◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Coaliția împotriva SLAPP: reglementarea europeană în domeniu „garantează jurnaliștilor
un mediu mai sigur, lipsit de intimidare”

Urmare a adoptării recente a Recomandării privind combaterea utilizării SLAPP, de către Consiliul Europei, Coaliția împotriva SLAPP în Europa (CASE), din care face parte Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ), a emis o declarație în care salută reglementarea, pe care o consideră „un pas important în protecția libertății presei, garantând jurnaliștilor un mediu mai sigur, lipsit de intimidare”.

Recomandarea stabilește standarde solide, pe care statele membre trebuie să le îndeplinească pentru a asigura respectarea obligațiilor privind drepturile omului. Normele adoptate ar putea ajuta la ghidarea statelor membre ale UE pe măsură ce transpun directiva anti-SLAPP în legislația națională și să ofere o foaie de parcurs pentru membrii CoE din afara UE pentru a introduce propriile protecții anti-SLAPP eficiente. „Adoptarea Recomandării CoE este un pas suplimentar în sancționarea celor care folosesc SLAPP sau amenință că o vor face. Presiunea unor astfel de procese abuzive asupra jurnaliştilor le îngreunează munca de zi cu zi. Autoreglementarea ar trebui să fie norma, o tradiție de lungă durată în Europa”, punctează Maja Sever, președintele EFJ.

 

Rol major al autoreglementării

Université libre de Bruxelles a publicat recent un studiu care explorează rolul organismelor de autoreglementare în lupta împotriva SLAPP. Autoreglementarea a fost din punct de vedere istoric o modalitate de a proteja independența jurnalismului și de a susține standardele sale etice. Potrivit cercetătorilor, organismele de autoreglementare pot juca un rol în combaterea cazurilor SLAPP. O astfel de mpăsură ar putea apăra jurnaliștii împotriva atacurilor și acuzațiilor de defăimare. Recomandarea CoE include repere esențiale pentru introducerea legislației interne anti-SLAPP. CASE a declarat că Recomandarea include puncte forte importante care ar trebui să servească drept indicator în dezvoltarea unor protecții robuste anti-SLAPP la nivel național. „Este esențial ca Directiva UE să fie înțeleasă ca stabilind standarde minime pentru protecția anti-SLAPP. Recomandarea ajută la elaborarea acestor standarde și oferă detaliile necesare pentru ca legile anti-SLAPP să ofere o protecție semnificativă”, a scris Coaliția CASE, într-un comunicat. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *