◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Jurnaliștii independenți din Azerbaidjan cer eliminarea Registrului Media

Campania #IcazəliMediaIstəmirik (#WeDoNotWantLicensedMedia) a fost începută în februarie 2023 de un grup de jurnalişti independenţi din Azerbaidjan. Uniți sub acest hashtag, jurnaliștii protestează împotriva noii Legi a presei, care a intrat în vigoare anul trecut, precum și împotriva Registrului Media, o resursă electronică de informații gestionată de Agenția de Dezvoltare a Media din Azerbaidjan, creată în ianuarie 2021. Cu această nouă campanie, jurnaliştii cer guvernului să abroge legea, susținând că aceasta încalcă Legea fundamentală a Azerbaidjanului și de asemenea să elimine cerința de înregistrare în Registrul presei. Jurnaliștii susțin că acesta ar putea reduce la tăcere platformele media independente rămase din Azerbaidjan și ar putea eroda în continuare un mediu media deja restrâns.

Pentru înscriere, există o listă de criterii pe care trebuie să le îndeplinească jurnaliştii. De exemplu, trebuie să aibă studii superioare, să nu aibă antecedente penale – ceea ce este practic imposibil în rândul jurnaliștilor independenți sau din opoziție, deoarece deseori sunt interogați sau hărțuiți de poliție și, în unele cazuri, au făcut închisoare, trebuie să aibă un contract de muncă, ceea ce este problematic pentru jurnaliştii independenţi şi freelanceri. Între timp, publicațiile trebuie să producă minim 20 de articole pe zi, fondatorii trebuie să provină din Azerbaidjan și să aibă sediul în țară — de asemenea, o provocare, pentru că există o serie de instituții de știri ai căror fondatori au sediul în străinătate sau care au părăsit țara, din cauza presiunii tot mai mari.

Potrivit Legii Media, atât presa scrisă, cât și cea online trebuie să se adreseze Agenției Media în termen de șase luni de la înființarea registrului media. Termenul expiră luna aceasta. Potrivit unui comunicat al Agenţiei Media, 200 de instituţii de presă şi 180 de jurnalişti s-au înscris la Registrul presei. Dintre aceste aplicații, 160 de instituții media au fost înregistrate, în timp ce altor 40 de instituții media li s-a refuzat înregistrarea, potrivit globalvoices.org. La 12 ianuarie 2023, directorul executiv al Agenției pentru Dezvoltare Media, Ahmed Ismayilov, a declarat că agenția intenționează să trimită în instanță acele instituții media care nu s-au înregistrat. Instanțele vor decide dacă le permit să-și continue activitatea, a adăugat Ismayilov. În ceea ce privește jurnaliștii care au refuzat să se înregistreze, Ismayilov a spus că „nu vor fi considerați jurnaliști”.

Aceste declarații au determinat un grup de jurnaliști și lucrători mass-media să lanseze campania „Nu vrem media autorizată”. Jurnalistul Aynur Elgunesh a explicat, într-un interviu, că legea însăși a definit ceea ce face un jurnalist, iar acum, șeful Agenției Media îi amenință pe jurnaliști cu restrângerea activităților profesionale. Elgunesh este doar unul dintre mulți alți jurnaliști care s-au alăturat campaniei. „Cum de nu există un registru pentru angajații medicali, companiile de construcții și așa mai departe? Este de râs”, a declarat jurnalistul și directorul agenției de presă Turan, Mehman Aliyev, la o conferință de presă organizată de militanți. Jurnalista Khadija Ismayilova, care a participat la aceeași conferință de presă, a spus că i s-a părut amuzant faptul că Ahmed Ismayilov „va decide dacă sunt sau nu jurnalist”.

Ca răspuns la campanie, Ahmed Ismayilov a dat înapoi de la amenințările sale cu privire la posibile proceduri judiciare. „Președintele Ilham Aliyev a ștears orice aparență de pluralism și, din 2014, a căutat să reducă la tăcere orice critici”, se arată în raportul de țară al organizații Reporteri fără frontiere 2022, care a clasat  Azerbaidjanul pe locul 154 din 180 de țări în Indicele său global de anul trecut. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *