◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

JURNAL DE CĂLĂTORIE Început de sezon în Delta Dunării

Zilele trecute am avut onoarea să fiu prezent la reuniunea Regiunile IPA- Secția română, pentru Conferința Regională din Delta Dunării, ale cărei lucrări au fost gestionate cu profesionalism de Președintele (î) IPA, domnul Mihai Liviu TĂRTĂREANU și Secretarul general Cătălin Ștefan BĂLTEANU, împreună cu cei trei Vicepreședinți Elena BANEA, Ion MELINTE, Florin POPA și, bineînțeles, doamna Corina TUDOR, trezorierul Secției, alături de care am socializat și am petrecut clipe de neuitat.

Am purces către această activitate într-o formulă de 6 persoane, vechi cunoștințe și prieteni, cu un mcrobuz de 8 locuri marca Opel vitara, din București cu direcția Tulcea-Murighiol. În primul rând, toți suntem membri ai IPA-Internațional, cu mențiunea că prietenul meu de peste 30 de ani, Florin ZAGONEANU, este Președintele IPA București-Secția 2, dar și redactor șef al Revistei ”Monitorul Drepturilor  Omului”, iar Nicu MUNTEANU este Președintele IPA București-Secția 4. Am mai fost însoțiți de doamnele Aura HARMUZ și Georgeta Maria STOIAN și de domnul Sorin DRAGOMIR, toți cu funcții la diverse Regiuni IPA. 

După un drum de aproximativ 5 ore, fără incidente, pe o vreme numai bună de călătorie, am reușit să ajungem în celebrul resort ”Puflene”, după numele patronului, domnul Mihai PUFLENE, machedon de origine, un gospodar desăvârșit, despre care pot să spun că îi plac foarte mult florile, dar și mâncărurile și băuturile rafinate, degustate în companii selecte.

Timp de 3 zile și jumătate am fost prezenți în Delta Dunării, la Murighiol, un adevărat loc de rai, unde am fost răsfățați de proprietarul complexului cu preparate din pește, icre și storceac, de fapt un borș special de pește cu sturion, dar și cu arhicunoscutul borș lipovenesc. Pentru cei care nu sunt consumatori pasionați de pește, au fost gătite mâncăruri apetisante din carne de toate felurile, deosebit de gustoase.

Am avut parte de nenumărate programe artistice cu dansuri grecești, dar și lipovenești și rusești, specifice zonei, precum și cu muzică națională și internațională interpretată de formația Perfect din Tulcea, care și-a adaptat repertoriul, seară de seară, în funcție de preferințele clienților, adică de data asta echipa noastră.

Un moment excepțional din această Conferință a fost dat de o excursie de circa 5 ore prin canalele mirifice ale Deltei Dunării. 

Dintr-o șalupă adaptată transportului de persoane, cu locuri confortabile, am admirat grupuri mari de pelicani, dar și alte specii de păsări ale Deltei, precum berze, cocostârci, pescăruși, cormorani, stârci și, desigur, multe, multe lebede albe. Am avut plăcerea să admirăm canalele mălurite de tradiționalele sălcii, prezente din abundență în întreaga zonă, și colonii de nuferi albi sau galbeni de o frumusețe răpitoare.

Nu ne-au lipsit nici cafeaua, apa minerală și sucurile necesare unei asemenea excursii.

Pe o vreme senină, cu mult soare, fără vânt și intemperii, am adunat imagini de-a dreptul de neuitat, cu nenumărate zone populate de turiști care ori și-au construit în timp câte o cabană acoperită cu stuf, ori au închiriat o astfel de locație, aflate chiar pe marginea unuia din multele canale formate în mod natural de-a lungul timpului. Aici natura e la ea acasă, foarte puțin agresată și transformată de ”omul civilizat” mânat de diverse interese economice sau chiar politice.

Un alt eveniment din această scurtă întâlnire care merită evocat a fost dat de momentul în care toți cei prezenți în bordul conducerii IPA-Secția Română, au primit din partea Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului –ONU-ECOSOC, Diploma de Excelență pentru evidențierea activității de cunoaștere, aplicare și apărare a drepturile fundamentale în România și în lume. De asemenea, fiecărui membru al echipei de conducere i s-a decernat și Medalia de aur, ”Apărătorul drepturilor omului” de la ONU-ECOSOC.

Alături de cei 6 membri reprezentanți ai IPA-Secția română, s-au decernat aceste distincții și Președintelui IPA Regiunea 1 Tulcea, domnul Ivan TITORENCO, urmând ca Președintelui IPA Regiunea 2 Tulcea, domnul Marian PURCĂROIU, organizator al evenimentului alături de domnul Titorenco, să fie medaliat la următoarea întâlnire IPA de la Covasna.

Distincțiile au fost înmânate beneficiarilor de subsemnatul, Florentin Scalețchi, Președintele fondator al OADO, care am trăit aceleași emoții alături de partenerii de la IPA Internațional-Secția Română.

În derularea acestui moment de premiere am fost ajutat de prietenul meu, Nicu Munteanu, fără de care acțiunea nu ar fi avut succes, căci mi-a dat la mână diplomele și medaliile internaționale, creând astfel o notă artistică evenimentului.

Totul s-a întâmplat în ultima seară, când frumoasa adunare a beneficiat de muzică de calitate, dansuri, voie bună și destindere totală la un pahar de licoare, pe fundalul unei muzici instrumentale de calitate. 

Cu certitudine, am trăit clipe de neuitat, pline de surprize plăcute într-un colț de rai din Delta Dunării, la Murighiol, alături de acești oameni minunați, după mai bine de un an de zile de restricții și izolare din cauza păcătoasei pandemii de COVID-19. 

Ne-am despărțit într-o atmosferă de prietenie cu regretul că plecăm dintr-o locație mirifică, pe care o recomand oricui își dorește o vacanță de vis, dar și cu gândul la o viitoare întâlnire cu prietenii mei, pe care sper să îi reîntâlnesc cât mai devreme.

Dumnezeu să ne binecuvânteze!

 

Prof.univ.dr. Florentin SCALEȚCHI

Președinte fondator al O.A.D.O.











































7 iunie 2012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *