◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Cel puțin 160 de țări din lume au legi privind defăimarea care sunt folosite pentru a amenința și intimida jurnaliştii

Jurnaliștii care critică puterea își fac din ce în ce mai mulți dușmani în rândul celor care o dețin. De la supraveghere și constrângere la violență fizică și abuz online, metodele de acoperire a adevărului nedorit au evoluat. În ultimul timp, la acest arsenal de instrumente s-a adăugat o nouă armă: legea.

 

Protecție transformată în persecuție

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, un număr record, de 363 de reporteri, au fost închiși la nivel global în 2022. Jurnalistul Evan Gershkovich este cea mai recentă victimă a unui nou război împotriva libertății presei. Arestat și acuzat de spionaj în Rusia, în timpul unei călătorii de reportaj, corespondentul Wall Street Journal este ținut în izolare și riscă 20 de ani de închisoare.

În Rusia președintelui Vladimir Putin, presa liberă este aproape dispărută – peste două duzini de jurnalişti au fost ucişi în această țară din 2003 încoace. Dar ceea ce este nou este metoda precisă de atac: în timp ce jurnaliştii ruşi se confruntă de mult timp cu hărţuirea legală, dar Gershkovich, un american, este primul jurnalist occidental care a fost arestat sub acuzația de spionaj în Rusia din 1986.

Odinioară folosită pentru protecție, acum pentru persecuție, legea este deturnată de indivizi care dețin influență, organizații și guverne pentru a intimida lucrătorii mass-media și pentru a pune căluș libertății de exprimare. Aceste atacuri legale nu sunt doar domeniul regimurilor autocratice; „armonizarea” legii are loc peste tot în lume, inclusiv în democrațiile consacrate.

 

De la invocarea „securității naționale” la ruina financiară

Tacticile legale folosite pentru a captura și reduce la tăcere jurnaliștii sunt multe și variate, de la introducerea unei noi legislații sub masca intereselor de securitate națională până la utilizarea mai multor procese care îi amenință pe cei vizați cu ruina financiară.

Printre cele mai proeminente amenințări juridice la adresa jurnaliștilor se numără abuzul în creștere atât a legilor defăimării civile, cât și a celor penale. Folosite în mod legitim pentru a proteja reputația unei persoane de declarații false, legile privind defăimarea și pedepsele disproporționate pe care le pot implica sunt acum folosite pentru a proteja persoanele puternice – în special personalitățile publice – de critici.

În ultimii cinci ani, un număr alarmant de țări au introdus sau au modificat legi pentru a reduce la tăcere o presă liberă. Potrivit UNESCO, cel puțin 160 au în prezent legi penale privind defăimarea – folosite pentru a amenința jurnaliştii cu arestarea, detenția, procesele costisitoare, amenzile și închisoarea. Aceste legi pot fi la fel de abrupte în cazurile de defăimare civilă. Deși pot fi folosite pentru a susține standarde jurnalistice riguroase, pentru a crea responsabilitate și pentru a proteja reputația – ca și în cazul recentului proces intentat împotriva Fox News de către Dominion Voting Systems, care a dus la un acord de 787,5 milioane de dolari – astfel de legi sunt abuzate în mod obișnuit și pe scară largă. Jurnaliştii şi organizaţiile mass-media s-au confruntat cu cereri de daune excesive cerute de cei care urmăresc să anihileze jurnalismul de investigaţie. Lăsate necontrolate, legile defăimării, atât penale, cât și civile, vor continua să fie folosite în întreaga lume pentru a suprima controlul și a preveni dezbaterea publică deschisă.

 

Acuzatorul devine acuzat

Folosirea crescândă a tacticilor legale pentru a reduce la tăcere jurnaliştii are consecinţe dezastruoase pentru cetăţeni şi societate. Prima problemă este că jurnaliștii înșiși nu sunt adesea conștienți de această mașinărie juridică complexă sau de sfaturile de specialitate de care ar avea nevoie pentru ieși din astfel de procese. În plus, resursele de care ar avea nevoie pentru a-și organiza apărarea sunt adesea complet inaccesibile.

În al doilea rând, există o nevoie din ce în ce mai mare de expertiză juridică pentru a proteja lucrătorii mass-media și pentru a combate gama tot mai mare de amenințări – tradiționale și netradiționale – cu care se confruntă.

În al treilea rând, potrivit weforum.org, războiul purtat împotriva jurnaliştilor prin aceste legi transformă acuzatorul în… acuzat. Când un jurnalist se confruntă cu o acuzație penală, propria reputație este afectată, alimentând și mai multă neîncrederea dintre el și publicul pe care îl servește.

Atât timp cât această problemă este discutată doar în cercuri restrânse, jurnaliştii vor continua să fie vizaţi cu impunitate. Înțelegerea pe scară largă a naturii acestor riscuri, a sprijinului disponibil – și a lacunelor în acest sprijin – este esențială pentru protejarea mass-media libere, piatra de temelie a democrației.

Fundația Thomson Reuters a colaborat cu Centrul Tow pentru Jurnalism Digital, de la Columbia Journalism School, pentru a elabora un raport care identifică și examinează principalele amenințări legale la adresa profesiei. Raportul este primul de acest gen care reunește cercetări globale, contribuții ale experților în libertatea presei din întreaga lume și experiența de primă mână a aproape 500 de jurnalişti. Acesta oferă un pas esențial către o imagine de ansamblu, holistică și globală, a tabloului legilor împotriva jurnaliștilor și o rampă de lansare către cercetări viitoare. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *