◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

S-A STINS ”VOCEA” LUI CRISTIAN ȚOPESCU!

Presa română, sportul românesc, și-a pus, din nou, straie cernite!
CRISTIAN ȚOPESCU a trecut la ”microfonul” altei vieți!
Cine a fost Cristian Țopescu? Această întrebare nici nu ar mai trebui pusă! Cum poți să întrebi cine a fost Cristian Țopescu?!
Și, totuși…
Dacă se afirmă că a fost nu numai un mare jurmalist si comentator, ci si un om special care a stiut sa insufle tuturor dragostea pentru sport, parcă încă nu-i destul…
Cine a fost Cristian Țopescu?
O spune Nadia Comăneci: „Cred că e un moment în care fiecare dintre noi va trebui să ne oprim un minut din ceea ce facem și să ne gândim la ce a făcut acest om pentru sport, pentru România, pentru toți cei care au fost alături de el. Mă consideram copilașul lui. La Montreal, istoria s-a scris împreună. Cristian va rămâne mereu în inima mea. Tot ce înseamnă gimnastică și performanțele mele sunt legate de acest om minunat. Istoria vieții mele și a competițiilor mele vor rămâne alături de el. Nu voi uita niciodată ce a făcut pentru mine”, a spus marea campioană Nadia Comăneci.
Fostul mare tenismen, Ion Țiriac, susține că deși nu este un om emotiv, trecerea în neființă a lui Cristian Țopescu l-a șocat, pentru că a fost unul dintre oamenii care l-au învățat multe în viață.
Cine a fost Cristian Țopescu?
O spune Ion Țiriac: ”Eu nu sunt un om emoțional, dar pierderea acestui om mare m-a șocat. Este o piatră de hotar a generației mele, vocea lui nu se poate dubla, nu se poate înloui. Să îl punem acolo pe un soclu, așa cum merită și să îi respectăm viața și cariera. Vocea lui și amintirea sa ne va rămâne mereu în memorie și vorba aceea, că suntem toți creștini, Dumnezeu să-l odihnească! El m-a învățat cum să mă comport, cum să gândesc (…)
Cine a fost Cristian Țopescu?
O spune Mihai Covaliu: ”Unul dintre cei mai iubiti, mai admirati si mai respectati oameni de sport din România, cel care, prin comentariile sale, a adus in casele romanilor cele mai mari competitii sportive, emotiile si bucuriile marilor sportivi, cel care a intrat in nemurire. Cristian Topescu a fost nu numai un mare jurmalist si comentator, ci si un om special care a stiut sa insufle tuturor dragostea pentru sport”.
Cine a fost Cristian Țopescu?
O spune Gheorghe Hagi: “România pierde astăzi un om de o valoare imensă, un profesionist desăvârşit, un patriot. Vocea lui Cristian Ţopescu va rămane vie şi inconfundabilă. Odihneşte-te în pace, Cristian Ţopescu!”
Cine a fost Cristian Țopescu?
O spune Gabriela Szabo: „Am crescut cu vocea lui, a fost un om care iubea valorile din sport. Un om pe care nu-l va mai înlocui nimeni. Aşa s-au dus şi Iolanda Balaş, Nicolae Mărăşescu… Am crescut cu comentariile lui. A impresionat prin corectitudinea lui şi valoarea lui. Un formator de opinie cum rar am văzut. Ştiam că e bolnav, dar nu ştiam că pleacă la îngeri atât de devreme…”
Cine a fost Cristian Țopescu?
O spune Camelia Potec: „În noiembrie 2017, stăteam la rând să primesc un autograf de la dânsul. Primul şi ultimul, din păcate. Astăzi, împreună cu toţi colegii din sportul românesc şi nu numai, plângem după vocea noastră de aur, Dl. Cristian Ţopescu! Mulţumim, Maestre, pentru educaţia oferită! Drum lin…”
Cine a fost Cristian Țopescu?
O spune Vasile Stângă: „A fost un om de sport, o enciclopedie a sportului românesc, altfel nu am cum să-i spun. Un om care şi-a făcut meseria de comentator cu cel mai mare profesionalism. În lumea handbalului, ne cunoştea pe toţi, eram foarte buni prieteni”
Cine a fost Cristian Țopescu?
Cu voia Dumneavoastră, totuși, greu de spus, greu de definit… Să îl punem acolo pe un soclu, așa cum merită și să îi respectăm viața și cariera…

Cristian Țopescu s-a născut la București, în 1937, lăsând pentru posteritate o voce inegalabilă, care practic s-a identificat cu televiziunea română și cu sportul românesc de înaltă performanță, cu o prodigioasă carieră jurnalistică. A absolvit Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport 1970. Membru și vicepreședinte al Asociației Presei Sportive din România, membru al Asociației Internaționale a Presei Sportive și al Uniunii Ziariștilor Profesionisti, vicepresedinte al Fundatiei ProSport, ProFamilie, ProEducatie. Membru al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Director al cotidianului „ProSport”. Între 1964 și 1999 a lucrat în Televiziunea Romana, unde a fost reporter sportiv, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor‑șef și director general adjunct. A avut peste 5.000 de transmisiuni live, de la 13 ediții ale Jocurilor Olimpice și sute de campionate europene și mondiale, o carieră unanim apreciată și încununată de cele mai importante distincții ale sportului românesc și nu numai. A fost distins cu: Ordinul Național „Steaua României” (2017), Ordinul „Serviciul Credincios în grad de Cavaler” (2003), Ordinul Olimpic „Colanul de Aur” (1998), Diploma de Onoare CIO (1994), Trofeul Comitetului Olimpic Român pentru „Promovarea Olimpismului” (1997), Ordinul Meritul Sportiv, a primit decorația regală ”Nihil Sine Deo” (2010) și a fost înaintat prin decret prezidențial la grad de general de brigadă. De asemenea, a fost declarat Cetățean de Onoare al Municipiului București (2017), iar în noiembrie 2017 a primit Colanul de Aur al Comitetului Olimpic Român. Să mai adăugim zecile de articole în presa scrisă, dar și aparițiile editorial, care i-au îmbogățit palmaresul jurnalistic: „Evenimente, succese, sanctiuni la microfonul TV” (2002, in colaborare cu Alexandru Raducanu); „Steaua – performanță și prestigiu” (1987, în colaborare cu Octavian Vintilă); „Fair Play”, (1980 – în colaborare cu Virgil Ludu).
… Și a scris, cu ani în urmă, în a sa carte ”Fair play”: ”… În inimile prietenilor, cel plecat continuă să fie prezent și nu numai în acea zi, ci și în toate zilele în care se va da startul curselor în luptă cu neprevazutul și cu moartea…”

Emanuel Fântâneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *