◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Când presa stă de veghe la starea democrației din țară…

Un nou raport american provoacă instituțiile de știri să ofere o acoperire mai bogată și mai urgentă a ascensiunii mișcărilor autoritare. Gerrymandering, binecunoscuta manipulare politică menită să ofere un avantaj celui care o practică, este un exemplu clasic.

Jurnaliştii se confruntă cu întrebări dificile în fiecare zi:

  • Cum să calibreze un titlu pentru o poveste mare, cum a fost atacul din 6 ianuarie 2021?
  • Cum să corecteze informațiile greșite atunci când repetarea lor ar putea amplifica minciunile?
  • Cât de în serios trebuie luate grupurile marginale care ar putea părea lipsite de importanță acum, dar s-ar putea dovedi periculoase în viitor?
  • Dacă și cum să fie citați pe politicienii care fac comentarii ciudate în scopul de a genera o reacție negativă?
  • Cum să fie acoperite campaniile care exclud reporterii de la evenimente sau refuză să răspundă la întrebările de bază?

Nu există un manual pentru toate acestea…

Un nou raport al Protect Democracy, un grup non-partizan și non-profit, propune linii directoare pentru instituțiile de știri, care să le ajute să facă distincția între „jocul politic normal” și conduita cu adevărat periculoasă. Autorul Jennifer Dresden este o fostă savantă la Universitatea Georgetown, care a studiat democrația în întreaga lume.

Într-un interviu, Dresden susține că a fost condusă de convingerea, susținută de decenii de cercetări, că „autoritarismul nu se întâmplă peste noapte”. Ca o stalagmită, se dezvoltă din picurarea lentă a încălcării libertăților și a regulilor și tradițiilor democratice de lungă durată. Ideea care a motivat raportul a fost de a dezvolta reguli pentru a gândi cum pot jurnaliștii să evalueze dacă ceva reprezintă „un risc sistemic pentru democrație” și să-l expună ca atare.

Protect Democracy a adunat un grup de specialiști care s-au adresat editorilor de la diferite posturi de știri, inclusiv The New York Times, pentru a ajuta la obținerea unei perspective asupra modului în care redacțiile abordează această sarcină.

S-a ajuns la un consens cu privire la „șapte tactici de bază” pe care liderii și mișcările autoritare le folosesc pentru a-și urmări și menține puterea:

  • încearcă să politizeze instituțiile independente;
  • răspândesc dezinformare;
  • măresc puterea executivă în detrimentul controalelor și echilibrului;
  • anulează criticile și disidența;
  • țintesc comunitățile vulnerabile sau marginalizate;
  • acționează pentru a corupe alegerile;
  • alimentează violența.

Fiecare punct al raportului vine cu propria sa secțiune, împreună cu sugestii pentru jurnaliști.

Anii de mandate ai lui Donald Trump au determinat multe instituții de știri importante să ia măsuri pentru a se organiza mai bine și a investi în acoperirea democrației și devoalarea eforturilor de a o submina. Washington Post, de exemplu, a adunat o „echipă pentru democrație” de nouă persoane și a angajat corespondenți cu sediul în Arizona, Georgia și Michigan pentru ceea ce ziarul numește un prim pas într-o strategie mai largă. Noul editor executiv al The Times, Joe Kahn, a fost foarte clar cu privire la punctul său de vedere cu privire la responsabilitatea ziarului față de public: jurnaliștii nu pot fi „imparțiali” dacă Statele Unite alunecă în autocrație. The Times abordează acest mandat pe scară largă, reflectând dimensiunea lucrării și natura extinsă, globală a subiectului. Publicația le-a cerut cititorilor să exprime preocupările lor cu privire la starea și viitorul democrației americane, iar On Politics adună în mod regulat articole despre acest subiect de la colegii din redacție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *