◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

Turismul din zona Cazanelor Dunării are noi susținători  

După cum este cunoscut, Cazanele Dunării este una dintre cele mai spectaculoase zone naturale din România ce găzduiește o moștenire culturală și peisagistică impresionantă.

Din rândul principalelor obiective turistice care au adus faima zonei amintim Parcul Natural Portile de Fier, Muzeul Etnografic „Doina și Teodor Grigore” din Eșelnița, Centrul de Cercetare al Țestoaselor Hermann, Chipul lui Decebal, Golful Mraconia, Peștera Ponicova și Grota Veterani, Masivul Ciucaru Mare, Mănăstirea Sfânta Ana și Muzeul Pamfil Șeicaru din Orșova. Principalele așezări din Defileul Dunării sunt municipiul Orșova și orașul Moldova Nouă, din Clisura Dunării fac parte și comunele Socol, Pojejena, Coronini, Gârnic, Sichevița, Berzasca (județul Caraș-Severin), precum și Svinița, Dubova, Eșelnița, Ilovița și Breznița-Ocol(județul Mehedinți).

Odată cu venirea primăverii, la sfârșitul lunii martie, câțiva antreprenori în turism, ghizi locali, ecologiști și iubitori ai naturii – conștienți de faptul că zona pe catre o îndrăgesc merită să fie mai cunoscută – au înființat o asociație de promovare a zonei Cazanele Dunării. Fondatorii asociației s-au angajat să lucreze împreună cu locuitorii, autoritățile locale, partenerii naționali și internaționali, pentru a crea noi oportunități economice, fără a compromite frumusețea, diversitatea și biodiversitatea Clisurii Dunării – celor dornici a se întâlni cu Dunărea, natura, gastronomia și tradițiile zonei.

Scopul asociației este promovarea Clisurii Dunării și împrejurimilor sale, ca destinație turistică durabilă și accesibilă. Prin activitățile desfășurate, organizația urmărește să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța conservării capitalului natural și cultural al zonei.

Membrii săi provin din rândul comunității locale și nu numai, antreprenori care și-au propus îmbunătățirea mediului de afaceri precum și o mai bună promovare a zonei turistice „Cazanele Dunării”. Dintre inițiativele planificate amintim:

 Dezvoltarea infrastructurii turistice și a serviciilor în concordanță cu principiile de sustenabilitate, pentru a oferi vizitatorilor o experiență plăcută și autentică în Clisura Dunării.

 Implicarea comunităților locale în procesele de luare a deciziilor și în beneficiile aduse de turismul și conservarea în zonă, pentru a asigura dezvoltarea economică și socială echilibrată a regiunii.

 Colaborări cu organizații similare pentru schimb de experiență și bune practici.

 Promovarea meșteșugurilor și tradițiilor locale.

 Campanii de ecologizare și conservare a biodiversității.

 Conferințe și expoziții despre istoria și cultura regiunii.

 Promovarea aceastei zone ca o destinație turistică deosebită, care oferă oportunități variate de recreere, cultură și aventură.

La prima conferință de presa a Asociației, președintele Octavian Leca a afirmat: „Cazanele Dunării sunt o comoară ascunsă, cu peisaje miraculoase, vestigii istorice fascinante și un mod de viață autentic. Dorim să dăm posibilitatea oamenilor să descopere și să își însușească aceste valori excepționale”.

Clisura Dunării sau Defileul Dunării reprezintă regiunea geografică situată de-a lungul malului nordic al Dunării, în sudul Banatului. Regiunea, care se află pe teritoriile județelor Caraș-Severin și Mehedinți, este limitată de râul Nera la nord-vest și de Cazanele Dunării la est. Spectaculoasă din punct de vedere geografic, zona este, de asemenea, foarte importantă din punct de vedere al biodiversității, pe cuprinsul ei aflându-se un număr important de rezervații naturale, înglobate în prezent în Parcul Natural Porțile de Fier – promotor constant și eficient al patrimoniului turistic mehedințean.

Asociația „Descoperă Cazanele Dunării”, include membrii din comunitățile locale Eșelnița, Dubova și Svinița; sediul este la Eșelnița, Mehedinți, România, iar persoana de contact este doamna Florentina Muchitsch, 0722991178 – secretarul asociației.

O primă activitate de promovare a zonei s-a desfășurat în perioada 2-5 aprilie a.c., atunci când un număr de aproape 30 de jurnaliști de turism, membri FIJET din Romania, Bulgaria, Croația și Slovenia au făcut o documentare în viitoarea staține dunăreană, destinație turistică de marcă aflată la intrarea Dunării în zona Cazanelor (Mari și Mici). Urmare a acestei culegeri de informații, material foto si video, o serie de articole au prezentat și vor prezenta în perioada următoare locuri memorabile pentru vacanțe mai mici sau mai mari.

Convinși de valoarea și oportunitatea inițiativei actorilor turismului mehedențian, le dorim succesul sperat, fiind încrezători că prin acțiunile lor întreaga zonă va înflori economic și social, iar efectul multiplicator al activităților de turism va conduce la o valorificare superioară a patrimoniului existent.

 

Puiu Nistoreanu

Clubul Presei de Turism/UZPR

   Foto: Ștefan Baciu – Clubul Presei de Turism/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *