◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Discursul urii online, atac direct la jurnaliștii din Canada

Jurnaliștii canadieni sunt din ce în ce mai mult vizați de ura online, fenomenul făcându-le dificil să lucreze și dăunând dreptului publicului de a fi informat. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile unui nou raport, rezultat după o serie de mese rotunde găzduite de Asociația Canadiană a Jurnaliștilor și de Fundația Canadiană pentru Jurnalism (CJF). „Politicienii canadieni și chiar unii membri ai presei canadiene înșiși sunt instigatorii unora dintre aceste cazuri de abuz online”, se arată în raportul intitulat „Poisoned Well”. Unul dintre episoadele cu care s-a exemplificat tendința este apelul liderului Partidului Popular din Canada, Maxime Bernier, la propriii susținători să „joace murdar” cu jurnaliștii care relatau despre campania sa electorală.

Un astfel de abuz este ceva care îi poate determina pe jurnalişti să părăsească domeniul sau să nu relateze lucruri, de teama atacurilor. „Libertatea presei este parte integrantă a unei democrații sănătoase. Abuzul online suferit de prea mulți jurnaliști astăzi depășește cu mult discursul critic și, în multe cazuri, dăunează siguranței și bunăstării lor la locul de muncă. Acest raport este un apel la acțiune adresat industriei noastre, oficialilor guvernamentali și publicului larg canadian”, a spus președintele CJF, Natalie Turvey.

Shree Paradkar, de la Toronto Star, consideră că la nivelul conducerii redacției, al poliției, al politicienilor și al societății în general, problema nu este tratată la gravitatea reală. Paradkar a menționat un raport recent al UNESCO privind violența online împotriva femeilor jurnaliste din întreaga lume, care a constatat că cel puțin 20% dintre cei hărțuiți online se confruntă și cu amenințări din lumea reală.

Directorul de știri Global BC, Bhupinder Hundal, a declarat că, pe măsură ce mediul social media devine din ce în ce mai toxic, compania și-a încurajat jurnaliștii să părăsească platformele online. „Trebuie să slăbim frâiele și să le dăm jurnaliștilor spațiul de care au nevoie pentru a realiza că asta nu mai merită”, a spus Hundal. Celălalt aspect pe care Global News a încercat să se concentreze este ca managerii să lucreze cu jurnaliști individual, pentru a decide ce nivel de implicare este cel mai bun pentru ei și cum să le susțină alegerea: „Sprijinul pe care îl acordăm include totul, de la evaluarea riscurilor până la – dacă angajatul dorește – susținere pentru a merge la poliție și consiliere juridică”, a spus Paradkar. Dar aceste beneficii nu sunt extinse și pentru liber profesioniști, se arată în raport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *