Bulgaria are puțin sub 29.000 de asistente, cu aproximativ 16.900 mai puține decât este necesar pentru ca sistemul de sănătate să funcționeze normal, potrivit unui studiu al Consiliului Bulgar pentru Analize Economice. Această realitate duce la o situație critică în multe părți ale sistemului, punând pacienții în pericol.
Departamentul de Oncohematologie Pediatrică de la spitalul „Tsaritsa Yoanna”, din Sofia, este pe cale să înceteze să ofere servicii copiilor bolnavi, deoarece nu există asistente disponibile. Situația este similară în multe spitale mai mici din afara capitalei Sofia, potrivit euractiv.com. Dar nu pare să existe o soluție, deoarece multe instituții publice nu pot oferi asistenților medicali salarii mai mari de 750 de euro, deoarece acest lucru ar declanșa și o creștere a salariilor medicilor, pe care aceștia nu le pot finanța.
„Acum 10 ani, ne-am dat seama pentru prima dată că vom avea o problemă cu profesioniștii medicali pe termen lung. În 2019 am actualizat previziunile pentru piața muncii, iar aceste deficite au apărut și mai mari. Apoi am decis să aprofundăm subiectul și să încercăm să măsurăm deficitul în profunzime, folosind datele Eurostat pentru toate statele membre ale UE”, spune Ralitsa Ganeva, unul dintre autorii raportului.
În context european, Bulgaria oferă salarii mai mici specialiștilor săi medicali, ceea ce înseamnă că mulți caută posturi mai bine plătite în străinătate. În plus, limba bulgară, ca limbă primară în locurile de muncă din domeniul sănătăţii, este un obstacol care împiedică atragerea specialiştilor din alte ţări, notează analiza.
În Bulgaria, există 419 asistenți medicali la 100.000 de locuitori, comparativ cu media UE, de 666,3 la 100.000 de persoane. Raportul dintre numărul de asistenți și numărul de medici este de 0,97:1, ceea ce înseamnă că în sistemul de sănătate bulgar sunt mai mulți medici decât asistente. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un raport de 3:1 pentru a asigura un sistem de sănătate funcțional corespunzător.
Există de asemenea un deficit de aproximativ 1.000 de medici generalişti şi peste 460 de psihiatri. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com