◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Instituții ale ONU. Comisia pentru Statutul Femeii. Sesiunea 67 

Reducerea diferențelor de gen în inovare și tehnologie se află în centrul activității celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei pentru Statutul Femeii (CSW67), care a lucrat în perioada 6-17 martie 2023, la sediul Națiunilor Unite din New York (https://news.un.org/fr/story/2023/03/1133012): cu acest prilej, participanții din întreaga lume – inclusiv reprezentanți ai guvernelor, ai ONU, societatea civilă și grupuri de tineret, precum și activiști pentru problemele femeii, au examinat modul în care egalitatea de gen și dezvoltarea durabilă pot fi realizate în era digitală.

Întâlnirea a evidențiat, de asemenea, violența online și alte pericole cu care se confruntă femeile și fetele, precum și nevoia de educație de calitate în era informațională.

În cuvântul său de deschidere, președinta CSW67, d-na Mathu Joyini a spus că, în Timp ce tehnologiile digitale transformă rapid societățile, dau naștere, de asemenea, unor noi provocări profunde care pot perpetua și adânci inegalitățile existente de gen: „Discriminarea de gen este o problemă sistemică în țesutul vieții noastre politice, sociale și economice, iar sectorul tehnologic nu este diferit. Cu toate acestea, acest lucru este agravat atunci când luați în considerare multiplii factori care influențează și exacerbează această discriminare inerentă”, a argumentat ea.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a remarcat, la rândul său, că progresul privind drepturile femeilor „dispare sub ochii noștri”, în țări precum Afganistan, unde femeile și fetele au fost, de fapt, șterse din viața publică, dar și în cele mai bogate țări, unde drepturile sexuale și reproductive ale femeilor sunt atacate. Bazându-se pe datele de la ONU Femei, șeful ONU a afirmat că „egalitatea de gen este un orizont din ce în ce mai îndepărtat” și că „în ritmul actual, va fi nevoie de 300 de ani pentru a atinge egalitatea de gen pe planetă”. Domnul Guterres a citat ca exemplu creșterea mortalității materne când, în majoritatea cazurilor, ar fi trebuit să fie prevenită, impactul disproporționat al Covid-19 și conflictele armate internaționale care marchează profund femeile: „În 2023, suntem în mod deosebit interesați de reducerea disparităților de gen în domeniile tehnologiei și inovației. Momentul nu ar putea fi mai bun, fiindcă în timp ce tehnologia avansează cu o viteză vertiginoasă, femeile și fetele sunt lăsate în urmă. Matematica este simplă: fără ideile și creativitatea unei jumătăți de lume, știința și tehnologia își vor realiza doar jumătate din potențialul lor”. Întrucât inegalitatea de gen este în cele din urmă o chestiune de putere, secretarul general al ONU a solicitat să fie desfășurate acțiuni urgente în trei domenii, începând cu îmbunătățirea educației, veniturilor și ocupării forței de muncă pentru femei și fete, în special în țările din sudul planetei; în plus – asubliniat el – ar trebui încurajată participarea și conducerea deplină a femeilor și fetelor în domeniile știință și tehnologie.

Guterres a mai arătat cu, comunitatea internațională trebuie, de asemenea, să creeze un mediu digital sigur pentru femei și fete, făcând referire la promovarea unui cod de conduită pentru integritatea informațiilor pe platformele digitale, menit să reducă daunele și să crească responsabilitatea. Promovarea contribuției depline a femeilor la știință, tehnologie și inovare nu este un act de caritate sau o favoare față de femei, ci, un „must” care aduce beneficii tuturor: „Comisia pentru Statutul Femeii este un dinam și un catalizator pentru transformarea de care avem nevoie; împreună, să respingem misoginia și să mergem înainte pentru femei, fete și lumea noastră”, a spus Guterres.

„Lumea are nevoie de expertiza femeilor pentru a face față unor crize complexe și împletite, cum ar fi schimbările climatice, conflictele, sărăcia, foamteea și deficitul de apă”, a spus în cuvântul său președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite, Csaba Kőrösi; cu toate acestea, femeile sunt încă în minoritate în tehnologia informației digitale, informatică, fizică, matematică și inginerie și reprezintă mai puțin de 35% din forța de muncă globală, în domeniile tehnologiei informației și comunicațiilor. Au 20% mai puține șanse decât bărbații să folosească internetul, dar de 27 de ori mai multe șanse să se confrunte cu hărțuirea online sau cu discursuri instigatoare la ură atunci când o fac. Dacă noile tehnologii sunt bine folosite, ele constituie un instrument puternic și egalizator, forța de a schimba rapid această stare de lucruri”.

Sima Bahous, directorul executiv al UN Women, a fost printre alți înalți oficiali care au vorbit la ceremonia de deschidere a CSW67. Ea a spus că revoluția digitală oferă un potențial fără precedent de îmbunătățire a vieții femeilor și fetelor și într-un moment în care progresul către dezvoltarea durabilă este amenințat: „Utilizate în mod eficient, tehnologia și inovația pot schimba jocul pentru a cataliza reducerea sărăciei, a reduce foamea, a îmbunătăți sănătatea, a crea noi locuri de muncă, a atenua schimbările climatice, a aborda crizele umanitare, a îmbunătăți accesul la energie și a face orașele și comunitățile întregi mai sigure și mai durabile, în beneficiul femeilor și fetelor”. Având în vedere ritmul schimbării, d-na Bahous a subliniat necesitatea unui „cadru normativ global pentru a valorifica tehnologia pentru a atinge egalitatea de gen”. Ea și-a exprimat încrederea că „drepturile digitale sunt și drepturile femeilor”.

CSW se întrunește anual din 1946, dar întâlnirea din 2023, față în față, este prima desfășurată după 2019, din cauza pandemiei de Covid-19. Un segment special participant la CSW67 a cuprins și reprezentanții tinerilor, care au discutat teme prioritare, marcând o altă premieră în istoria Comisiei. Dna Mathu Joyini, președinta CSW, a subliniat, de asemenea, unele dintre obiectivele acestei sesiuni în cuvântul ei de deschidere: „Vom examina responsabilitățile guvernelor și ale sectorului privat pentru a ne asigura că există garanții, norme și standarde adecvate și că drepturile Omului ale femeilor și fetelor nu sunt încălcate atunci când se folosesc tehnologiile digitale”. Se vor face, de asemenea, solicitări pentru a oferi femeilor mai multe oportunități în inovare, precum și în finanțare și investiții, precum și pentru a elimina algoritmii care perpetuează și aprofundează discriminarea și prejudecățile existente.

În paralel cu sesiunea plenară s-au desfășurat alte zeci de evenimente, inclusiv dialogul anual al Secretarului General al ONU cu grupurile femeilor și ale societății civile feministe, un forum pentru tineret în care s-a acordat o atenție specială vocilor din teren și comunităților și o discuție privind promovarea egalității sociale, economice și drepturile politice pentru femei și fete din Afganistan.

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *