◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

17 ani în Tibet? Misterul anilor pierduți ai lui Iisus

Anii pierduți ai lui Iisus reprezintă o perioadă de 17 ani, în care Mântuitorul nu a mai fost văzut în viața publică. Ce s-a întâmplat cu „Copilul divin” după ce a fost găsit învățându-i pe bătrânii din templu, uimind pe toți cu cunoștințele sale luminate? Urmele sale sunt pierdute în Evangheliile canonice, până când reapare în jurul vârstei de 30 de ani.

Unde a fost Iisus înainte de al „… 15 an al domniei lui Tiberius Cezar [din 14 până în 37 d.Hr.] când Pontius Pilat a fost guvernatorul Iudeii și Irod a fost guvernatorul districtului Galileii “(Luca, III, 1), până în perioada în care„ Iisus a început lucrarea și avea aproximativ 30 de ani “?(Luca, III, 23)?

Unde a petrecut un om, 17 ani, care a lăsat o amprentă incredibilă în istoria civilizației, a culturii? Acesta a fost un om, despre a cărui concepție și naștere s-au petrecut în cele mai neobișnuite circumstanțe, când magii de la răsărit vin să-i aducă un omagiu și despre care se cunoaște aproape fiecare moment din ultimii săi trei ani de existență pământească.

Acesta a fost un bărbat care, de la 13 ani nu a mai fost văzut până în clipa în care s-a dus la Ioan, în Iordan, pentru a fi botezat.

13 Atunci Isus a venit din Galileea la Iordan, la Ioan, ca să fie botezat de el. 

14 Însă Ioan încerca să-L oprească spunând:

– Eu am nevoie să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine?

15 Isus i-a răspuns:

– Lasă să fie aşa acum, căci se cuvine să împlinim tot ce este drept. Matei 3:13-15

Tâmplar, în atelierul tatălui 

Biblia nu vorbeşte de evenimentele din viaţa lui Iisus începând cu vârsta de 12 ani şi până la 30 de ani, când apare din nou, botezându-se în apa Iordanului. Pasaje din Evanghelia după Marcu, însă, spun că „feciorul Mariei, fratele lui Iacov, al lui Iose, al lui Iuda şi al lui Simion“, cel supranumit tâmplarul, îşi ducea traiul în această meserie, ajutându-şi tatăl. În paralel, petrecea mult timp studiind Vechiul Testament. Dar oare, Fiul Domnului a petrecut 18 ani din viaţă fără niciun semn al puterii lui divine, pierdut în comunitate, muncind şi rugându-se că un om obişnuit?

Evanghelistul Luca spune, referitor la perioadă lipsă, doar atât: „Şi Iisus creştea în înţelepciune, în statură, şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor“. Celelalte evanghelii nu pomenesc nici măcar atât despre anii maturizării Mântuitorului. Între cele două referinţe ale lui Marcu şi Luca nu există nimic, dar exegeţii au dedus că Iisus şi-a petrecut viaţa alături de familie, în Galileea câştigându-şi existenţa din tâmplărie.

 

Se bănuieşte că amănunte din viaţa lui Iisus ar fi descrise pe larg în scrierile copte din Georgia sau Armenia, în diferitele „Evanghelii“ (după Maria Magdalena, Toma, Petru, Iuda) descoperite recent. Acest gol din viaţa Mântuitorului a fost umplut cu speculaţii şi teorii. Imaginaţia oamenilor s-a aprins cu atât mai mult cu cât, mintea noastră nu poate înţelege cum este posibil ca Iisus să fi ajuns dintr-un simplu tâmplar, cel mai important personaj al Antichităţii, cel mai pomenit şi mai iubit nume al tuturor timpurilor.

Pelerinajul în Tibet?

Cine a fost Iisus?

Cea mai vehiculată şi susţinută explicaţie pentru dispariţia lui Iisus timp de 18 ani afirmă că Mântuitorul s-a dus în India. Scriitorul Louis Jacolliot a lansat în 1869 cartea „Biblia în India. Viaţa lui Iezeus Christna“ şi, odată cu aceasta, a înflorit şi bănuiala că Iisus a fost în Tibet. De fapt, autorul face doar o comparaţie între viaţa lui Krishna şi cea a lui Iisus, însă asemănările sunt consistente, astfel că ipoteza a început să câştige tot mai mulţi adepţi.

Un ziarist rus, pe nume Nicolas Notovici , a lansat o altă bombă: în mănăstirea indiană Hemis din Ladakh, situată la 4.500 m altitudine, există un manuscris intitulat „Viaţa Sfântului Issa, cel mai bun dintre fiii oamenilor“. Notovici şi-a publicat povestea în 1894. 14 ani mai târziu, un alt scriitor, Levi Dowling, a scris „Evanghelia vărsătorului a lui Iisus Hristos“, despre care spune că i-a fost dictată de o fiinţă supranaturală numită Memoria Akashica. Acesta scria că tânărul Iisus a făcut o călătorie iniţiatică prin India, Tibet, Asiria, Grecia şi Egipt.

 

Mai multe argumente aduce însă tot ziaristul rus. El mărturiseşte că însuşi Dalai Lama i-ar fi arătat două cărţi vechi legate în piele care conţineau povestea vieţii lui Issa/Iisus, scrisă în limba vechilor călugări budişti. Biografia e alcătuită din 244 de versete, în 14 capitole.

Edgar Cayce și viziunea despre Iisus

În sprijinul ipotezei că Iisus a ajuns în India a venit şi mediumul american Edgar Cayce care susţinea că, în timpul transelor, a aflat că: „El a trăit în casa tatălui său. Apoi, El a trecut în grija maeştrilor săi, mai întîi în India, apoi în Persia, apoi în Egipt, pentru că este scris:

«Fiul meu va fi chemat în Egipt»“.

Cayce mai spune că Iisus a fost cunoscut ca învăţăcel sub numele de Joshua. Din cei 18 ani lipsă, trei i-a petrecut în India, unul în Persia, 14 ani în Egipt. Deci cel mai mult a studiat la piramidele egiptene, loc despre care se spune că este destinat celor aleşi pentru iniţiere. În India, Iisus şi-ar fi însuşit terapiile naturiste, metodele de meditaţie.

Iuda l-a trădat pe Iisus

În Persia, a studiat medicina şi mijloacele de a coordona energiile corpurilor (fizic, mental şi spiritual). Multe personalităţi care au pornit pe urmele lui Iisus în India au ajuns în aceleaşi locuri şi au aflat aceleaşi lucruri pe care le-a descris în cartea sa ziaristul rus. De exemplu, în anul 1939, fără a avea vreo cunoştinţă de legendele despre Issa sau de cartea lui Notovici, Elisabeth Caspari, o talentată pianistă cunoscută în acea vreme, a ajuns în Hemis, unde bibliotecarul i-a arătat trei cărţi şi i-a spus:

„Aceste cărţi spun că Iisus al vostru a fost aici“.

În Bhavishya Maha Purana, un text antic indian foarte respectat, se spune că regele Kashmir, la începutul primului secol d.Hr., l-a cunoscut pe „omul îmbrăcat în haine albe“ ce venise din vest, fiind născut dintr-o Fecioară, despre care se spunea că este „Fiul lui Dumnezeu“.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *