◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.07.2024

Transparentizarea lobby-ului țărilor terțe la Bruxelles – o noupă propunere considerată incompletă

Comisia Europeană a dezvăluit o nouă lege menită să forțeze grupurile de interese și de lobby care lucrează pentru actori din afara UE să se înregistreze într-un registru de transparență, dar nici de data aceasta planurile Bruxelles-ului de a se proteja împotriva influenței maligne în politica UE nu au atins consensul cu organizațiile non-guvernamentale, relatează Euractiv.

Proiectul de directivă privind grupurile de interese străine a fost depus ca parte a pachetului de apărare a democrației anunțat de Comisia Europeană. Acesta va solicita entităților care desfășoară activități de reprezentare a intereselor în numele unei țări terțe să se înregistreze într-un registru de transparență. Ar trebui dezvăluite și plățile pe care le primesc și activitățile desfășurate în numele clientului. Registrele ar fi accesibile publicului. Prezentând proiectul de lege jurnaliștilor, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență Věra Jourová a insistat că acesta „nu este o lege a agenților străini”, ci este conceput „pentru a proteja democrația europeană prin impunerea obligațiilor de transparență asupra fondurilor sau a legăturilor cu țări terțe pentru organizațiile care încearcă să influențeze opinia publică și politica”.

Propunerea a fost imediat criticată de grupurile societății civile, în frunte cu Transparency International EU, care menționează că „propunerea nu va aduce nivelul de transparență necesar pentru a contracara influența malignă în democrațiile UE. Concentrându-se doar asupra reprezentanților intereselor care primesc anumite tipuri de finanțare străină, această directivă nu va capta amenințările interne de influență nejustificată”. (redacția UZPR)

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *