◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

UZPR continuă proiectul „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” – 2022. Despre Eminescu și reverberațiile jurnalismului din România

ZIUA 7

Un recital de excepție al artistului universal Sergiu Cioiu, din poezia lui Mihai Eminescu

Încheiem „Săptămâna presei” reîntorcându-ne, iar și iar, la Eminescu. Privim azi creația artistică plină de emoție a artistului Sergiu Cioiu, un privilegiu de a ne cufunda în însemnătatea versurilor poetului național, jurnalistul de pe frontispiciul UZPR, Domnul Mihai Eminescu.

ZIUA 6

Trei pledoarii pentru identitate națională și limbă română

Urmărim o pledoarie pentru limba română, susținută de Acad. Mihai Cimpoi și jurnalista Doina Dabija, aplicată cu devotament în paginile revistei „Literatura și arta” din Republica Moldova, probabil cea mai importantă publicație din țară.
Continuă subiectul identității naționale, dl Nicu Ciobanu care ne vorbește despre dificultățile presei din Serbia, mai cu seamă despre prezența românismului în publicațiile Editurii Libertatea din Panciova.
Încheiem lecția de naționalism nealterat cu publicația „Certitudinea”, susținută de ispravnicul de concept Miron Manega, în paginile căreia nu lipsește simbolul național, cel mai mare jurnalist al României, Mihai Eminescu.

ZIUA 5

Două reviste centenare – „Contemporanul” și „Tribuna Economică” – de Titus Vîjeu și Bogdan Pădure

Primim astăzi o lecție de istorie a presei culturale. După revoluția lui Cuza, facem un periplu de la „Albina românească” sau Junimea cu a ei „Convorbiri literare” până la asocierea literaților spre realizarea revistei „Contemporanul”. Publicist, scriitor, enciclopedist, Titus Vîjeu ne zugrăvește o imagine de frământări culturale și implicare politică, o poveste ce are în prim-plan revista „Contemporanul”, până la existența ei din zilele noastre.
Despre nevoia de informare financiară, în contextul economic general de-a lungul a peste o sută de ani, ne vorbește dr. ec. Bogdan Pădure, jurnalist economic. Abordăm problematica economică în revistele cu profil special, cunoaștem personalități marcante ale economiei românești și ne oprim la revista „Tribuna economică”, decanul presei economice, cu ale ei produse dinamice despre strategia de piață.

ZIUA 4

Efervescența din jurul Presei Sportive, de la începuturi timide la prezența pe rețelele sociale

Se spune că la politică și sport se pricepe oricine. Contrazice afirmația, într-un demers publicistic, domnul Emanuel Fântâneanu, specialist de peste 50 de ani în presa sportivă, președinte de asociații naționale și internaționale, medaliat pentru promovarea jurnalismului sportiv. Prezent în principalele ziare de sport ale vremii, Emanuel Fântâneanu face o succesiune a etapelor dificile prin care a trecut presa sportivă, de la apariția primelor titluri până la jurnalismul actual. Critică voalat dispariția cronicilor de specialitate în detrimentul sportului susținut din bani publici, trăgând o concluzie optimistă asupra viitorului presei sportive.

ZIUA 3

O disertație despre apariția și evoluția Agențiilor de Presă din România

Reporter, publicist, scriitor, Ambasador și director de Agenție de Presă, un cunoscător fidel al evoluției mass-media din România și de peste hotare, diplomatul Neagu Udroiu face o radiografie la zi a Agențiilor de Presă din România, punându-le în paralel cu instituții similare din străinătate. Cu bune și rele, cu influențe străine sau interesul politicului și al Statului, Agențiile de presă au evoluat, dizolvându-se în presa autohtonă ca un produs necesar, implicând relații bilaterale cu alte state și ajutând presa scrisă și audio-vizuală să-și amplifice prestațiile.

ZIUA 2

O pledoarie despre Revista „Lumea”

Publicist, scriitor, poate cel mai important și longeviv analist de politică internațională, Corneliu Vlad ne introduce în fascinanta lume a revistei „Lumea”, cu implicările politice din țară și vizitele din străinătate, raporturile protocolare și schimburile de experiențe dintre țările lumii, explicate pe larg în paginile revistei. O cronologie existențială pe care Corneliu Vlad ne-o expune din experiență proprie în calitate de redactor și conducător de revistă.

ZIUA 1

 

Programul evenimentelor online

 „A vorbi despre poet este ca şi cum ai striga într-o peşteră vastă: nu poate să ajungă vorba până la el, fără să-i supere pe ceilalţi. Numai graiul coardelor ar putea să povestească pe harfă şi să legene din depărtare delicata lui singurăteca slavă […]. Din tumultul dramatic al vieţii lui s-a ales un crucificat. Pentru pietatea noastră depăşită, dimensiunile lui trec peste noi, sus, şi peste văzduhuri. Fiind foarte român, Eminescu e universal […]. Sufletul secret al limbii, jocul de irizări din interiorul ei face vocabulele neputincioase, muntele începe de jur împrejur şi nu are poteci. Unde nu te poţi urca, te uiţi şi te mulţumeşti cu câteva imagini vaporoase…”. Sunt cuvintele lui Tudor Arghezi dintr-o înregistrare radiofonică din 1955, vorbind atunci despre „Eminescu – poetul”. A vorbi, însă, despre „Mihai Eminescu – jurnalistul” este, mai ales astăzi, o datorie de credință.

Începem, astfel, de Ziua Culturii, seria noastră de filme documentare dedicate presei românești, din țară și de peste hotare, neuitând să-l celebrăm, așa cum se cuvine, pe cel mai mare jurnalist al limbii române, așa cum este el perceput pe frontispiciul Uniunii Ziariștilor.
Se vor dedica acestui film-eveniment trei jurnaliști – eminescologi, eminescofili – Miron Manega, Nicolae Georgescu și Dan Toma Dulciu. UZPR vă propune și o perspectivă grafică inedită, în conceptul lui Mihail Cătrună, într-o expoziție la Cercul Militar Național, Galeria Foaier.
UZPR va continua, în următoarele zile, să aducă în prim-plan manifestări dedicate legăturii profunde dintre presă și cultură și importanței breslei jurnaliștilor pentru parcursul societății prin toate vremurile. „Săpămâna luminată”, așa cum a numit-o inspirat gen. Chelaru, propune să reînvie în memoria colectivă secvențe ale presei românești povestite, din perspectivă proprie, trăiri și implicare, de jurnaliști de notorietate.
Acest proiect al „paginilor luminoase de istorie” include fascinanta poveste a revistei „Lumea”, alături de trăirile și emoțiile jurnalistului Corneliu Vlad, trecând apoi la importanța agențiilor de presă din România, rememorate de Ambasador Neagu Udroiu, specialist în istoria presei, un popas în antrenanta poveste a presei sportive, alături de ziaristul sportiv Emanuel Fântâneanu, membru al Asociației Internaționale a Presei Sportive, prezentarea a două reviste care au depășit centenarul – „Contemporanul” și „Tribuna Economică”. Totodată, vor putea fi ascultați prof. univ. dr. Titus Vîjeu și  economistul Bogdan Pădure și nu a fost uitat spațiul românesc de dincolo de hotare: „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” va face un periplu prin presa românească din jurul României, de la Chișinău până în Banatul sârbesc.
Ediția 2022 a evenimentului multimedia „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” cuprinde și un spectacol pe texte din poezia lui Mihai Eminescu, într-o interpretare de excepție a artistului universal Sergiu Cioiu.

Ovidiu Zanfir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *