◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Poezia lui Taras Shevchenko

Biblioteca Județeană arădeană găzduiește, vineri, 17 martie 2023, la ora 14.30, în sala „Astra”, o manifestare omagială dedicată ucrainenilor și literaturii ucrainene: „Poezia lui Taras Shevchenko – întemeietorul limbii ucrainene moderne”.

Proiectul se adresează rezidenților din această perioadă în România, precum și  ucrainenilor trăitori alături de români în județul nostru. 

În școlile din satele Târnova, Chier și Dud învață elevi de etnie ucraineană. Aproape jumătate din efectivul de elevi studiază limba ucraineană.

A-l sărbători pe Taras Shevcenko este, așadar, un lucru firesc pentru acești copii și pentru familiile lor. Versurile sale, recitate sau cântate, îi alină acum pe vorbitorii de limbă ucraineană de la noi.

Proiectul de față dorește să păstreze vie amintirea geniului lui Taras Shevcenko.

Prin colaborarea dintre Uniunea Ucrainenilor din România și Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad, dorim să le menținem interesul pentru viața și opera marelui poet, legătura cu țara-mamă, cu cultura de origine.

În anul 2014 s-au împlinit 200 de ani de la nașterea poetului, iar UNESCO l-a declarat Anul Taras Shevcenko.

Șevcenko a fost un pictor și poet romantic ucrainean, considerat poetul național al Ucrainei. Opera sa literară este considerată ca fiind fondatoarea limbii și a literaturii ucrainene moderne. A scris și în limba rusă, a creat opere valoroase ca pictor și ilustrator.

Iobagul Taras Shevcenko a cunoscut foarte bine durerile și ororile la care a fost supus poporul ucrainean în timpul Imperiului Țarist.  Prin opera sa, el a militat pentru unitatea și autodeterminarea poporului ucrainean, a evidențiat dorurile, zbaterile, sacrificiile oamenilor de rând, dar a surprins în poezii și picturi frumusețile patriei sale, Ucraina, motiv pentru care a fost denumit „Cobzarul”. De asemenea, Taras Shevcenko a fost desemnat membru de onoare al Academiei de pictură din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *