◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Compania-mamă a Facebook, acuzată că a exploatat datele personale ale utilizatorilor britanici

Meta, compania-mamă a Facebook, este ținta unui proces colectiv major în Marea Britanie, din cauza afirmațiilor că a abuzat de poziția sa dominantă pe piață pentru a exploata datele personale ale utilizatorilor britanici.

Procesul este intentat de Liza Lovdahl Gormsen, cercetător senior la Institutul Britanic de Drept Internațional și Comparat, în numele a 44 milioane de utilizatori Facebook din Marea Britanie. „Într-o piață liberă și echitabilă, concurența ar trebui să conducă la prețuri mai mici și la creșterea calității. Dar cu cât o companie este mai mare pe piață, cu atât avem mai puține opțiuni, indiferent de ce altceva ar face. Facebook și-a exploatat dominația pe prețul utilizatorilor săi”, a spus Lovdahl Gormsen.

Cazul va intra sub incidența Legii privind concurența din Regatul Unit, iar avocații lui Lovdahl Gormsen solicită despăgubiri de cel puțin 2,3 miliarde de lire sterline, plus dobândă, pentru cei despre care spun că au fost afectați de practicile companiei în perioada octombrie 2015 și decembrie 2019.

Facebook este acuzată că a extras datele utilizatorilor pentru a construi profiluri detaliate, care au fost apoi folosite pentru a genera profit. Acesta a dezavantajat utilizatorii care „au primit doar acces gratuit la rețeaua socială a Facebook și zero recompense bănești, în timp ce Facebook a generat venituri de miliarde din datele utilizatorilor săi. Această înțelegere nedreaptă a fost posibilă doar datorită dominației Facebook pe piață”, adaugă reclamantul.

Lovdahl Gormsen a lansat procesul în urma unui raport din iulie 2020 al Autorității pentru Concurență și Piețe (CMA), organul de supraveghere antitrust al Regatului Unit, care a evidențiat puterea de piață a unor companii precum Facebook și Google. Raportul a menționat că ambele folosesc setări implicite pentru a încuraja oamenii să renunțe la datele lor, primul necesitând acceptarea reclamelor personalizate ca o condiție de utilizare.

Reprezentanții Meta au subliniat, în context, că „oamenii accesează gratuit serviciul nostrum. Ei aleg serviciile noastre pentru că le oferim valoare și au un control semnificativ asupra informațiilor pe care le distribuie pe platformele Meta și cu cine. Am investit enorm pentru a crea instrumente care le permit să facă acest lucru”.

Procesul va fi înaintat în fața Tribunalului de Apel al Concurenței din Regatul Unit, care va analiza dacă permite ca dosarul să treacă mai departe, în judecată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *