◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.02.2024

Directori media în fața Senatului SUA: inteligența artificială reprezintă „o amenințare gravă pentru jurnalism”

Directori media și experți au afirmat, în fața Subcomisiei judiciare pentru confidențialitate, tehnologie și lege din Senatul SUA, că „Meta, Google și OpenAI folosesc munca grea a ziariștilor și a autorilor pentru a-și antrena modelele de inteligență artificială fără compensație. Acele modele sunt apoi folosite pentru a concura cu ziarele și radiodifuzorii, canibalizând cititorii și veniturile din instituțiile jurnalistice care generează conținutul”. „În ultimii câțiva ani, au existat nenumărate studii, investigații și litigii care au constatat comportament anticoncurențial din partea distribuitorilor monopolizați de conținut de știri”, a spus Danielle Coffey, președinte și CEO a asociației comerciale News Media Alliance, în fața Senatului. „Instrumentele AI generative au fost construite cu bunuri furate”, a argumentat Roger Lynch, CEO al Condé Nast, o companie media care deține mai multe publicații, inclusiv New Yorker, Wired și GQ, care a cerut la audiere „intervenția Congresului” pentru a se asigura că dezvoltatorii AI plătesc editorii pentru conținutul lor. Curtis LeGeyt, președinte și CEO al asociației comerciale Asociația Națională a Radiodifuzorilor, a spus că ar trebui să se aplice protecțiile actuale ale drepturilor de autor. De asemenea, LeGeyt i-a avertizat pe senatori cu privire la pericolele pe care le prezintă dezinformarea generată de inteligența artificială pentru journalism: „Folosirea inteligenței artificiale pentru a controla, manipula sau deturna asemănarea personalităților de radio sau televiziune de încredere riscă să răspândească dezinformări sau chiar să perpetueze frauda”.

 

Măsuri pentru a forța Big Tech să susțină industriile de jurnalism

Potrivit time.com, companiile tehnologice și industria de știri au fost în conflict de la apariția platformelor digitale în urmă cu peste un deceniu, ceea ce a dus la profitul platformelor tehnologice, deoarece multe organizații de știri și-au încetat activitatea. Cercetătorii de la Medill School of Journalism, Media, Integrated Marketing Communications, de la Universitatea Northwestern, au descoperit că SUA au pierdut aproape o treime din ziare și aproape două treimi din jurnaliștii din 2005.

În aceste condiții, țările din întreaga lume încep să ia măsuri pentru a forța tehnologia mare să susțină industriile locale de jurnalism. În iunie 2023, Canada a adoptat o lege care impune companiilor de tehnologie să plătească posturilor de știri pentru orice conținut prezentat pe platformele lor. Australia a adoptat anterior o lege similară în 2021. În SUA, o legislație similară a fost propusă de senatorii Amy Klobuchar, democrat din Minnesota, și John Kennedy, republican din Louisiana, ambii membri ai Subcomitetului pentru confidențialitate, tehnologie si lege.

Sistemele AI generative – cele care sunt capabile să genereze text sau imagini – trebuie să fie antrenate pe cantități mari de date. Pentru a securiza accesul la date text de înaltă calitate, proeminentul dezvoltator de inteligență artificială OpenAI a încheiat un parteneriat cu Associated Press, o agenție de știri din SUA, obținând acces la o parte din arhiva AP în schimbul utilizării produselor OpenAI. OpenAI are un parteneriat similar cu Axel Springer, o companie multinațională de media germană, în cadrul căreia ChatGPT va rezuma articolele posturilor de știri deținute de Axel Springer și va oferi link-uri și atribuire. Dar nu toate instituțiile de știri au ajuns la oferte similare. Pe 27 decembrie 2023, New York Times a dat în judecată OpenAI și principalul său investitor și partener, Microsoft. Procesul susține că modelele OpenAI au fost instruite pe baza New York Times și oferă un produs concurent, cauzând „miliarde de dolari în daune legale și reale”. OpenAI a răspuns cu o postare pe blog pe 8 ianuarie 2024, în care a contestat afirmațiile Times. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *