◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Statele nordice, campioane ale racordării locuințelor la pompe de căldură

Aproximativ jumătate din cele 41 milioane de locuințe ale Germaniei se bazează în prezent pe încălzirea pe gaz, iar un alt sfert funcționează pe petrol. În încercarea de a încuraja proprietarii de case să-și decarbonizeze încălzirea, Germania a introdus o schemă de reduceri în ianuarie 2023, care oferă până la 40% din costul de cumpărare și instalare a unei pompe de căldură.

Pompele de căldură folosesc energia luată din aer, apă sau sol pentru a asigura atât încălzirea, cât și răcirea. S-a dovedit că funcționează chiar și la temperaturi extreme și pot reduce drastic facturile la energie odată instalate.

Schema este doar una dintre numeroasele subvenții pentru pompele de căldură existente în Europa și face parte dintr-un impuls mai amplu de reducere a emisiilor de carbon. Din 2024, fiecare nou sistem de încălzire instalat în Germania trebuie să funcționeze cu 65% energie regenerabilă.

Vânzările pompelor de căldură sunt deja în creștere masivă. „Am avut un avans al pieței de 53% anul trecut. Avem o rată de creștere bună de câțiva ani”, spune Martin Sabel, directorul general al Asociației Germane pentru Pompe de Căldură.

Creșterea dramatică a cererii i-a luat pe mulți producători prin surprindere, lăsându-i pe unii proprietari să aștepte până la 10 luni înainte ca noile lor pompe de căldură să poată fi furnizate și instalate de tehnicieni instruiți – care sunt, de asemenea, puțini.

Producători măresc producția pentru a rezolva deficitul și fac investiții uriașe în formarea instalatorilor, furnizează materiale educaționale pentru potențiali cumpărători și ajută clienții să navigheze în aplicații complexe de subvenții.

Casele mai bine izolate sunt mai potrivite pentru sistemele cu pompe de căldură, care generează apa la temperaturi mai scăzute pentru sistemul de încălzire centrală. Ca urmare, țările mai reci din Europa cu cea mai bună izolație au cea mai mare penetrare a pompelor de căldură ca soluții de încălzire. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, 60% din clădirile din Norvegia sunt echipate cu o pompă de căldură, urmate îndeaproape de cee din Suedia, 43% și Finlanda, cu 41%. În Germania, cifra este puțin peste 4%, iar în Marea Britanie de doar 1%.

Germania are una dintre cele mai scăzute rate de proprietate a locuințelor din Europa, ceea ce înseamnă că sarcina revine proprietarilor și companiilor de administrare a locuințelor să modernizeze încălzirea pentru a deservi cei aproximativ 40 de milioane de chiriași ai țării, potrivit BBC. Chiriașii care ar prefera să ia problema în propriile mâini ar putea în curând să aibă acces la soluții de pompe de căldură la scară mai mică pentru încălzirea și răcirea camerelor individuale.

Start-up-ul american Gradient speră să intre pe piața europeană în 2023 și lucrează la producerea de pompe de căldură mici, accesibile, autoinstalate, care se potrivesc peste pervazurile ferestrelor și pot înlocui unitățile de aer condiționat existente. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *