◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Salariile japonezilor s-ar putea mări… după 30 de ani

O întreagă generație de salariați din Japonia abia au primit o mărire de salariu de-a lungul vieții lor profesionale. În prezent, pe măsură ce prețurile cresc după decenii de deflație, a treia economie a lumii este forțată să ia în calcul problema majoră a scăderii nivelului de trai, iar companiile se confruntă cu presiuni politice intense pentru a plăti mai mult, într-o cultură în care mărirea de salariu este aproape neîntâlnită într-o viață de muncă.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida îndeamnă întreprinderile să ajute lucrătorii să țină pasul cu costurile mai mari ale vieții. Oficialul a cerut companiilor să majoreze salariile la un nivel peste inflație, iar unele au ținut deja seama de apel. „Într-o țară în care nu s-a înregistrat o creștere a salariului nominal de peste 30 de ani, salariile reale scad destul de rapid ca rezultat al inflației”, a declarat Stefan Angrick, economist senior la Moody’s Analytics, pentru CNN.

În 2021, salariul mediu anual în Japonia a fost de 39.711 USD, comparativ cu 37.866 USD în 1991, potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Aceasta înseamnă că lucrătorii au primit o creștere salarială de mai puțin de 5%, comparativ cu o creștere de 34% în alte economii din Grupul celor Șapte, cum ar fi Franța și Germania.

În 2021, aproape 40% din forța de muncă totală a Japoniei a fost angajată cu normă parțială sau a lucrat cu program neregulat, în creștere de la aproximativ 20% din 1990, potrivit McGowan. Sistemul său de plată, bazat pe vechime, în care lucrătorii sunt plătiți în funcție de rangul și vechimea lor în companie, mai degrabă decât de performanță, reduce stimulentele pentru schimbarea locului de muncă – ceea ce în alte țări ajută în general la creșterea salariilor. „Cea mai mare problemă de pe piața muncii din Japonia este insistența încăpățânată asupra plății în funcție de vechime”, susține Jesper Koll, strateg și investitor proeminent din Japonia.

Dar toată această filosofie este pe cale să se schimbe: un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că noile „măsuri economice cuprinzătoare vor include sprijin extins pentru creșterile salariale, integrate cu o îmbunătățire a productivității”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *