mesia.
Sfinţii Părinţi ai Bisericii noastre ne invită pe toţi ca dincolo de postul alimentar să încercăm să postim de gândurile negre, de ură, de minciună și de dorința de dezbinare. „Iubirea este maica tuturor bunătăților”, iar când „se răcește și se pierde, în mod silit, vor apărea dușmănii și războaie”, ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur.
Iubirea este „rădăcina și izvorul oricărui bine”, este sursa păcii noastre interioare și, de aceea, bine este să încercăm să o cultivăm și să devenim apostoli ai iubirii de Dumnezeu și de aproape.
În această perioadă de asceză – e adevărat, mai puțin aspră față de cea din Postul Învierii Domnului – trebuie să încercăm să schimbăm ceva în mentalitatea şi în atitudinea noastră, să nutrim gânduri bune şi să facem fapte bune pentru semeni, să facem milostenie din puținul nostru. „… Mă gândesc la milostenia făcută din averi nepătate de jaf și nedreptate. Dacă cel care se îngrijește numai de el din averile lui și nu dă altuia nimic nu-i milostiv, cum poate fi milostiv acela care ia averile și drepturile altora, chiar dacă ar face din ele mii de milostenii? Dacă e o neomenie să te folosești numai tu de averile tale, apoi cu mult mai mare neomenie este să le iei pe ale altora…”, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.
Cât despre filantropie și filantrop, același Sfânt Părinte ne spune că nu trebuie să facem filantropie furând de la unii și rănindu-i pe alții, pe care nu i-ai rănit. „Ar trebui ca nedreptățitul să fie cel miluit… Filantrop nu-i acela care rănește întâi și apoi vindecă, ci cel care vindecă pe cei răniți. Vindecă, dar – mai întâi – rănile făcute de tine și apoi pe cele făcute de alții”…
Este interesantă „clasificarea” și diferențierea pe care o face Sfântul, între „hoț” și „răpitor”. În sensul că hoțul trebuie „să dea împătrit” față de cât a furat, iar răpitorul „înzecit”, dar, chiar și așa, ce speranță de iertare aștepți de la Dumnezeu, ce șansă de mântuire? Fiindcă „cel care îl lipsește pe aproapele său de hrană, acela îl ucide; cel care oprește plata sâmbriașului său, acela varsă sânge” (Înțelepciunea lui Isus, fiul lui Sirah, 34, 22).
În concluzie, să luăm exemplul văduvei care a dat ultimul bănuț din sărăcia ei și a fost bine plăcută lui Dumnezeu. Și să înțelegem că, în vremuri mai mult sau mai puțin tulburi, Dumnezeu este pentru toți scut și sprijin viguros.
Revenind la aspectele acestei călătorii spre Betleemul nostru interior, mai reținem că din a doua săptămână a postului, în zilele de sâmbătă şi duminică, dar și în unele sărbători rânduite de Sfânta Biserică Dreptmăritoare, sunt dezlegări la peşte.
Dragostea, lumina, milostenia şi buna-credinţă să ne însoţească în tot ce facem, în această perioadă, și în fiecare zi a vieții noastre.
Post cu lumină!

Maria Stanciu / UZPR

(Fresca – „Nașterea Domnului”, pictor Alexandru Conț, se găsește în capela Seminarului „Sfântul Apostol Andrei”, din Galați)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *