◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

FRONT COMUN CONTRA LUI DODON!

În ultimele luni partidele noastre țâfnoase (care nu se pot aduna la o masă rotundă și nu știu să dialogheze, dar – nici să facă compromisuri) seamănă tot mai mult cu niște balene sinucigașe, care se aruncă pe țărm, ca pe un val ce nu le mai duce nicăieri.

Fiecare partid vrea să câștige alegerile prezidențiale de la toamnă de unul singur. Fiecare își înaintează propriul candidat. 

Dar – să nu fi aflat oare liderii lor (de regulă chiar ei fiind cei desemnați de partide la alegerile președintelui) că în politică orgoliul, dacă te lași acaparat de el, e ca țigara: când vrei să o lași tu pe ea, nu te mai lasă ea pe tine. 

„Eu nu vreau să candidez, dar m-a înaintat partidul și n-am încotro, trebuie să mă supun…”, zice câte un candidat cu steaua modestiei pe frunte. 

Se pare că aici s-a ajuns prea departe și Satana (sau Putin) bate din palme, bătăi pe care liderii de formațiuni le iau drept aplauze pentru lipsa lor de înțelepciune. 

Suntem noi oare capabili să învingem covidul politic, sau ne vom limita ca și data trecută, precum comentatorul sportiv din acel an, care la meciul de fotbal Moldova-Anglia afirmase cu aplomb: „Echipa noastră a jucat mai bine decât echipa Angliei, păcat numai că a pierdut cu scorul de 0:5”. 

Suntem de fiecare dată mai buni decât adversarii noștri, doar că pierdem mereu.

Dar în politică, precum în sport, contează scorul.

Dodon dorește să mai câștige un mandat pentru ca:

1) să federalizeze republica;

2) să ne impună să plătim noi, fiecare dintre D-voastră, datoriile de peste 7 miliarde de dolari ale Transnistriei către Federația Rusă, plus alte câteva miliarde luate în formă de împrumut sau sprijin financiar;

3) să mute capitala Transnistriei la Chișinău;

4) să înlocuiască noțiunea de „Unire!” cu cel de „Velikaia Rusi!”;

5) să ridice un zid înalt până la cer pe râul Prut;

6) să prefacă Republica Moldova într-o gubernie a Federației Ruse etc.

Iată de ce este necesară crearea unui front comun contra acestui dușman al poporului nostru. 

Socialiștii lui au câștigat la alegerile parlamentare trecute doar 30% din electorat. Și acum conduc țara, cu concursul infatuaților noștri politici, ca și cum le-ar fi câștigat cu 100%. Cine va putea aduna în noiembrie cele 70% din voturi, care nu sunt ale lui Dodon, ca să-l debarcăm odată și pentru totdeauna pe acest trădător de neam?

Evident, că această persoană nu poate fi Maia Sandu, care, infantilă, se vede aleasă în cea mai înaltă funcție din stat fără voturile PD-iștilor și unioniștilor.

Nici Andrei Năstase, care are un singur discurs – cât de nociv e Plahotniuc – la mai bine de un an de la plecarea acestuia în lume și care s-a prezentat lamentabil (nepregătit) la alegerile pentru primărie, azi domnia sa declarând sus și tare că va trece în turul doi de scrutin. 

Dorin Chirtoacă ne anunță că el va lua 10% din totalul voturilor.

Bravos!

Pe noi însă n-ar trebui să ne preocupe nici posesorii celor 10%, nici cei care vor trece în turul doi de scrutin.

Pe noi ne interesează o persoană care ar putea acumula 50% din preferințele electoratului plus un vot.

Mă îndoiesc că acesta poate fi reprezentantul unui partid, când formațiunile politice s-au compromis, murdărindu-se într-un hal fără de hal și spunându-ne seară de seară, la televizor, câte milioane costă un deputat (devenit marfă), câte zeci de mii se dau pentru un vot (devenit chilipir) etc., etc. 

Și dacă unele formațiuni politice nu s-au compromis, ele au fost compromise. 

Din păcate, partidele au știut să pună înaintea tuturor acțiunilor lor nu interesul național, ci interesul (îngust) de partid. (Neincluderea vectorului european în Constituția  Republicii Moldova, nerectificarea articolului 13 ș.a. – numai pentru că ideea venea de la alte partide, ar fi câteva dintre exemple).

La ora actuală, conform Constituției, funcțiunea președintelui este una mai degrabă simbolică. 

De aceea credem că ne-ar sta bine să avem în fruntea statului și un om-simbol. 

Șanse mai mari de a se confrunta cu Dodon va avea un candidat apolitic, care pe viitor va trebui să depolitizeze funcțiunea de președinte a statului, fiind un președinte pentru întregul popor, nu doar pentru membrii unui partid (precum Dodon – doar pentru socialiști).

Și această persoană nu poate fi decât un reprezentant al societății civile.

Republica nu e săracă în oameni care merită să stea în fruntea statului și pe care i-am merita. 

Iată o listă de persoane, alcătuită ad hoc cu șansa – printr-o mobilizare totală a intelectualilor, a oamenilor simpli, a membrilor partidelor unioniste, proeuropene, a tinerilor etc. – de-a câștiga:

1) Eugen Doga

2) Nicolae Botgros

3) Grigore Tinică, medic basarabean de la Iași, unul dintre cei mai cotați chirurgi ai lumii;

4) Mihai Cimpoi

5) Mircea Druc

6) Ana Guțu

7) Iurie Reniță

8) Aurelian Silvestru

9) Sergiu Artene

10) Ion Tighineanu

11) Ion Costaș

12) Daniela Vacarciuc

13) Stanislav Groppa

14) Gheorghe Ghidirim

15) Alecu Reniță

16) Ion Hadârcă

17) Ilie Ilașcu

18) Constantin Oboroc

19) Nicolae Timofti

20) Ninela Caranfil

21) Alexandru Tănase

22) Vasile Costiuc

23) Vlad Bilețchi

24) Octavian Țâcu

25) Mihai Severovan

26) Anatol Țăranu 

27) Ghenadie Cosovan

28) Părintele Ioan Ciuntu

29) Alexandru Tănase

30) Vitalie Marinuță

31) Lilian Carp

32) Alexandru Arseni

33) Teodor Popovici

Lista e deschisă, așteptăm și alte propuneri.

Un prim pas ar fi organizarea unei mese rotunde, pe care și-ar putea-o asuma Mișcarea „Sfatul Țării-2” sau oricare altă asociație nonguvernamentală, cu participarea reprezentanților societății civile și a partidelor proeuropene și unioniste, la care să fie invitate personalitățile propuse, dar și altele, unde ar fi indentificată persoana, una singură, cu cel mai mute șanse de câștig și cu care să ne prezentăm la alegerile din toamnă.

Din toți cei nominalizați mai sus, să-l alegem pe cel mai bun și – cu, Doamne, ajută! – înainte! Nu se poate cu unul dintre ei să nu-l dăm jos pe Dodon. Odată și pentru totdeauna. Cu toată șatra lui de lepre, care nu vor putea stăvili, dacă v-om fi uniți, drumul nostru către Libertate. 

 

Nicolae DABIJA / UZPR Chișinău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *