◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Instrument cu inteligență artificială pentru detectarea deepfake-urilor audio

Olalla Novoa este jurnalist și manager de produs la PRISA Media, un grup media transnațional, cu sediul în Spania și lucrează și la proiecte legate de inteligența artificială (AI). Novoa și colegii săi au creat VerificAudio, un instrument pentru detectarea deepfake-urilor audio. Prin acest instrument, jurnaliști verifică sunetul și detectează orice deepfake creat cu voci sintetice în spaniolă. „Scopul nostru nu este doar să oferim sprijin reporterilor și editorilor de la posturile noastre de radio, ci și să întărim încrederea ascultătorilor în fața dezinformării. În acest nou ecosistem, în care clonarea vocii poate fi folosită, credem că este responsabilitatea noastră să dezvoltăm un instrument care îi ajută pe jurnaliști să verifice orice sunet suspect”, afirmă Novoa, citată de reutersinstitute.politics.ox.ac.uk.

Proiectul a fost susținut de Google News Initiative, ca parte a eforturilor de a lupta împotriva dezinformării, a partaja resurse și a construi un ecosistem de știri divers și inovator. Conceput inițial ca un proiect Caracol Radio (unitatea de radio a PRISA Media din Columbia), VerificAudio a fost dezvoltat de Minsait, o companie spaniolă de tehnologie cu operațiuni în peste 100 de țări. Plaiground, unitatea de afaceri AI a Minsait, a folosit procesarea limbajului natural (NLP) și învățarea profundă pentru a evalua orice manipulare audio.

Când jurnaliștii dau peste un fișier audio suspect, îl trimit echipei de verificare, care apoi lucrează pentru a evalua fișierul, originea acestuia, canalele de distribuție în care a fost partajat, contextul de știri și orice audio similar disponibil, precum și analiza AI făcută cu VerificAudio, care  va arăta dacă fișierele aparțin aceluiași difuzor, unor difuzoare diferite sau unei voci clonate. În modul de identificare, instrumentul va indica dacă fișierul audio respectiv este real sau sintetic, oferind un coeficient și o listă a principalelor atribute luate în considerare în rezultat. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *