◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.07.2024

ONU. Lupta mondială împotriva corupției

Corupția nu numai că fură resurse, ci le fură oamenilor speranța, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, la Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției (UNCAC), de la Atlanta (SUA), pentru Conferința statelor părți (https://news.un.org/fr/story/2023/12/1141537): conferința anticorupție din 2023 capătă o importanță deosebită, deoarece marchează cea de-a 20-a aniversare a acestei convenții istorice.

Cu acest prilej, șeful ONU a îndemnat toate părțile să profite de această oportunitate pentru a consolida cooperarea internațională pentru prevenirea, detectarea și urmărirea penală a corupției, în parteneriat cu societatea civilă și sectorul privat. Directoarea executivă a Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), Ghada Waly a salutat la rândul său, convenția împotriva corupției, considerând-o un cadru global „monumental. Convenția a devenit un standard și un instrument universal, care servește drept bază pentru reforme juridice și instituționale transformatoare în multe țări, precum și pentru cooperarea internațională”.

Peste 2.000 de participanți reprezentând guverne, organizații regionale și internaționale, experți, reprezentanți ai sectorului privat și ai societății civile, s-au întâlnit la Atlanta pentru a examina progresele înregistrate de ONU în implementarea Convenției și dificultățile pe care le întâmpină.

 

Ce este corupția și cât de mare este problema?

Potrivit UNODC, corupția este un „concept fluid și în evoluție, care înseamnă lucruri diferite pentru diferiți oameni”. Într-un fel sau altul, afectează toate regiunile lumii. Aceasta cuprinde o gamă largă de activități, inclusiv abuzul de putere publică, de serviciu sau de autoritate în scop privat, prin extorcare de fonduri, trafic de influență, nepotism, fraudă sau delapidare.

Volumul anual de mită la nivel mondial este estimat la un trilion (o mie de milarde) de dolari. Corupția costă economia globală 2,6 trilioane de dolari, mai mult de 5% din PIB-ul global. Poate eroda funcțiile publice de bază și calitatea vieții oamenilor prin privarea acestora de drepturile și accesul la servicii. De asemenea, sărăcește țările și înăbușește creșterea economică, chiar și regiuni întregi, și permite să înflorească crima organizată, terorismul și alte activități ilegale.

 

Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției

Participanții la conferința de la Atlanta au revizuit punerea în aplicare a angajamentelor globale anticorupție consacrate în Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției. Adoptată în octombrie 2003, aceasta a intrat în vigoare în decembrie 2005, fiind primul și singurul instrument anticorupție obligatoriu din punct de vedere juridic din lume.

Ratificată de 190 de state membre ale Națiunilor Unite, convenția, care se bucură de o aderență aproape universală, prevede incriminarea unei game largi de acte de corupție, atât pe plan intern, cât și internațional.

Conform Convenției împotriva corupției, statele membre ONUau obligația legală de a : a) preveni și incrimina corupția; b) promova cooperarea internațională; c) de a recupera și returna bunurile furate; d) de a îmbunătăți asistența tehnică și schimbul de informații în sectoarele privat și public. Convenția „simbolizează viziunea noastră colectivă a unei lumi în care integritatea, transparența și responsabilitatea triumfă asupra nedreptății, lăcomiei și inegalității” a spus Ghada Waly.

În ultimii 13 ani, venituri din corupție estimate la 4,3 miliarde de dolari au fost returnate țărilor din întreaga lume. Statele Unite au raportat cel mai mare volum de venituri din corupție confiscate și repatriate. Elveția, Singapore și Liechtenstein se numără, de asemenea, printre țările care au returnat bunuri semnificative țărilor lor de origine. Nigeria și Malaezia au raportat că au primit cele mai mari sume de active legate de corupție de la jurisdicții străine. Între 2018 și 2023, Malaezia a recuperat peste 1,2 miliarde de dolari în active legate de o fraudă masivă care implică un fond suveran. Nigeria a declarat că a primit 1,2 miliarde de dolari din venituri repatriate din corupție.

Cu toate acestea, multe state continuă să se confrunte cu dificultăți în recuperarea activelor în temeiul Convenției, iar delegații reuniți la Atlanta au convenit asupra modului de înlăturare a acestor obstacole.

 

Impactul corupției asupra populațiilor

Dovezile din întreaga lume arată cum corupția are un impact disproporționat asupra celor mai săraci oameni. În multe țări, solicitanții de permise de conducere, autorizații de construire și alte documente de rutină au învățat să se aștepte la o „taxă suplimentară” solicitată de oficiali. La un nivel superior, se plătesc sume mai mari sub formă de mită pentru a obține contracte publice, drepturi de comercializare sau pentru a evita inspecțiile și formalitățile administrative.

Corupția afectează în special femeile și copiii, deoarece deturnează resurse de la multe proiecte menite să pună capăt sărăciei. Se pierd sume uriașe de bani din cauza corupției, care ar putea fi folosite pentru a îmbunătăți standardele de viață și accesul la locuințe, sănătate, educație și apă curată. Există temeri că, pe măsură ce corupția se agravează, țările vor avea din ce în ce mai greu să facă progrese către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ODD), cele 17 obiective convenite de țări din întreaga lume pentru a pune capăt sărăciei, a îmbunătăți viețile și perspectivele tuturor, de pretutindeni, protejând în același timp planeta.

 

Legătura dintre corupție, ODD și mediu

Protejarea oamenilor și a planetei se află în centrul ODD și a fost un subiect principal al discuțiilor de la Atlanta. Corupția împiedică progresul pe ambele fronturi, deoarece alimentează degradarea mediului, inclusiv exploatarea ilegală, distrugerea și exploatarea faunei sălbatice, a pădurilor și a speciilor marine, activități criminale care pot crește profiturile grupurilor infracționale organizate.

De asemenea, corupția subminează siguranța și securitatea și privează guvernele de surse importante de venituri, în timp ce deposedează comunitățile locale de averea lor. Directoarea executivă al UNODC, Ghada Ghaly, a mai spus că lupta împotriva corupției este „o piatră de temelie a eforturilor noastre de a atinge ODD”.

 

Rolul sectorului privat în reducerea corupției

La întâlnire vor participa reprezentanți ai sectorului privat și, potrivit șefului UNODC, aceștia au un rol cheie în reducerea corupției. „Integritatea în afaceri este o forță puternică în păstrarea și restabilirea încrederii. Împiedică corupția să se infiltreze în sectoare întregi și să se insinueze în cultura instituțională”, a subliniat ea, adăugând că pune capăt efectului sufocant al corupției asupra concurenței și reduce riscurile juridice, financiare și de reputație pentru companii.

Când corupția este larg răspândită, investițiile străine directe sunt descurajate, iar întreprinderile sunt reticente în a investi pe piețele interne unde concurența nu este corectă sau transparentă. Acest lucru dăunează economiilor naționale și are impact asupra oamenilor ale căror guverne au fost alese să servească.

 

Concluzii

Peste 2.000 de participanți din guverne, organizații interguvernamentale, mediul academic, societatea civilă și sectorul privat au participat la Conferința de aniversare a Convenției contra corupției. Întâlnirea a fost văzută ca o piatră de hotar importantă în revizuirea implementării angajamentelor globale anticorupție, deoarece coincide cu cea de-a 20-a aniversare a Convenției, primul eveniment de acest gen care a avut loc în Statele Unite.

Conferința a oferit statelor membre oportunitatea de a îmbunătăți colaborarea în lupta împotriva corupției și de a consolida parteneriatele internaționale.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

1

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *