◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

SIP califică drept aberații condamnările din Nicaragua

Societatea Interamericană de Presă (SIP) a calificat ca fiind adevărată aberație sentințele aplicate de regimul nicaraguan pentru Cristiana Chamorro și Pedro Joaquín Chamorro, membri ai consiliului de administrație al ziarului „La Prensa” din Managua, aceste sentințe fiind calificate drept o „îndepărtare de la normele referitoare la libertatea de exprimare și a libertății presei”.
Președintele SIP, Jorge Canahuati, a declarat că „lipsa de independență a judecătorilor din Nicaragua, care continuă să emită hotărâri fără un proces echitabil, pentru a satisface dictatura, este evidentă”. Canahuati, președintele executiv al „Grupo Opsa”, din Honduras, a adăugat: „aceste condamnări reprezintă o abatere de la ceea ce este normal în materie de libertate de exprimare și a presei și un afront la adresa statului de drept”.
În data de 11 martie, Cristiana Chamorro, fostă candidată la președinție și fost președinte al Fundației „Violeta Barrios de Chamorro” (FVBCh), aflată în arest la domiciliu din 2 iunie 2021, a fost învinovățită pentru presupuse delicte de spălare de bani și însuşire de proprietăți necuvenite. La aflarea verdictului, Cristiana Chamorro a spus: „Ei încalcă libertatea de exprimare, dar eu voi continua să apăr această moștenire pe care tatăl meu a lăsat-o”, referindu-se la directorul „La Prensa”, Pedro Joaquín Chamorro Cardenal, asasinat în 1978.
Președintele Comitetului pentru Libertatea Presei și Informației, Carlos Jornet, a spus: „prin aceste hotărâri, regimul Ortega-Murillo încearcă să legitimeze închiderea instituțiilor de presă și persecutarea jurnaliştilor”. Totodată, Jornet, director editorialist al publicației „La Voz del Interior „din Argentina, a mai spus: „guvernul a reușit deja să închidă cercul cenzurii absolute”.
Justiția l-a condamnat, de asemenea, pe Pedro Joaquín Chamorro Barrios, fost vicepreședinte al FVBCh. Cristiana și Pedro Joaquín, împreună cu Juan Lorenzo Holmann Chamorro, directorul general al publicației „La Prensa”, arestat din data de 14 august 2021, alcătuiesc consiliul de administrație al ziarului „La Prensa” . Comunicarea sentinței este programată pentru 21 martie a.c. Parchetul a cerut opt ani de închisoare pentru Cristiana Chamorro și nouă ani pentru Pedro Joaquín Chamorro. De asemenea, au mai fost condamnați doi foști angajați ai FVBCh, Walter Gómez și Marcos Fletes, pentru care Parchetul cere 13 ani de închisoare. Parchetul cere o pedeapsă de șapte ani și pentru Pedro Vásquez, șoferul personal al Cristianei Chamorro. FVBCh și-a încetat activitatea în februarie 2021, când guvernul a implementat o lege pentru controlul finanțării externe primite de organizațiile neguvernamentale.
În luna februarie 2022, jurnalistul Miguel Mora a fost condamnat la 13 ani de închisoare, iar jurnalistul Miguel Mendoza, la nouă ani de închisoare.
În conformitate cu Indexul Chapultepec – Barometrul SIP, care măsoară performanța instituțiilor de stat în ceea ce privește libertatea de exprimare și a presei, Nicaragua a fost inclusă. timp de doi ani consecutivi, alături de Venezuela și Cuba, pe lista țărilor fără libertatea presei din cele trei Americi (Nord, Centrală și Sud).

Elena Chiriță
Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *