◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.07.2024

Verificatorii de informații, coaliții tot mai largi de jurnaliști împotriva dezinformării

Informațiile false au jucat un rol masiv – și vor juca în continuare – în evenimentele din întreaga lume, de la alegeri până la pandemia de COVID-19 și la conflictele care zguduie multe părți ale lumii. Pe de o parte există valurile de dezinformare, pe de altă parte, cei care încearcă în mod constant să le contracareze – iar în acest segment, la loc de funte se află jurnaliștii.

Potrivit New York Times, „impulsul din spatele organizațiilor care își propun să combată falsurile online a început să se diminueze”. Mai exact, publicația punctează faptul că „numărul operațiunilor de verificare a faptelor din întreaga lume a stagnat”. Totuși, există și exemple de nizații care au crescut spectaculos și care dau speranțe

Africa Check, prima organizație de verificare a faptelor din Africa, a crescut de la o echipă de doi oameni în 2012 la un personal de 40, cu birouri în patru țări. Același lucru este valabil și pentru Maldita – prima operațiune de verificare a faptelor din Spania – care a început ca un cont de Twitter condus de doi jurnaliști și are astăzi un personal de peste 50 de profesioniști. În regiuni din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, aceste organisme sunt în creștere.

O a doua provocare este una de amploare. De când verificatorii de fapte din întreaga lume au început să contribuie la o bază de date de verificări operată de Google, cunoscută sub numele de Claim Review, ei verificaseră, la sfârșitul lunii septembrie 2023, aproape 300.000 de afirmații.

 

Influențează înțelegerea faptelor de către public

Deși este un număr impresionant, rămâne mic în comparație cu amploarea problemei, iar aceasta poate fi agravată de inteligența artificială (AI). Grupuri precum organizația caritabilă de verificare a faptelor din Marea Britanie Full Fact dezvoltă AI pentru a ajuta la identificarea afirmațiilor false și pentru a crește acoperirea verificărilor de fapte.

Potrivit theconversation.com, o serie de studii publicate în ultimii ani au arătat că, deși verificările faptelor nu vor modifica viziunea unui individ, ele pot și au „influență generală semnificativ pozitivă” asupra înțelegerii faptice a cititorului și „reduce credința în dezinformare, de multe ori pe termen lung”.

Mai mult decât atât, două studii recente au arătat că așa-numitele „etichete de avertizare” atașate conținutului online „reduc în mod eficient credința și răspândirea informațiilor greșite” și fac acest lucru „chiar și pentru cei care nu au cea mai mare încredere în verificatorii de fapte”.

Pe de altă parte, verificatorii de fapte înțeleg limitele informațiilor ca instrument de combatere a dezinformării, acceptă că munca lor nu ajunge întotdeauna la cine ar trebui, dar majoritatea susțin că dezvăluirea falsurilor merită efortul.

 

Guvernare deschisă, alfabetizare media

Informarea publicului este o modalitate prin care organizațiile de verificare a faptelor fac diferența. Cercetările confirmă ceea ce mulți verificatori de fapte văd direct: a ști că există persoane sau organisme care verifică îi va împinge adesea pe politicieni să fie mai atenți cu afirmațiile lor. Multe entitități publice ajung chiar să-și ceară scuze public. Acest lucru s-a întâmplat în Kenya, când poliția și-a cerut scuze „fără rezerve”, după ce verificatorii de fapte de la agenția de presă AFP i-au surprins folosind imagini fără legătură cu un protest pentru a-i urmări pe cei implicați într-un altul.

În multe țări, verificatorii de fapte intervin la nivel structural pentru a promova o cultură a acurateții în instituțiile cheie. Parlamentarii britanici au votat recent schimbarea regulilor Camerei Comunelor privind corectarea dosarului oficial, în urma unei campanii a verificatorilor de fapte Full Fact.

În unele regiuni, verificatorii de fapte lucrează cu agenții de statistică, pledează pentru guvernare deschisă, operează coaliții largi împotriva dezinformării și desfășoară programe de alfabetizare media. Rețeaua Arab Fact-Checkers, din Iordania, antrenează mass-media în verificarea internă a faptelor, pentru a reduce răspândirea informațiilor false înainte de publicare. În Europa, Rețeaua europeană de standarde de verificare a faptelor are o echipă care lucrează la politici publice – ceva care nu este posibil în multe părți ale lumii. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *