O după-amiază și o întâlnire cu o carte scrisă de un om al justiției și un scriitor consacrat. A XI-a carte, într-o zi de 13 martie bacovian și un decor floral, a ținut selecta și numeroasa asistență într-un suflu dornic de o lectură bună.
Seara culturală inedită, desfășurată în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” din cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, a debutat cu lansarea unui roman intens, care aduce în fața publicului cititor o lume care încă este actuală, care a fost trăită mai ales de cei născuți în regimul comunist. Surpriza serii a constat în „povestea pianului”, care a fost martor mai multor regimuri politice și care se „odihnește” de acum în biblioteca arădeană, așteptând publicul să îi pătrundă căldura acordurilor și care să amintească mereu de seniorii-țărani, surprinși de Lia Alb în romanul său de debut („Senioria țărănească”).
Ca un bun cunoscător al fenomenului literar și al bucuriei seratei, doamna Lucia Bibarț (moderator) a întâmpinat cartea cu o plăcere a vorbelor alese: „De fapt, cartea are povestea ei. Sunt avocatul tuturor. Real-ficțională, dar cu un fir narativ în trei planuri. Și nu e de mirare acest discurs narativ când trei lumi (ca niște moștenitori) se regăsesc ca subiecte de carte, și când autorul (Lia Alb, pe nume real Viorica Popescu) este omul sălilor de judecată Potrivite structurii interioare a Liei Alb, dar și cazuisticii bogate și impresionante pe care avocata le-a trăit pe holul «Pașilor pierduți», cărțile sale se sprijină pe experiențe deloc fictive, experiențe personale sau ale altora, dureroase, dramatice sau tragice pe care le filtrează prin propria sensibilitate și le transformă în literatură.”
Despre carte, ca obiect imaterial și produs editorial, a vorbit scriitorul și jurnalistul timișorean Robert Șerban (în calitate de editor și prieten al autoarei): „Narativ, romanul adună mai multe întâmplări, acțiunea este verosimilă și dexteritatea autorului pledează pentru o lume a deconspirării. Acțiunea romanului se poate transpune în orice oraș al României. Nu este o poveste, ci, de necrezut în această carte sunt trei. Toate au aceeași rădăcină și-deși personaje diferite ce trăiesc în medii diferite-se întâlnesc, la final, în același punct.”
Despre carte și autor au mai vorbit scriitorii Lucia Cuciureanu și Gheorghe Schwartz.
Ineditul acestei prezentări de carte a fost, însă, o altă poveste: cea a unui pian adus în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” din cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad și redat minunii pentru care a fost creat: muzica!
Mărturisește Ioana Nistor fulguranta poveste „de dar” a acestui mărturisitor care „merge” bine și de minune cu poveștile înlănțuite din volum. Pianul a cunoscut, practic, întregul județ Arad, prin peregrinările pornite de la Viena la Nădlac, apoi la Arad, după care a poposit la Rănușa și Moneasa, ca să revină, într-un final de poveste, la Arad.
Finalul (apoteotic) al serii culturale a fost ofertat și ofertant și a aparținut, ca partitură, doamnei Lia Alb. Un refren! Ca un joc de cuvinte, prinse în joc propriu, muzical! La clape neveștejite a făcut distinsa și selecta asistență să se cutremure.
Autorul a dat glas cuvintelor (de carte) și prin sunete muzicale! Și… câte reverberații exprimânde ori contemplative pot adânci un suspans!
Sesiunea de autografe și buchetele de flori au încheiat o inedită seară culturală pe malurile Mureșului.
Au consemnat
Florica R. Cândea, UZPR, filiala „Ioan Slavici” Arad
Dr. Gabriela Adina Marco, Complexul Muzeal Arad